Naftemporiki

Διπλωματικ­ή κινητικότη­τα με το βλέμμα στο Κυπριακό

Ρητορική δύο κρατών συντηρεί η Άγκυρα - Νέο «μήνυμα» από Ε.Ε.

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Μια σειρά κινήσεων στη διπλωματικ­ή σκακιέρα είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ την επόμενη εβδομάδα τα βλέμματα στρέφονται στην Κύπρο. Τα μηνύματα της ευρωπαϊκής πλευράς προς την Τουρκία είναι συνεχή, ωστόσο η Άγκυρα -παρά το μπαράζ αντιδράσεω­ν- συντηρεί μία ρητορική περί δύο κρατών στο νησί.

Είναι εμφανές πως, αν και έχει περιοριστε­ί η ένταση στο Αιγαίο, δεν φαίνεται ο Τούρκος πρόεδρος να αλλάζει επί της ουσίας θέση και να εγκαταλείπ­ει τα νεοοθωμανι­κά σχέδια. Πολλά θα κριθούν σε μία εβδομάδα, οπότε και θα πραγματοπο­ιηθεί επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα με αφορμή την επέτειο από την εισβολή του Αττίλα.

Από την πλευρά της η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές πως η προσέγγιση του 19ου αιώνα, των « κανονιοφόρ­ων » και των σφαιρών επιρροής δεν έχει να παίξει κανέναν ρόλο στον 21ο αιώνα. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η αναθεωρητι­κή συμπεριφορ­ά της Τουρκίας είναι αποσταθερο­ποιητική για την ευρύτερη περιοχή και αυτό φαίνεται πως γίνεται αντιληπτό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Αυτό που υπογραμμίζ­εται είναι πως το πρόβλημα δεν αντιμετωπί­ζεται πλέον ως διμερής διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ή την Κύπρο και την Τουρκία. Αλλά ουσιαστικά συνιστά ευρύτερο πρόβλημα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος αποσταθερο­ποίησης ολόκληρης της περιοχής

Να σημειωθεί πως σαφές «όχι» στα σχέδια της Τουρκίας περί δύο κρατών στην Κύπρο έχουν πει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ. Ωστόσο, η Άγκυρα συνεχίζει να συντηρεί μια ρητορική υψηλών τόνων στο θέμα αυτό, με ένα μπαράζ προκλητικώ­ν δηλώσεων από αξιωματούχ­ους της γειτονικής χώρας

Στο μεταξύ, νέα μηνύματα έστειλε χθες ο ύπατος εκπρό

σωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, σε απάντησή το υ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- σε ερώτηση του ευρωβουλευ­τή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάν­νη. «Η Τουρκία θα πρέπει ρητά να δεσμευτεί υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των Διεθνών Συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών» και «πρέπει να αποφεύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε.», υπογράμμισ­ε χαρακτηρισ­τικά.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα «επενδύει» στην ενίσχυση των συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή και χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοπο­ίησε επίσκεψη στο Κάιρο. Ο κ. Δένδιας συναντήθηκ­ε με τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέτ Αμπντούλ Γκέιτ και στο επίκεντρο βρέθηκαν οι στενοί δεσμοί Ελλάδας και Αραβικού Κόσμου, η στενότερη συνεργασία με στόχο την αντιμετώπι­ση κοινών προκλήσεων και η προώθηση της σταθερότητ­ας στην ευρύτερη περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Επίσης υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασία­ς το οποίο θεσμοθετεί τις πολιτικές διαβουλεύσ­εις μεταξύ των δύο πλευρών και μεταξύ Ελλάδας και των μελών του Αραβικού Συνδέσμου.

Και ευρωστρατό­ς και ΝΑΤΟ

Τέλος, να σημειωθεί πως χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος μίλησε σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλί­ες», στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2021. «Η Ευρώπη αναπτύσσει την ιδέα της στρατιωτικ­ής αυτονομίας. Δεν είναι κάτι που δεν είναι συμβατό με τους στόχους του ΝΑΤΟ. Είναι κάτι απολύτως συμπληρωμα­τικό», τόνισε χαρακτηρισ­τικά. «Σύντομα», υπογράμμισ­ε, «είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσου­με στο επόμενο βήμα, δεσμευόμεν­οι σε ένα κοινό κείμενο που θα ορίζει ποια είναι η στρατιωτικ­ή αυτονομία της Ευρώπης».

[SID:14502115]

 ??  ?? Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (αριστερά) και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέτ Αμπντούλ Γκέιτ, σε κοινές δηλώσεις, χθες, στο Κάιρο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (αριστερά) και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέτ Αμπντούλ Γκέιτ, σε κοινές δηλώσεις, χθες, στο Κάιρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece