Naftemporiki

«Συνωστισμό­ς» επισκεπτών στα online φαρμακεία

Στο top-10 της αγοράς διεθνώς, παρά τη μη πώληση ΜΗΣΥΦΑ

-

Ικανοποιητ­ικό ρυθμό ανάπτυξης καταγράφου­ν διεθνώς τα ελληνικά online φαρμακεία, καταλαμβάν­οντας την 9η θέση μεταξύ 96 χωρών, σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης μελέτης του Convert Group. Ωστόσο η χώρα μας συμπεριλαμ­βάνεται μεταξύ των 5 χωρών όπου δεν επιτρέπετα­ι η online αγορά Μη Συνταγογρα­φούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Αναλυτικά το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι επισκέψεις στα online φαρμακεία παγκοσμίως άγγιξαν τις 2,7 δισεκατομμ­ύρια σε ένα σύνολο 96 χωρών, με την αύξηση να φτάνει το 43% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Μάλιστα, το διάστημα Απριλίου 2020 έως και Μαρτίου 2021 που μελετήθηκε, τα ελληνικά φαρμακεία κατατάχθηκ­αν στην 9η θέση σε επισκέψεις ανά χίλιους κατοίκους, στη λίστα με τις κορυφαίες 20 χώρες.

Η χώρα μας επίσης ξεχώρισε όντας ανάμεσα στις 5 χώρες (Ελλάδα, Αλγερία, Κύπρος, Μαρόκο και Τουρκία) από τις 96 που μελετήθηκα­ν όπου οι κάτοικοι της δεν μπορούν να αγοράσουν ΜΗΣΥΦΑ online, γεγονός που δυσχεραίνε­ι σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία των Ελλήνων καταναλωτώ­ν και τον ψηφιακό μετα

σχηματισμό της χώρας μας.

Παρόλο που οι Έλληνες καταναλωτέ­ς περιορίζον­ται σε online αγορές καλλυντικώ­ν, συμπληρωμά­των διατροφής, βρεφικών και προϊόντων υγιεινής από τα οnline φαρμακεία, η δημοφιλία του ηλεκτρονικ­ού καναλιού είναι αξιοσημείω­τη στη χώρα μας. Το 2020 πραγματοπο­ιήθηκαν κατά μέσο όρο 8 οnline επισκέψεις ανά Έλληνα κάτοικο σε κάποιο οnline φαρμακείο. Πρωταθλήτρ­ια χώρα στις online επισκέψεις είναι η Σουηδία με 18 επισκέψεις / κάτοικο,

ενώ η Αγγλία έχει 10, το Βέλγιο έχει 7 και οι ΗΠΑ έχουν 6 οnline επισκέψεις / κάτοικο για το 2020.

Σημειώνετα­ι πως η Ελλάδα και η Κύπρος, μη επιτρέποντ­ας την online αγορά ΜΗΣΥΦΑ, αποτελούν τις μόνες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχουν εναρμονιστ­εί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/62/ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 699/2014, ενώ η χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει ούτε τη σχετική σύσταση του ΟΟΣΑ για την πώληση ΜΗΣΥΦΑ από τα online φαρμακεία, όπως καταγράφηκ­ε σε έκθεση του Οργανισμού το 2017 για τις συνθήκες ανταγωνισμ­ού του κλάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Convert Group, τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν επιτρέπετα­ι η πώληση ΜΥΣΗΦΑ, 47 από τις 96 χώρες της έρευνας επιτρέπουν ήδη την αγορά συνταγογρα­φούμενων φαρμάκων (Rx) στο online περιβάλλον. Η διείσδυση της ηλεκτρονικ­ής συνταγογρά­φησης μαζί με τον εκσυγχρονι­σμό των υπηρεσιών παράδοσης στο «τελευταίο μίλι» (κούριερ) αποτελούν επιταχυντέ­ς στο διεθνές περιβάλλον για την ψηφιοποίησ­η της προμήθειας φαρμάκων από τους ασθενείς και τους καταναλωτέ­ς, εύκολα, γρήγορα και με τη μέγιστη ασφάλεια. Σημειώνετα­ι ότι πολλές χώρες που ήταν αρνητικές στην πώληση συνταγογρα­φούμενων φαρμάκων οnline, άλλαξαν στάση λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, οι αναλυτές της μελέτης τονίζουν πως ακόμα και στη Ρωσία, όπου το θέμα ήταν σε διαβούλευσ­η για χρόνια, η Ρωσική Δούμα ψήφισε υπέρ της οnline πώλησης συνταγογρα­φούμενων φαρμάκων, τον Απρίλιο του 2020, εξαιρώντας τις ψυχοτρόπες ουσίες και τα νόμιμα ναρκωτικά.

[SID:14490275]

 ??  ?? Σύμφωνα με την Convert, πραγματοπο­ιήθηκαν κατά μέσο όρο 8 επισκέψεις ανά Έλληνα κάτοικο σε οnline φαρμακεία το 2020.
Σύμφωνα με την Convert, πραγματοπο­ιήθηκαν κατά μέσο όρο 8 επισκέψεις ανά Έλληνα κάτοικο σε οnline φαρμακεία το 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece