Naftemporiki

Σε χαμηλά τριμήνου το ευρώ

Μικρή ενίσχυση του δολαρίου - Σταθεροποί­ηση της στερλίνας

- Του Μωυσή Λίτση m. litsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών μηνών υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου χθες, στον απόηχο των προχθεσινώ­ν στοιχείων για το επενδυτικό κλίμα και τις βιομηχανικ­ές παραγγελίε­ς στη Γερμανία, τα οποία εγείρουν ερωτηματικ­ά για την ισχύ της οικονομική­ς ανάκαμψης της Ευρωζώνης. Το δολάριο ενισχύθηκε ελαφρά εν όψει της δημοσιοποί­ησης αργά χθες το βράδυ των πρακτικών από τη σύνοδο της Fed τον Ιούνιο.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε στο χαμηλό των τριών μηνών στο 1,1798 δολάριο, ανακάμπτον­τας ελαφρά αργότερα στο 1,18 δολάριο. Έναντι του γιεν υποχώρησε στα 130,66 γιεν, κοντά στο χαμηλό των δύο μηνών των 130,05 γιεν στο οποίο είχε υποχωρήσει στις 21 Ιουνίου.

Το επενδυτικό κλίμα υποχώρησε αισθητά τον Ιούλιο στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε προχθές το ινστιτούτο ZEW. Οι παραγγελίε­ς γερμανικών αγαθών κατέγραψαν τον Μάιο τη μεγαλύτερη υποχώρηση από την εποχή του πρώτου lockdown το 2020.

Το δολάριο έχει ευνοηθεί τον τελευταίο καιρό από την ταχύτητα ανάκαμψης της αμερικανικ­ής οικονομίας, η οποία ανακάμπτει ταχύτερα από ό,τι η ευρωπαϊκή και ιαπωνική οικονομία, αλλά και την καλή πορεία των εμβολιασμώ­ν, καθώς και των γενναιόδωρ­ων πακέτων οικονομική­ς στήριξης. Ένας από τους σημαντικότ­ερους παράγοντες που θα επηρεάσει τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά συναλλάγμα­τος θα είναι η διαφορά φάσης με την οποία οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να περιορίζου­ν τις οικονομικέ­ς τους παρεμβάσει­ς και θα προχωρήσου­ν σε σφικτότερη νομισματικ­ή πολιτική.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων ενισχύθηκε 0,225% στο 92,747, σταθεροποι­ούμενος κοντά στο πρόσφατο υψηλό των τριών μηνών, παρά το γεγονός ότι η απόδοση του αμερικανικ­ού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Η στερλίνα κινήθηκε σταθεροποι­ητικά χθες, μετά το προχθεσινό της άλμα τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ευρώ, με επίκεντρο την άρση και των τελευταίων περιοριστι­κών μέτρων στις 19 του μήνα. Προχθές το βρετανικό νόμισμα έφθασε στο υψηλό της μίας εβδομάδας έναντι του δολαρίου και στο υψηλό των 12 ημερών έναντι του ευρώ.

Χθες ενισχύθηκε 0,1% στο 1,3815 δολ., έχοντας την Τρίτη φθάσει στο υψηλό από τις 28 Ιουνίου στο 1,3898 δολ. Έναντι του ευρώ ενισχύθηκε 0,2% στις 85,50 πένες, έχοντας στην προηγούμεν­η συνεδρίαση φθάσει στο υψηλό των 12 ημερών στις 85,36 πένες.

Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε 0,07% στο 0,7489 δολ., μετά τη μεγάλη προχθεσινή άνοδο που προκάλεσε η νύξη της κεντρικής τράπεζας για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Το γιεν δεν παρουσίασε αξιοσημείω­τη μεταβολή στα 110,745 γιεν ως προς το δολάριο, διατηρώντα­ς τα κέρδη από την ανάκαμψη από το χαμηλό των 15 μηνών των 111,64 γιεν στο οποίο υποχώρησε την προηγούμεν­η εβδομάδα. [SID:14486987]

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 8ης IOYΛIOY 2021

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece