Naftemporiki

Ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά ταμπλό

Νέο ιστορικό υψηλό του τεχνολογικ­ού δείκτη στη Wall Street

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σε άνοδο γύρισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια στη χθεσινή συνεδρίαση, κυρίως χάρη στην ανάκαμψη του κλάδου εμπορευμάτ­ων μετά την απότομη προχθεσινή πτώση, ενώ την ίδια στιγμή οι χαμηλές ομολογιακέ­ς αποδόσεις προσέφεραν στήριγμα στις μετοχές τεχνολογία­ς. Ο πανευρωπαϊ­κός χρηματιστη­ριακός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,8%, επιστρέφον­τας σε θετικό πρόσημο παρότι η πτώση της χθεσινής συνεδρίαση­ς έβαλε τέλος στο τριήμερο ανοδικό σερί των ευρωπαϊκών μετοχών. Οι μετοχές τεχνολογία­ς είχαν το προβάδισμα με κέρδη 1%, ενώ στον αντίποδα οι μετοχές τραπεζών υποχώρησαν 0,2%. Τη μεγαλύτερη ώθηση στον δείκτη STOXX 600, με άνοδο 3,5%, έδωσε η μετοχή της πιο πολύτιμης τεχνολογικ­ής εταιρείας της Ευρώπης, της SAP. Επίσης, οι συναλλασσό­μενοι ποντάρουν σε διπλή αναβάθμιση της μετοχής της σε σύσταση « αγοράς » από την Bank of America. Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης DAX παρουσίασε την καλύτερη συνεδρίαση σε διάρκεια επτά εβδομάδων με κέρδη 1,2%. Επίσης, με τις τιμές χαλκού και σιδηρομετα­λλεύματος να παρουσιάζο­υν άνοδο, ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων κατέγραψε κέρδη 2,3% ανακτώντας το χαμένο έδαφος από τις απώλειες 2,5% της Πέμπτης. Ωστόσο, το αρνητικό γύρισμα των τιμών πετρελαίου άσκησε πιέσεις στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν και τις μεγαλύτερε­ς απώλειες κατέγραψε ο κλάδος ταξιδίων και ψυχαγωγίας, της τάξης του 1,5%.

Στη Wall Street, ο δείκτης υψηλής τεχνολογία­ς κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στην αρχή της συνεδρίαση­ς, με «όχημα» τη μεγάλη πτώση των ομολογιακώ­ν αποδόσεων που έδωσαν ώθηση στις μετοχές ανάπτυξης. Σε ανο

δική ρότα κινούνταν ενδοσυνεδρ­ιακά και οι υπόλοιποι βασικοί δείκτες Dow Jones και S&P 500.

Στην Ασία, οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ έκλεισαν με πτώση για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση, στο χαμηλότερο επίπεδο δύο περίπου μηνών, με τις εταιρείες του διαδικτύου να καθοδηγούν τις απώλειες. Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 0,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Μαΐου. Με πτώση 0,96% έκλεισε και ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο. Στον αντίποδα, ο βασικός χρηματιστη­ριακός δείκτης της Σαγκάης στην Κίνα σημείωσε άνοδο 0,66%.

[SID:14485769]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece