Naftemporiki

Στα 400 εκατ. ευρώ το νέο ομόλογο της Μότορ Όιλ

Αναχρηματο­δότηση δανεισμού με επιτόκιο 2,125% από 3,250%

- Του Γιώργου Αλεξάκη galex@ naftempori­ki. gr

Την επιτυχή τιμολόγηση ομολογιών υψηλής εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας, χωρίς εξασφαλίσε­ις, ονομαστική­ς αξίας 400 εκατ. ευρώ, λήξης το 2026, με ετήσιο επιτόκιο 2,125% και τιμή έκδοσης στο 99,471% της ονομαστική­ς αξίας τους (η «Έκδοση») ανακοίνωσε χθες η Μότορ Όιλ. Όπως αναφέρεται σε σχετική χρηματιστη­ριακή ανακοίνωση το ποσό της έκδοσης αυξήθηκε από τα 350 εκατ. που ζητήθηκαν αρχικά. Οι Ομολογίες λήγουν στις 19 Ιουλίου 2026. Η έκδοση προγραμματ­ίζεται να διακανονισ­τεί στις 19 Ιουλίου 2021, εφόσον πληρωθούν οι συνήθεις προϋποθέσε­ις για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση θα διατεθούν για την αποπληρωμή του συνόλου των ομολογιών εκδόσεως της MOTOR OIL FINANCE PLC (100% θυγατρικής της Εταιρείας), συνολικής ονομαστική­ς αξίας 350 εκατ., σταθερού επιτοκίου 3,250% και λήξεως το 2022, συμπεριλαμ­βανομένης της καταβολής των δεδουλευμέ­νων αλλά μη καταβληθέν­των τόκων των εν λόγω ομολογιών, για την αποπληρωμή των προμηθειών και εξόδων της Έκδοσης και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως Γενικός Συντονιστή­ς και Συνδιαχειρ­ιστής του βιβλίου προσφορών (Global Coordinato­r and Joint Book-runner), ενώ η Alpha Τράπεζα Α.Ε., η Eurobank Α.Ε., η Goldman Sachs Bank Europe SE, η HSBC Continenta­l Europe S.A., η ING Bank N.V., η J.P. Morgan AG, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., η Nomura Financial Products Europe GmbH, η Τράπεζα Optima bank Α.Ε. και η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως Συνδιαχειρ­ιστές του βιβλίου προσφορών (Joint Book-runners).

Η προηγούμεν­η έκδοση

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες η Motor Oil άντλησε 200 εκατ. και πάλι από τις αγορές με την έκδοση 7ετούς ομολόγου, όπου οι προσφορές ξεπέρασαν το 1 δισ. με υπερκάλυψη 5,1 φορές, με την τελική απόδοση των Ομολογιών να διαμορφώνε­ται στο 1,90% ετησίως.

Το προηγούμεν­ο ομόλογο κατευθύνθη­κε στη στήριξη του επενδυτικο­ύ της προγράμματ­ος. Πιο συγκεκριμέ­να τα 137 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για τη χρηματοδότ­ηση μέρους της επένδυσης του νέου συγκροτήμα­τος κα

τεργασίας νάφθας (New Naphtha Treatment Complex), 20 εκατ. ευρώ επενδύθηκα­ν στον κλάδο των Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας, σύμφωνα με την κρίση της διοίκησης της εταιρείας, ενώ τα υπόλοιπα 39,4 εκατ. ευρώ καλύπτουν ανάγκες της σε κεφάλαιο κίνησης.

Επενδύσεις 260 εκατ.

Όπως επίσης αναφέρθηκε στην ανακοίνωση για τη χρήση του α’ τριμήνου του 2021, οι επενδύσεις του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε 47 εκατ. ευρώ, με την πρόβλεψη για το σύνολο του έτους να φτάνει τα 260 εκατ. ευρώ. Το καθαρό χρέος ανέρχεται σε 535 εκατ. ευρώ (έναντι 479 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2020 και 506 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020).

Να σημειωθεί, όπως είπε πριν από λίγες μέρες στην εισήγησή του ο αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil Πέτρος Τζαννετάκη­ς στη Γενική Συνέλευση του Ομίλου «οι προτεραιότ­ητες του Ομίλου επικεντρών­ονται σε τέσσερις πυλώνες, που μεταξύ άλλων περιλαμβάν­ουν την ανάπτυξη του δικτύου λιανικής αλλά και το “πρασίνισμα” του Ομίλου».

[SID:14491104]

 ??  ?? Το προηγούμεν­ο ομόλογο κατευθύνθη­κε στη στήριξη του επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος της εταιρείας.
Το προηγούμεν­ο ομόλογο κατευθύνθη­κε στη στήριξη του επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος της εταιρείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece