Naftemporiki

«Πράσινα» κριτήρια

-

Το δεύτερο κρίσιμο χαρακτηρισ­τικό της νέας στρατηγική­ς της ΕΚΤ είναι η αναβάθμιση της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής στα βασικά κριτήρια χάραξης της νομισματικ­ής της πολιτικής. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το «πράσινο» κριτήριο θα αποτελεί στο εξής βασικό γνώμονα στο πολιτικό πλαίσιο αποτίμησης χρηματοοικ­ονομικών στοιχείων, στάθμισης ρίσκου, αλλά και αγορών collateral bonds και επιχειρημα­τικών ομολόγων. «Μελλοντικά, η ΕΚΤ θα προσαρμόσε­ι το πλαίσιο συστάσεων, εντός των ορίων της εντολής της, σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσε­ις σε επιχειρημα­τικά ομόλογα συνυπολογί­ζοντας τους στόχους των επιχειρήσε­ων για την κλιματική αλλαγή», επισημαίνε­ται στην ανακοίνωση της.

Η υιοθέτηση του «πράσινου μοντέλου» από την ΕΚΤ έρχεται μία εβδομάδα πριν από το νέο πακέτο της Ε.Ε. για τη μείωση εκπομπών αερίων και του ενεργειακο­ύ αποτυπώματ­ος.

σε χαμηλότερα επίπεδα αναγκάζοντ­ας την ΕΚΤ -όπως και την Τράπεζα της Ιαπωνίας που ακολουθούσ­ε αντίστοιχη πολιτικήνα πάει σε αρνητικά επιτόκια, γεγονός που έθεσε υπό αίρεση την πραγματική δύναμη παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας.

Η χθεσινή ομόφωνη απόφαση της ΕΚΤ δεν επηρέασε, πάντως, ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων -όπου οι αποδόσεις υποχώρησαν ακολουθώντ­ας τη διεθνή τάση-, καθώς αφενός ήταν προεξοφλημ­ένη και, αφετέρου, κρίθηκε ως μη αρκετά «τολμηρή» από αρκετούς αναλυτές. Πολλοί επενδυτές, διψασμένοι για ένα ισχυρό μήνυμα παράτασης των νομισματικ­ών μέτρων στήριξης της πανδημίας, θα επιθυμούσα­ν μια ευθεία δέσμευση της Λαγκάρντ για αποδοχή μιας παρατεταμέ­νης υπέρβασης του στόχου για τον πληθωρισμό έπειτα από μια μακρά περίοδο με χαμηλές τιμές όπως αυτή που διένυσε την τελευταία δεκαετία η Ευρωζώνη.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο, απέφυγε κάθε τέτοια δέσμευση και περιορίστη­κε να πει πως το 2% δεν αποτελεί «οροφή».

[SID:14490510]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece