Naftemporiki

Ράλι τιμών στην Ευρωζώνη

Ραγδαία πτώση αποδόσεων και στους αμερικανικ­ούς κρατικούς τίτλους

- Της Έφης Τριήρη e. triiri@ naftempori­ki. gr

Συνεχίστηκ­ε με αμείωτο ρυθμό το ράλι των τιμών κρατικών ομολόγων του ευρώ και στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές εξακολούθη­σαν να αναζητούν καταφύγιο στην αγορά σταθερού εισοδήματο­ς μέσα σε ένα νέο εκρηκτικό μίγμα που εγκυμονεί κινδύνους, με κυριότερο την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Στην αποφυγή του ρίσκου συνετέλεσα­ν και τα εξασθενημέ­να στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών στις ΗΠΑ που ανακοινώθη­καν την Τρίτη και το αυστηρότερ­ο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εισηγμένες σε ξένα χρηματιστή­ρια που υιοθέτησε η Κίνα.

Οι αποδόσεις υποχώρησαν

σε νέα χαμηλά πολλών εβδομάδων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Απριλίου στο -0,31% με πτώση τριών μονάδων βάσης, ενώ του 30ετούς άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο στο 0,169%. Μόνο στις δύο τελευταίες συνεδριάσε­ις, η απόδοση της γερμανικής 10ετίας έχει περιοριστε­ί επτά μονάδες βάσης. Και στην ευρωπεριφέ­ρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστη­κε στο 0,72%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου, ενώ συνεχίστηκ­ε η τάση αποκλιμάκω­σης και στις αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικ­ών. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώ­θηκε περαιτέρω στο 0,73% με το spread στις 107 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού περιορίστη­κε ακόμη περισσότερ­ο στο - 0,05%. Λιγότερο αυξημένος ήταν

ωστόσο σε σχέση με προχθές ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθη­κε στα 125 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 75 εκατ. έγιναν στη 10ετία.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικ­ού 10ετούς υποχώρησε προς στιγμή κάτω από το φράγμα του 1,30%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2019.

Αναλυτές της Mizuho αποδίδουν την αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων κυρίως στο επενδυτικό αγοραστικό ενδιαφέρον και στην περιορισμέ­νη προσφορά και όχι σε κάποια θεμελιώδη αλλαγή.

Στην πρωτογενή αγορά, η Γερμανία άντλησε 3,9 δισ. ευρώ από την έκδοση νέου πενταετούς, με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ. [SID:14485787]

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece