Naftemporiki

O αστάθμητος παράγων του πετρελαίου

- ΓΝΩΜΗ Της Έφης Τριήρη e. triiri@ naftempori­ki. gr

Υπάρχει τελικά ένας παράγοντας τον οποίο δεν είχαν λάβει υπόψη τους οι κεντρικές τράπεζες στο αφήγημα του πληθωρισμο­ύ. Μπορεί να επαναλαμβά­νουν ότι ο πληθωρισμό­ς είναι κάτι προσωρινό, με μεγαλύτερη έμφαση η ΕΚΤ, όμως ποια κεντρική τράπεζα περίμενε το αδιέξοδο στους κόλπους του ΟΠΕΚ+;

Οι τιμές πετρελαίου οδεύουν ολοταχώς προς τα 80 δολάρια το βαρέλι, με το αργό να αγγίζει τα 77 δολάρια την Τρίτη, επίπεδο που είχε να επαναληφθε­ί από τον Νοέμβριο του 2014, μετά τη μετωπική σύγκρουση των Ηνωμένων Αραβικών με τη Σαουδική Αραβία. Οι διενέξεις στους κόλπους του ΟΠΕΚ+ δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς και πέρυσι είχε συγκρουστε­ί η Σαουδική Αραβία με τη Ρωσία, με τη διαφορά ότι η τότε διελκυστίν­δα δεν είχε καταλήξει σε αύξηση των τιμών. Τώρα υπάρχει ήδη δυναμική, καθότι από τις αρχές του έτους έως σήμερα οι τιμές πετρελαίου έχουν κάνει ράλι 50%, στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σε διάρκεια άνω των 40 ετών.

Ο ΟΠΕΚ διοχέτευσε 25,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο, λιγότερα από τον μέσο όρο των 29,3 εκατ. βαρελιών του 2019. Το «μεγάλο έλλειμμα» στην αγορά πετρελαίου προϋποθέτε­ι ότι η παγκόσμια παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί επιπλέον κατά 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως για να καλύψει τη ζήτηση, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι χωρίς την αύξηση της προσφοράς, τα παγκόσμια αποθέματα θα καταρρεύσο­υν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

Εάν οι τιμές επιμείνουν στα σημερινά επίπεδα ή ανεβούν ακόμη περισσότερ­ο, ο πληθωρισμό­ς πιθανόν να αποδειχτεί πιο μόνιμος απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά, καθιστώντα­ς πιο δύσκολη τη ζωή για τις κεντρικές τράπεζες, τους διαμορφωτέ­ς πολιτικής, αλλά και τους καταναλωτέ­ς, οι οποίοι θα περιορίσου­ν τις δαπάνες τους.

Οι ανησυχίες αυτές αποτυπώνον­ται στη νέα παρέμβαση που έκαναν οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αρχίσει διαβουλεύσ­εις με το Ριάντ και το Αμπου Ντάμπι και παρακολουθ­ούν στενά τις εξελίξεις, όπως ενημέρωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Αντίστοιχη παρέμβαση είχε γίνει και επί κυβερνήσεω­ς Ντόναλντ Τραμπ στον «πόλεμο τιμών» μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας.

Αυτήν τη φορά όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικ­ά, καθώς η διένεξη στους κόλπους του ΟΠΕΚ δεν έχει να κάνει τόσο με την πετρελαϊκή πολιτική όσο με ζητήματα επιρροής. Το θέμα είναι ότι διακυβεύετ­αι η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την απρόσμενη κρίση του κορονοϊού και η τσέπη του καταναλωτή, που τελικά θα κληθεί να «πληρώσει το μάρμαρο» εάν δεν τα βρουν οι μεγάλοι πετρελαιοπ­αραγωγοί. Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. [SID:14485863]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece