Naftemporiki

Το τετράπτυχο συνεργασία­ς με την Κίνα

Επενδύσεις, εμπόριο, τουρισμός, πολιτισμός

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Με στοχευμένε­ς κινήσεις στη διπλωματικ­ή σκακιέρα απαντά η ελληνική πλευρά στις τουρκικές κινήσεις, που σε αυτή τη φάση είναι εστιασμένε­ς στην Κύπρο. Πάντως, τα τουρκικά «όνειρα» περί δύο κρατών στην Κύπρο έχουν ήδη απορριφθεί από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Παρά το ότι αναμένεται ένα ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο, η Αθήνα συνεχίζει τον διπλωματικ­ό μαραθώνιο, καθώς γνωρίζει πως οι διαφορές με την Άγκυρα παραμένουν αγεφύρωτες. Στόχος είναι να ξεδιπλωθεί μια πολυεπίπεδ­η εξωτερική πολιτική και ήδη είναι σε εξέλιξη ένας κύκλος επαφών.

Χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνί­α με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατία­ς της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών σε στρατηγικέ­ς με τη σύναψη της Ολοκληρωμέ­νης Στρατηγική­ς Συνεργασία­ς το 2006. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνική­ς επικοινωνί­ας δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις, στο διμερές εμπόριο, στον τουρισμό και στην πολιτιστικ­ή συνεργασία. Επί τάπητος τέθηκαν διεθνή και περιφερεια­κά ζητήματα, μεταξύ των οποίων οι σχέσεις Ε. Ε. - Κίνας, ενώ υπογραμμίσ­τηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματί­σει η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην εμπέδωση της σταθερότητ­ας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση της διεθνούς νομιμότητα­ς. Ο πρωθυπουργ­ός εξέφρασε την εκτίμηση της Ελλάδος στην πάγια θέση αρχής της Κίνας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Σ.Α. Τονίστηκε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας ειρήνης στην περιοχή, γεγονός που λειτουργεί προς όφελος της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμ­βανομένης της Κίνας. Παράλληλα συζητήθηκα­ν οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις και υπογραμμίσ­τηκε η ανάγκη να διατηρηθεί η σχετική αποκλιμάκω­ση της τελευταίας περιόδου, προκειμένο­υ να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνί­ας.

«Φιέστα» στα Κατεχόμενα Την ίδια στιγμή η Τουρκία ετοιμάζετα­ι για επικοινωνι­ακή «φιέστα» στα Κατεχόμενα, όπου θα μεταβεί και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι εμφανές πως η Άγκυρα συνεχίζει να τραβά το σχοινί όσον αφορά το Κυπριακό, παρά τα ηχηρά μήνυμα από Ευρωπαίους και Αμερικανού­ς.

Την Τρίτη την πάγια θέση της Ε.Ε. ότι δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο επανέλαβε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ -μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ουτόνισε πως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό η λύση δύο κρατών δεν αποτελεί σημείο αφετηρίας οποιασδήπο­τε συζήτησης.

Πάντως, η τουρκική πλευρά

συνεχίζει μια εμπρηστική ρητορική, με μπαράζ δηλώσεων. Τη σκυτάλη πήρε χθες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντο­ς κόμματος Ομέρ Τσελίκ που είπε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που πολεμά τον ISIS και εξαπέλυσε εκ νέου « βέλη » προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπρ­ιος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συνεχίζει το «γαϊτανάκι» των δηλώσεων και δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως η βάση των drones στα Κατεχόμενα εξυπηρετεί την άμυνα των Τουρκοκυπρ­ίων, υποστηρίζο­ντας ότι ο λόγος που εξοπλίζετα­ι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι επειδή μπορεί να έχει στο μυαλό της διάφορα πράγματα.

Την ίδια στιγμή σαφές μήνυμα πως τυχόν νέες, παράνομες ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας στα Βαρώσια θα αποτελέσου­ν «ταφόπλακα», όχι μόνο για την επανέναρξη της διαπραγματ­ευτικής διαδικασία­ς, αλλά για την ίδια την επίτευξη βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, έστειλε ο Νίκος Αναστασιάδ­ης.

Αποκλιμάκω­ση

Να σημειωθεί πως χθες ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου στο περιθώριο της 4ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ουκρανία, στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ο κ. Βαρβιτσιώτ­ης υπογράμμισ­ε, μεταξύ άλλων, ότι η αποκλιμάκω­ση που παρατηρείτ­αι μέχρι στιγμής στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις πρέπει να διατηρηθεί ως βάση για τον διάλογο και επέστησε την προσοχή στην αποφυγή μονομερών ενεργειών στο πεδίο. [SID:14487752]

Η λύση δύο κρατών δεν αποτελεί σημείο αφετηρίας οποιασδήπο­τε συζήτησης σε ό,τι αφορά το κυπριακό ζήτημα.

 ??  ?? επικοινωνί­α είχε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατία­ς της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
επικοινωνί­α είχε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατία­ς της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
 ??  ?? Τηλεφωνική
Τηλεφωνική
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece