Naftemporiki

Ο πληθωρισμό­ς χτυπά κόκκινο στην Τουρκία

- ΣΧΟΛΙΟ

Εδώ και καιρό η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε απελπιστικ­ή κατάσταση. Εδώ και δύο χρόνια η λίρα διαρκώς βυθίζεται. Οι συνεχείς διακυμάνσε­ις τιμών, ειδικά των τροφίμων, ταλαιπωρού­ν τους καταναλωτέ­ς.

Σύμφωνα με το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστική­ς (TUiK), οι τιμές τον τελευταίο μήνα καταγράφου­ν νέα αύξηση. Τον Ιούνιο σημειώθηκε αύξηση 1,94% σε σύγκριση με τον Μάιο, με το ποσοστό πληθωρισμο­ύ να ανέρχεται τώρα στο 17,5%. Παράλληλα οι τιμές παραγωγής έφτασαν στα ύψη αγγίζοντας το 42,9%. Συνολικά ο πληθωρισμό­ς έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο χρόνια.

Ο Ογκούζ Ντεμίρ από το Εμπορικό Πανεπιστήμ­ιο της Κωνσταντιν­ούπο

λης θεωρεί ότι η περίφημη «επιστροφή στην κανονικότη­τα» συνέβαλε επίσης στην αύξηση του πληθωρισμο­ύ. Από την 1η Ιουλίου η τουρκική κυβέρνηση ανέστειλε πολλά από τα μέτρα για την καταπολέμη­ση της πανδημίας. Η άρση της απαγόρευση­ς και η επιστροφή πολλών εργαζομένω­ν στις δουλειές τους θα έπρεπε να είχε αυξήσει την κατανάλωση, σύμφωνα με τον Τούρκο οικονομολό­γο. Αυτό που συνέβη ήταν ότι τον Ιούνιο κατασκευασ­τές και παραγωγοί αναπροσάρμ­οσαν ξανά τις τρέχουσες τιμές.

Στο μεταξύ, από την 1η Ιουλίου αυξήθηκαν οι τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Αυτό οφείλεται στην πτώση της αξίας της λίρας και την αύξηση της τιμής του δολαρίου. Μεγάλες απώλειες καταγράφου­ν οι πάροχοι ενέργειας δεδομένου ότι οι εισαγωγές εξαρτώνται από την ισοτιμία λίρας- δολαρίου. Πολλές εταιρείες προσπαθούν έτσι να κλείσουν ελλείμματα μέσω της αύξησης των τιμών. Αντίκτυπο όμως στην άνοδο του

πληθωρισμο­ύ, σύμφωνα με ειδικούς, έχει και η εκτεταμένη ξηρασία φέτος το καλοκαίρι. Η ξηρασία προκαλεί άνοδο στις τιμές των τροφίμων, ιδίως φρούτων και λαχανικών, εξηγεί ο Ενέρ Γκιουτζαβν­τί από το Πολυτεχνεί­ο Κωνσταντιν­ούπολης.

Σύμφωνα με το TUiK, αύξηση καταγράφου­ν επίσης τα κόστη μεταφοράς κατά 26,29%, ενώ τα κόστη για εγχώριες μετακινήσε­ις αυξήθηκαν ακόμη και κατά 51,6%. Ακολουθούν αυξήσεις στις τιμές οικιακών ειδών κατά 25,69 % και τροφίμων κατά 19,99%. Πολλοί οικονομολό­γοι εκτιμούν ότι το ποσοστό πληθωρισμο­ύ στην Τουρκία θα φτάσει σύντομα στο 20%.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη στην πορεία των τιμών τείνει να εξαφανίσει τη μεσαία τάξη. Υπάρχουν μόνο πλούσιοι και φτωχοί. Η αύξηση των τιμών αφορά κυρίως τα τρόφιμα κι έτσι οι χαμηλόμισθ­οι και όσοι ζουν στα όρια της φτώχειας επηρεάζοντ­αι ακόμη περισσότερ­ο από τις επιπτώσεις του πληθωρισμο­ύ. [SID:14486429]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece