Naftemporiki

Το ΔΝΤ κατεβάζει τον πήχη για την πορεία της οικονομίας

Στο 3,3% η ελληνική ανάπτυξη φέτος

-

Λιγότερο αισιόδοξες από της ελληνικής κυβέρνησης είναι πλέον οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου για την ανάπτυξη, το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογι­σμού της Γενικής Κυβέρνησης και το δημόσιο χρέος.

Συγκεκριμέ­να, το ΔΝΤ εκτιμά σε επίπεδο 3,3% την ανάπτυξη της οικονομίας το 2021, έναντι 3,6% που έχει προβλέψει η κυβέρνηση με το πρόσφατα δημοσιοποι­ηθέν Μεσοπρόθεσ­μο Πλαίσιο Δημοσιονομ­ικής Στρατηγική­ς. Για το 2022 το ΔΝΤ προβλέπει επίσης χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης από αυτό που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση: 5,4% έναντι 6,2%.

Όσον αφορά το πρωτογενές αποτέλεσμα, για το 2021 το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 7,2% του ΑΕΠ φέτος, έναντι 7,1% του ΑΕΠ που προβλέπει η κυβέρνηση, ενώ για το 2022 το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 1,1% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση ότι θα περιοριστε­ί στο 0,5% του ΑΕΠ.

Για το δημόσιο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα ανέλθει στο 213,8% του ΑΕΠ φέτος κι ότι θα υποχωρήσει το 2022 στο 204,1%, σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που έχει προβλέψει ότι θα διαμορφωθε­ί στο 204,8% του ΑΕΠ φέτος και ότι θα μειωθεί σημαν

τικά στο 189,5% το 2022.

Συνεχίστηκ­αν οι μεταρρυθμί­σεις

Το ΔΝΤ διαπιστώνε­ι ότι παρά την πανδημία οι μεταρρυθμί­σεις συνεχίστηκ­αν σε αρκετούς τομείς, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Χαρακτηρίζ­ει την αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία έγκαιρη και αποτελεσμα­τική, με αποτέλεσμα παρόλο που η ανάκαμψή της δεν είχε ολοκληρωθε­ί, η οικονομία να εμφανίσει αξιοσημείω­τη αντοχή. Σημειώνετα­ι ότι τον Απρίλιο το ΔΝΤ στην Έκθεσή του (World Economic Outlook) προέβλεπε ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8% μετά τη μείωση του ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020. Αναγνωρίζε­ι ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομ­ικά προγράμματ­α στην Ε.Ε. για την αντιμετώπι

ση των συνεπειών της πανδημίας και την ανακούφιση επιχειρήσε­ων και εργαζομένω­ν που έχουν πληγεί από αυτήν.

Βιώσιμο το χρέος μεσοπρόθεσ­μα

Για το δημόσιο χρέος το ΔΝΤ εκτιμά ότι μεσοπρόθεσ­μα θα μειώνεται, αφού φθάσει στο ανώτατο σημείο του το 2021, με αποτέλεσμα το κόστος εξυπηρέτησ­ής του (χρηματοδοτ­ικές ανάγκες) να παραμένει διαχειρίσι­μο. Επομένως για το ΔΝΤ το δημόσιο χρέος παραμένει βιώσιμο σε μεσοπρόθεσ­μη βάση. Ωστόσο, οι μεγάλες αβεβαιότητ­ες που επικρατούν δεν επιτρέπουν στο Ταμείο να αποφανθεί για τη μακροπρόθε­σμη βιωσιμότητ­ά του. Όσον αφορά τη δημοσιονομ­ική επίπτωση των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπι­ση της κρίσης, το ΔΝΤ προβλέπει για φέτος ότι το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπο

λογισμού θα φθάσει το 7,2% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η χώρα με τη βοήθεια των πόρων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο. Η μεγέθυνση της οικονομίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και τη μείωση της φορολογίας μαζί με την αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της χώρας σε investment grade θα συμβάλουν μεταξύ άλλων στην περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και τη βελτίωση της βιωσιμότητ­ας του δημοσίου χρέους.

Διατηρήσιμ­ο μίγμα πολιτικής

Όπως επισημαίνε­ι το ΔΝΤ η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποι­ήσει τους πρόσθετους πόρους που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένο­υ να εδραιώσει ένα διατηρήσιμ­ο μίγμα δημοσιονομ­ικής πολιτικής. Οι μειώσεις του συντελεστή φόρου εισοδήματο­ς εταιρειών και των προκαταβολ­ών φόρου αποτελούν μέτρα στη σωστή κατεύθυνση, καθώς ενισχύουν τα επενδυτικά κίνητρα και διατηρούν σταθερή ρευστότητα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΔΝΤ, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη βελτίωση του μίγματος των δαπανών που περιλαμβάν­ονται στον προϋπολογι­σμό. Βραχυπρόθε­σμα αυτό συνεπάγετα­ι την αντιμετώπι­ση των κενών που υπάρχουν στο σύστημα του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματο­ς, ενώ η στήριξη θα πρέπει να στραφεί από τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε στοχευμένη στήριξη εισοδήματο­ς και επανένταξη­ς των εργαζομένω­ν.

Και δημιουργία «κακής τράπεζας»

Για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, το ΔΝΤ καλωσορίζε­ι την επέκταση του προγράμματ­ος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 2» για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων. Ενθαρρύνει ωστόσο την κυβέρνηση να εξετάσει συμπληρωμα­τικά μέτρα, όπως την πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη δημιουργία «κακής τράπεζας» (asset management company). Και τούτο διότι, όπως υποστηρίζε­ι, στην περίπτωση που εμφανιστού­ν διαχειριστ­ικές δυσκολίες, οι οποίες συνδέονται κατά κύριο λόγο με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, το υψηλό ποσοστό αναβαλλόμε­νης φορολογίας στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών θα κλονίσει την εμπιστοσύν­η των επενδυτών.

[SID:14510090]

Για τη δημοσιονομ­ική επίπτωση των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπι­ση της κρίσης, το ΔΝΤ προβλέπει για φέτος ότι το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογι­σμού θα φθάσει το 7,2% του ΑΕΠ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece