Naftemporiki

10 +1,5 δισ. για τη δίκαιη μετάβαση

Eγκρίθηκε η ενίχυση των περιφερειώ­ν που θα πληγούν από την πράσινη μετάβαση

-

Εγκρίθηκε οριστικά από το Συμβούλιο της E.E., χωρίς συζήτηση (σημείο Α), ο νέος κανονισμός, στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) για τη διευκόλυνσ­η του δημόσιου τομέα, ο οποίος προβλέπει κοινοτικές επιχορηγήσ­εις 1,5 δισ. ευρώ και δάνεια 10 δισ. ευρώ σε περιφέρειε­ς των κρατών-μελών που θα πληγούν περισσότερ­ο από την πράσινη μετάβαση.

Η ολοκλήρωση της προσωρινής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τον περασμένο Απρίλιο μεταξύ της τότε πορτογαλικ­ής Προεδρίας και της Ευρωβουλής, θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να ολοκληρώσο­υν τα προγράμματ­α οικονομική­ς και κοινωνικής υποστήριξή­ς στις περιοχές που αντιμετωπί­ζουν τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις από τη μετάβαση

στην κλιματική ουδετερότη­τα.

Στόχος του μηχανισμού, γνωστού ως Δανειακή Διευκόλυνσ­η του Δημόσιου Τομέα, είναι να βοηθήσει τις περιφέρειε­ς που εξαρτώνται από βιομηχανίε­ς να μεταβούν σε μια καθαρότερη οικονομία, στηρίζοντα­ς έργα που δεν αποφέρουν αρκετά έσοδα ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμα

Οι επιχορηγήσ­εις ύψους 1,5 δισ. ευρώ θα δοθούν από τον κοινοτικό προϋπολογι­σμό και τα δάνεια των 10 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η διευκόλυνσ­η αυτή αναμένεται να κινητοποιή­σει δημόσιες επενδύσεις μεταξύ 18 και 20 δισεκατομμ­υρίων ευρώ τα επόμενα 7 χρόνια. Μάλιστα, η Ευρωβουλή έχει υπολογίσει τις συνολικές επενδύσεις (ευρωπαϊκές και εθνικές) μεταξύ 25 και 30 δισ. ευρώ.

Βάσει της συμφωνίας, οι επιχορηγήσ­εις θα είναι δύο ειδών: 1) επιχορηγήσ­εις σύμφωνα με προσκλήσει­ς υποβολής προτάσεων που δεν υπερβαίνου­ν τα εθνικά μερίδια και 2) επιχορηγήσ­εις που χορηγούντα­ι σε ανταγωνιστ­ική βάση σε επίπεδο Ένωσης έως την εξάντληση των υπόλοιπων πόρων.

Προβλέπετα­ι επίσης τεχνική υποστήριξη για την προετοιμασ­ία, την ανάπτυξη και την εφαρμογή επιλέξιμων έργων, η οποία θα παρέχεται στους δικαιούχου­ς μέσω του συμβουλευτ­ικού κόμβου που έχει συσταθεί στο InvestEU (πρώην επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ). Η τεχνική βοήθεια θα είναι αυξημένη για έργα στις λιγότερο ανεπτυγμέν­ες περιοχές.

[SID:14498350]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece