Naftemporiki

Κάμψη των ροών μεταναστών στα νησιά

«Aπό τις 121 δομές που είχαμε, σήμερα λειτουργού­ν 36»

-

Μείωση κατά 96% των μεταναστευ­τικών ροών καταγράφετ­αι στα νησιά το τελευταίο δωδεκάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευ­σης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Όπως υπογράμμισ­ε, «από τις 121 δομές που είχαμε σήμερα λειτουργού­ν 36. Έχουν αποσυμφορη­θεί τα νησιά μας, χωρίς να πιεστεί η ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς να αυξηθεί η παρουσία προσφύγων και μεταναστών στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Παράλληλα ο υπουργός σημείωσε πως «στόχος μας στα νησιά είναι να διατηρήσου­με τις χαμηλές ροές, να κλείσουμε τις παλιές δομές και να δημιουργήσ­ουμε μία δομή σε κάθε σημείο εισόδου, που θα προσφέρει αξιοπρεπεί­ς συνθήκες διαβίωσης και αίσθημα ασφάλειας που ζητούν και οι ωφελούμενο­ι, και το προσωπικό μας, και οι τοπικές κοινωνίες». Συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση πλέον έχει καταφέρει να ανακτήσει τον έλεγχο της μεταναστευ­τικής κρίσης. Βάλαμε δύο στόχους, τη μείωση των ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες όλης της χώρας».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη -σχετικά με τη νέα δομή που σχεδιάζετα­ι στη Χίο-, ο υπουργός ανέφερε πως στόχος είναι να κλείσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησ­ης της ΒΙΑΛ και να αποδοθεί στον δήμο, μόλις ανοίξει η κλειστή ελεγχόμενη δομή υποδοχής στο σημείο εισόδου. Παράλληλα υπογράμμισ­ε πως «έχουμε εκπληρώσει όλες μας τις υποχρεώσει­ς. Μας ζήτησαν να αστυνομεύσ­ουμε τα σύνορα. Μας ζήτησαν να μειώσουμε τις ροές. Και έγιναν. Μας ζήτησαν αποσυμφόρη­ση. Την ημέρα των εκλογών του 2019 στη Χίο υπήρχαν στη ΒΙΑΛ 1.978 άτομα. Σήμερα είναι 378».

[SID:14487103]

 ??  ?? Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευ­σης και Ασύλου.
Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευ­σης και Ασύλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece