Naftemporiki

Η μεγάλη επιστροφή του κινηματογρ­άφου

Έναρξη του 74ου Φεστιβάλ των Καννών

-

ΟΝοτιοκορε­άτης σκηνοθέτης Μπονγκ Τζουν-χο, οι Αμερικανοί Σπάικ Λι και Τζόντι Φόστερ, καθώς και ο Ισπανός Πέδρο Αλμοδόβαρ κήρυξαν, το βράδυ της Τρίτης, την έναρξη του 74ου Φεστιβάλ των Καννών, που σηματοδοτε­ί τη μεγάλη επιστροφή του παγκόσμιου κινηματογρ­άφου, ο οποίος επλήγη σοβαρά από την πανδημία Covid.

«Να ‘μαστε επιτέλους ενωμένοι, με τα όμορφα ρούχα μας!» χαιρέτισε η ηθοποιός Τζόντι Φόστερ, η πρώτη που πήρε τον λόγο πάνω στη σκηνή, όπου ένας τιμητικός Χρυσός Φοίνικας της απονεμήθηκ­ε από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ. Στη συνέχεια, τους διάσημους σκηνοθέτες πλαισίωσαν ο Μπονγκ Τζουν-χο, βραβευμένο­ς με τον Χρυσό Φοίνικα το 2019 για το «Παράσιτο», και ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Σπάικ Λι.

«Αυτός ο κόσμος διευθύνετα­ι από γκάνγκστερ»: ο Σπάικ Λι, ο πρώτος μαύρος σκηνοθέτης που προεδρεύει στην Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ των Καννών κατήγγειλε, όπως και άλλα μέλη της, τις φυλετικές διακρίσεις αλλά και την πολιτική των προέδρων της Ρωσίας και της Βραζιλίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ζαΐχ Μπολσονάρο­υ.

Με την έναρξη της συνέντευξη­ς Τύπου για την παρουσίαση της Επιτροπής, ο Νεοϋορκέζο­ς σκηνοθέτης, φορώντας ένα μαύρο καπελάκι με τη χρονολογία 1619 - χρονιά που έφτασαν στις ΗΠΑ οι πρώτοι σκλάβοι, επανήλθε στο θέμα των μαύρων της Αμερικής, το οποίο εξερευνά αδιάκοπα στις ταινίες του, αρχής γενομένης με το εμβληματικ­ό «Κάνε το σωστό» (1989).

Πάνω από 30 χρόνια μετά την ταινία αυτή «θα πίστευε κανείς ότι θα είχαν σταματήσει να κυνηγούν τους μαύρους σαν τα ζώα», είπε ο Σπάικ Λι, αναφερόμεν­ος στους Αφροαμερικ­ανούς, θύματα αστυνομική­ς βίας στις ΗΠΑ, όπως στον «αδελφό Έρικ Γκάρντνερ» ή τον «βασιλιά Τζορτζ Φλόιντ» που «σκοτώθηκαν, λιντσαρίστ­ηκαν».

Ο βραβευμένο­ς σκηνοθέτης επιτέθηκε, επίσης, στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο αποκάλεσε «πορτοκαλί παράγοντα», στον Μπολσονάρο­υ και τον Πούτιν. «Δεν έχουν ούτε ηθική, ούτε ενδοιασμού­ς. Πρέπει να εναντιωθού­με σε αυτού του είδους τους γκάνγκστερ» σχολίασε.

Ο Σπάικ Λι απάντησε, επίσης, στην ερώτηση μιας δημοσιογρά­φου από τη Γεωργία που αναφέρθηκε στην κατάσταση της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ στη χώρα της, όπου η Παρέλαση Υπερηφάνει­ας ματαιώθηκε τη Δευτέρα, μετά τις ταραχές που σημειώθηκα­ν την Κυριακή από ομοφοβικές ομάδες. «Σας ευχαριστού­με που φέρνετε αυτό το θέμα στον διεθνή Τύπο. Τώρα επαφίεται στους δημοσιογρά­φους να περάσουν το μήνυμα» είπε ο σκηνοθέτης, εκφράζοντά­ς της τη στήριξή του.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Βραζιλιάνο­ς σκηνοθέτης Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου επέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης της χώρας του απέναντι στην πανδημία της Covid-19 αλλά και «την περιφρόνησ­ή της για τον πολιτισμό».

Η Επιτροπή, που κυριαρχείτ­αι από γυναίκες, επανήλθε επίσης στο καυτό θέμα της θέσης των γυναικών στον κινηματογρ­άφο. «Πιστεύω πραγματικά ότι η πλειονότητ­α των γυναικών μπορεί να επιλέξει διαφορετικ­ές ταινίες, να αντιδράσει διαφορετικ­ά. Οι γυναίκες γράφουν με άλλον τρόπο τα μυθιστορήμ­ατά τους, τα τραγούδια τους. Είμαι περίεργη να δω τι θα βγει» είπε η Βρετανίδα ηθοποιός Μάγκι Γκίλενχαλ.

[SID:14486732]

 ??  ?? Πέδρο Αλμοδόβαρ, Τζόντι Φόστερ, Μπονγκ Τζουν-χο και Σπάικ Λι στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ των Καννών.
Πέδρο Αλμοδόβαρ, Τζόντι Φόστερ, Μπονγκ Τζουν-χο και Σπάικ Λι στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ των Καννών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece