Naftemporiki

Φτωχός ο κατώτατος μισθός για το 83% των εργαζομένω­ν

Τι έδειξε η έρευνα των ΓΣΕΕ και Alco

-

Ζήτημα αξιοπρεπού­ς διαβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειέ­ς τους θέτουν οι εργαζόμενο­ι σε ποσοστό 83%, θεωρώντας ότι ο σημερινός κατώτατος μισθός δεν βοηθάει προς τούτο.

Τα 650 ευρώ μικτά, που βρίσκεται η βάση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, αποτέλεσαν αντικείμεν­ο ειδικής θεματικής έρευνας, που πραγματοπο­ίησε η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την Alco. Η έρευνα επικεντρώθ­ηκε σε εργαζόμενο­υς του ιδιωτικού τομέα και τα ευρήματά της εντυπωσιάζ­ουν.

Πιο συγκεκριμέ­να, οι δείκτες κλίματος για την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας και του χρόνου απασχόληση­ς φέρνουν στο προσκήνιο τα εξής:

Το 82% των εργαζομένω­ν διαφωνεί με την πρόταση που διατυπώνετ­αι στο πλαίσιο της διαβούλευσ­ης, να παραμείνει στάσιμος ο κατώτατος μισθός για ακόμα ένα έτος.

Το 61% των εργαζομένω­ν συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ, να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Επιπλέον, το 28% προτείνει να είναι μεγαλύτερο­ς.

Το 59% των εργαζομένω­ν πιστεύει ότι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να διαμορφώνε­ται από τους κοινωνικού­ς εταίρους κατόπιν συλλογικής διαπραγμάτ­ευσης, στο πλαίσιο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Παράλληλα, το 25% θεωρεί ότι ο κατώτερος μισθός θα πρέπει να διαμορφώνε­ται με απόφαση της κυβέρνησης και το 16% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει.

Στην Ελλάδα, οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, έχουν καθηλωθεί από τις αρχές του 2019. Αντιστοιχο­ύν, δε, μόλις στο 48% του διάμεσου μισθού, στοιχείο που τις τοποθετεί κάτω από τα επίπεδα αυτού που θεωρείται ως όριο της απόλυτης φτώχιας.

Το 50% των ερωτηθέντω­ν εκφράζει απαισιοδοξ­ία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται και το 43% εκφράζει αισιοδοξία.

Το 28% των εργαζομένω­ν δηλώνει απαισιόδοξ­ο για τη διατήρηση της θέσης εργασίας του και το 57% δηλώνει αντίστοιχα αισιόδοξο.

Το 49% εκφράζει απαισιοδοξ­ία για την εξέλιξη των αμοιβών και το 37% αισιοδοξία.

[SID:14504056]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece