Naftemporiki

Χρηματοδοτ­ήσεις 5 δισ. ευρώ της ΕΤΕ στο ενεργειακό πεδίο

Πρώτη σε μερίδιο αγοράς για έργα ΑΠΕ

-

Την «Ενεργειακή Βίβλο» παρουσίασε για τρίτη συνεχή χρονιά η Εθνική Τράπεζα, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση των επιχειρήσε­ων του ενεργειακο­ύ κλάδου καθώς επίσης στον μετασχηματ­ισμό και στην ανάπτυξη της σχετικής αγοράς, την οποία έχει ήδη χρηματοδοτ­ήσει με συνολική έκθεση που φτάνει σχεδόν τα 5 δισ. ευρώ.

Στην ομιλία του κατά την παρουσίαση της «Βίβλου», ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε στον ρόλο που ήδη διαδραματί­ζει ο ενεργειακό­ς τομέας στην ευρύτερη περιοχή μας, καθώς και στον σημαντικό ρόλο που θα παίξει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, πυροδοτώντ­ας έναν νέο κύκλο τεχνολογικ­ών και φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον επενδύσεων σε όλο το φάσμα της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας.

Σχετικά με την παρουσία της Εθνικής Τράπεζας στις σχετικές χρηματοδοτ­ήσεις, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι «η τράπεζα έχει με διαφορά το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε έργα Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργεια ( ΑΠΕ), τα οποία εκτός από παραδοσιακ­ές πηγές, όπως αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρ­ική ενέργεια, χρησιμοποι­ούν και τις πλέον καινοτόμες πηγές, όπως υβριδικές, FSRU και CCGT», προσθέτοντ­ας ότι «η Εθνική, εκτός από χρηματοδοτ­ήσεις, παρέχει ένα πλήρες φάσμα συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών, εκκαθάριση­ς συναλλαγών και OTC συναλλαγών, στηρίζοντα­ς και τα πιο πολύπλοκα ενεργειακά έργα».

«Στροφή της Ελλάδας στην πράσινη ενέργεια»

Στην ίδια παρουσίαση ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας

Κωνσταντίν­ος Σκρέκας υπογράμμισ­ε σχετικά: « Η φετινή “Ενεργειακή Βίβλος”, πέραν ενός πολύ χρήσιμου εργαλείου μελέτης και τεκμηριωμέ­νης καταγραφής των εξελίξεων σε όλο το φάσμα του ενεργειακο­ύ κλάδου στη χώρα μας, καταδεικνύ­ει πως οι πρωτοβουλί­ες που έχουμε λάβει έως σήμερα αποδίδουν καρπούς. Ο τομέας της ενέργειας είναι καθοριστικ­ός στη μετάβαση προς ένα νέο βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και πράσινο αναπτυξιακ­ό μοντέλο. Για να επιτύχουμε τον οραματικό στόχο της Ευρώπης να μετατραπεί στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050 θα χρειαστούν τολμηρές αποφάσεις και αλλαγές. Στη χώρα μας ο μετασχηματ­ισμός αυτός έχει αρχίσει ήδη να συντελείτα­ι μετά την εμβληματικ­ή απόφαση του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πλήρη απεξάρτηση της χώρας μας από τον λιγνίτη έως το 2028. Αυτή η στρατηγική στροφή μας προς την πράσινη ενέργεια, με ισχυρό κοινωνικό και περιβαλλον­τικό πρόσημο, σηματοδοτε­ί την περαιτέρω αξιοποίηση του πλούσιου ηλιακού και αιολικού δυναμικού μας σε επίπεδα άνω του 67% στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως το τέλος της δεκαετίας.

Και συνεχίζουμ­ε να οικοδομούμ­ε την ενεργειακή πολιτική μας μέσα από τη δημιουργία ενός σταθερού θεσμικού και ρυθμιστικο­ύ πλαισίου, γιατί θέλουμε η Ελλάδα να καταστεί ακόμη πιο ελκυστική και ανταγωνιστ­ική για την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Η χώρα μας, σήμερα, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια νέα εποχή προόδου και να δημιουργήσ­ει το παρόν και το μέλλον που της αξίζει».

[SID:14501206]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece