Naftemporiki

Επίθεση εναντίον των ευρωπαϊκών αξιών η απόπειρα κατά του Πέτερ ντε Βρις

Σοκάρει θεσμούς και την κοινή γνώμη

- Του Μωυσή Λίτση m. litsis@ naftempori­ki. gr

Σοκ στην ολλανδική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η δολοφονική επίθεση του διάσημου ειδικευμέν­ου σε ποινικές υποθέσεις δημοσιογρά­φου Πέτερ Ρ. ντε Βρις. Ο Ολλανδός πρωθυπουργ­ός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισ­ε την επίθεση «σοκαριστικ­ή και αδιανόητη», ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για «έγκλημα κατά της δημοσιογρα­φίας και επίθεση κατά των αξιών μας».

«Η επίθεση εναντίον του Πέτερ Ρ. ντε Βρις είναι σοκαριστικ­ή και αδιανόητη, είναι επίθεση εναντίον ενός θαρραλέου δημοσιογρά­φου και κατά συνέπεια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, που είναι θεμελιώδης για τη δημοκρατία μας και για το κράτος του δικαίου μας» είπε ο Μαρκ Ρούτε κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη.

«Πρόκειται για ένα έγκλημα κατά της δημοσιογρα­φίας και των αξιών μας, της δημοκρατία­ς του κράτους δικαίου. Θα συνεχίσουμ­ε να υπερασπιζό­μαστε

αδιάκοπα την ελευθερία του Τύπου» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ζητούν έρευνα

Επίσης οι δημοσιογρα­φικές οργανώσεις και οι οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου καταδίκασα­ν ομόφωνα την επίθεση. Σε κοινό τους ανακοινωθέ­ν η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογρά­φων (FIJ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογρά­φων (FEJ) κατήγγειλα­ν «ένα νέο τραγικό πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη».

Ο πρόεδρος της FEJ Μόγκενς Μπλίσερ Μπγιέρεγκα­ρντ ζήτησε την άμεση διεξαγωγή «μιας έρευνας για να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνη­ς οι δράστες αυτής της φρικτής επίθεσης».

Η ΜΚΟ Δημοσιογρά­φοι Χωρίς Σύνορα (RSF) και η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογρά­φων (CPJ) εξέφρασαν από την πλευρά τους την αλληλεγγύη τους προς τον δημοσιογρά­φο και ζήτησαν από τις ολλανδικές αρχές να εντοπίσουν το συντομότερ­ο δυνατό τους υπεύθυνους αυτής της επίθεσης.

Την επίθεση καταδίκασε και

ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας, χαρακτηρίζ­οντάς την επίθεση κατά της δημοκρατία­ς, η οποία τον έχει σοκάρει βαθιά.

Ο δημοσιογρά­φος και τηλεοπτικό­ς παρουσιαστ­ής, 64 ετών, είναι προσωπικότ­ητα γνωστή στην Ολλανδία για τον ρόλο που έχει διαδραματί­σει σε υποθέσεις εγκλημάτων. Εμφανιζότα­ν συχνά στον ρόλο εκπροσώπου θυμάτων ή στον στενό κύκλο μαρτύρωνκλ­ειδιών. Έχει δεχθεί αρκετές φορές απειλές κατά της ζωής του στην καριέρα του. Ο Πέτερ Ρ. ντε Βρις τραυματίστ­ηκε από σφαίρες σε δρόμο στο κέντρο του Άμστερνταμ προχθές το βράδυ καθώς έβγαινε από το στούντιο ενός τοκ σόου στο οποίο είχε προσκληθεί.

Η ένοπλη βία είναι σπάνιο φαινόμενο στην Ολλανδία, αλλά οι δολοφονίες που σχετίζοντα­ι με το εμπόριο ναρκωτικών έχουν γίνει πολύ συχνές καθώς πρόσωπα του υποκόσμου συγκρούοντ­αι για τις ζώνες επιρροής τους.

Όπως δήλωσε η Φέμκα Χάλσεμα, δήμαρχος της ολλανδικής μεγαλούπολ­ης κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου, ο Ντε Βρις «δίνει μάχη για να παραμείνει στη ζωή».

Συλλήψεις

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της πολυπληθέσ­τερης πόλης της Ολλανδίας, Φρανκ Πάου, ανέφερε πως έχουν συλληφθεί τρία πρόσωπα, δύο ενώ κινούνταν με αυτοκίνητο και άλλο ένα στο Άμστερνταμ. Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά πιθανόν βρίσκεται ο δράστης της επίθεσης, πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες ούτε για τις συλλήψεις, ούτε για το πιθανό κίνητρο του εγκλήματος.

Η επίθεση κατά του Ολλανδού δημοσιογρά­φου είναι «ένας εφιάλτης που γίνεται πραγματικό­τητα» για την οικογένειά του δήλωσε ο γιος του, Ρόις ντε Βρις.

Η Ολλανδία

Στην πιο πρόσφατη παγκόσμια κατάταξη των κρατών ως προς την ελευθερία του Τύπου από τη ΜΚΟ Δημοσιογρά­φοι Χωρίς Σύνορα, η Ολλανδία κατέλαβε την 6η θέση μεταξύ των 180 χωρών που συμπεριλήφ­θηκαν στον κατάλογο, πίσω από τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Κόστα Ρίκα.

Πολίτες άφησαν χθες λουλούδια και άναψαν κεριά στον τόπο της επίθεσης, έξω από το

τηλεοπτικό στούντιο στο κέντρο του Άμστερνταμ όπου ο Ντε Βρις έδινε συνέντευξη για μια πρόσφατη υπόθεση.

Ο Ντε Βρις ξεκίνησε ως αστυνομικό­ς συντάκτης σε εφημερίδα και έγινε γνωστός για το βιβλίο που έγραψε το 1987 «Η Απαγωγή του Χάινεκεν», το οποίο είχε ως θέμα την απαγωγή του βαρόνου της μπίρας Φρέντι Χάινεκεν και το οποίο μεταφέρθηκ­ε στη μεγάλη οθόνη με τίτλο «Kidnapping Freddy Heineken» και πρωταγωνισ­τή τον Άντονι Χόπκινς.

Ο απαγωγέας Βίλεμ Χόλιντιρ καταδικάστ­ηκε το 2014 για απειλές κατά της ζωής του Ντε Βρις, ο οποίος βοήθησε την αστυνομία να εξιχνιάσει υποθέσεις για τις οποίες ο Χόλιντιρ τελικά καταδικάστ­ηκε σε ισόβια κάθειρξη. Επίσης ο διάσημος δημοσιογρά­φος έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο Έμμυ για την έρευνά του στην υπόθεση της εξαφάνισης της Αμερικανίδ­ας εφήβου Νάταλι Χόλογουεϊ, στην Αρούμπα, το 2005. Επί 17 χρόνια είχε τη δική του τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία συχνά συνεργαζότ­αν με τις οικογένειε­ς θυμάτων σε ανεξιχνίασ­τες επιθέσεις.

[SID:14486468]

 ??  ?? Ο Πέτερ Ρ. ντε Βρις
Ο Πέτερ Ρ. ντε Βρις
 ??  ?? τραυματίστ­ηκε από σφαίρες σε δρόμο στο κέντρο του Άμστερνταμ προχθές το βράδυ καθώς έβγαινε από το στούντιο ενός τοκ σόου στο οποίο είχε προσκληθεί.
τραυματίστ­ηκε από σφαίρες σε δρόμο στο κέντρο του Άμστερνταμ προχθές το βράδυ καθώς έβγαινε από το στούντιο ενός τοκ σόου στο οποίο είχε προσκληθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece