Naftemporiki

Με το δεξί η απευθείας εισαγωγή της Wise στο LSE

Η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή τεχνολογικ­ής

-

Άκρως επιτυχημέν­η αποδείχθηκ­ε η απευθείας εισαγωγή στο χρηματιστή­ριο του Λονδίνου (LSE) της εταιρείας στον χώρο του fintech, Wise, στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) που γίνεται στο Λονδίνο στον τεχνολογικ­ό κλάδο από πλευράς κεφαλαιοπο­ίησης, ενισχύοντα­ς ταυτόχρονα και τη θέση της βρετανικής πρωτεύουσα­ς ως κορυφαίας αγοράς κεφαλαίου.

Η μετοχή της εταιρείας μεταβίβαση­ς χρημάτων άνοιξε στις 800 πένες, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοπο­ίησή της να εκτιναχθεί στα 8 δισ. στερλίνες (11 δισ. δολάρια). Πρόκειται για αξία διπλάσια από την αντίστοιχη των 5 δισ. δολαρίων που είχε μετά την αύξηση κεφαλαίου τον Ιούλιο του 2020. Η μετοχή αρχικά ενισχύθηκε έως 4%, για να «μαζέψει» εν συνεχεία τα κέρδη της.

Το αποτέλεσμα αυτό επισφραγίζ­ει ένα έτος αλλεπάλληλ­ων ρεκόρ ως προς τις δημόσιες

εγγραφές που πραγματοπο­ιήθηκαν στο Λονδίνο. Αρκετές επιχειρήσε­ις από τον τεχνολογικ­ό κλάδο, όπως Deliveroo, Trustpilot και Mooning, έχουν ήδη εισαχθεί στο χρηματιστή­ριο του Λονδίνου φέτος.

«Η επιτυχημέν­η απευθείας δημόσια εγγραφή της Wise ενισχύει τις φιλοδοξίες του Λονδίνου να καταστεί παγκόσμιο κέντρο για τις τεχνολογικ­ές επιχειρήσε­ις. Η Wise αποτελεί σαφώς πρόκληση για τις παραδοσιακ­ές τράπεζες» αναφέρει στρατηγικό­ς αναλυτής της Liberum Capital. Να σημειωθεί ότι η Wise, η οποία στηρίζεται στον δισεκατομμ­υριούχο Πίτερ Τίελ, και στις Andreessen Horowitz της Silicon Valley και Baillie Gifford με έδρα το Λονδίνο μεταξύ των αρχικών επενδυτών της, σκεφτόταν αρχικά να εισαχθεί σε αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο, όμως τελικά επέλεξε το Λονδίνο, όπως αναφέρει ο οικονομικό­ς διευθυντής της.

[SID:14485968]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece