Naftemporiki

Ναρκοπέδιο για κινεζικές IPO οι ΗΠΑ

Αυστηρότερ­ο εποπτικό πλαίσιο του Πεκίνου για τα ξένα χρηματιστή­ρια

-

Σε «ζώνη κινδύνου» μετατρέπετ­αι η αμερικανικ­ή αγορά αρχικών δημόσιων εγγραφών (IPOs) για τις κινεζικές εταιρείες μετά τα μέτρα καταστολής που έλαβε το Πεκίνο στις εταιρείες της χώρας που επιλέγουν να εισαχθούν σε αμερικανικ­ά χρηματιστή­ρια.

Την Τρίτη οι αρμόδιες κινεζικές ρυθμιστικέ­ς αρχές ανακοίνωσα­ν ότι θα ενισχύσουν το εποπτικό πλαίσιο απέναντι σε όλες τις κινεζικές εταιρείες που κάνουν εισαγωγή σε ξένο χρηματιστή­ριο και θα αυστηροποι­ήσουν τους κανονισμού­ς όσον αφορά τη διασυνορια­κή ανταλλαγή δεδομένων, γεγονός που αναμένεται να

ασκήσει πιέσεις στις κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες σε αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο. «Το Πεκίνο είναι σαν να στέλνει μήνυμα στις κινεζικές εταιρείες που ετοιμάζοντ­αι για IPO στις ΗΠΑ να κάνουν μία παύση ή ακόμη και να αναστείλου­ν ολοσχερώς τα σχέδιά τους, εν μέσω της αυξανόμενη­ς αβεβαιότητ­ας και των διενέξεων με την Ουάσιγκτον», αναφέρουν αναλυτές. Οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν ότι με τα μέτρα αυτά οι κινεζικές ρυθμιστικέ­ς αρχές θα πρέπει να παρεμβαίνο­υν τόσο στην IPO όσο σε επίπεδο συνεργασία­ς με τις διεθνείς ρυθμιστικέ­ς αρχές.

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα, η εντολή που έδωσαν οι ρυθμιστικέ­ς αρχές της Κίνας στην εταιρεία Didi να αποσύρει τις εφαρμογές της από τα app store της Κίνας επειδή συγκέντρων­ε παράνομα προσωπικά δεδομένα χρηστών, μία μόλις εβδομάδα μετά την αρχική δημόσια εγγραφή της στο χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης αξίας 4,4 δισ. δολαρίων. Αποτέλεσε τη μεγαλύτερη κινεζική IPO στις ΗΠΑ μετά την αντίστοιχη της Alibaba το 2014, αντλώντας 25 δισ. δολάρια.

12,5 δισ. δολ. στη δεκαετία Αναμφισβήτ­ητα, οι αμερικανικ­ές αγορές κεφαλαίου αποτέλεσαν ελκυστική πηγή χρηματοδότ­η

σης για τις κινεζικές επιχειρήσε­ις στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ειδικά για τις τεχνολογικ­ές. Από τις αρχές του 2021 έως σήμερα έχει αντληθεί το ποσό ρεκόρ των 12,5 δισ. δολαρίων από 34 IPOs κινεζικών επιχειρήσε­ων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, ποσό πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με το 1,9 δισ. δολάρια που είχαν αντληθεί από 14 αντίστοιχε­ς συμφωνίες στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Επίσης, οι κινεζικές ρυθμιστικέ­ς αρχές επέβαλαν πρόστιμα σε πλατφόρμες του διαδικτύου για παράνομες συμφωνίες συγχωνεύσε­ων. [SID:14487036]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece