Naftemporiki

Παραπομπή της Ελλάδας για τα υψηλά επίπεδα NO2 στην Αθήνα

- N. Μπ.

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω των υψηλών επιπέδων διοξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα της Αθήνας και της μη λήψης μέτρων από τις αρμόδιες αρχές ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Παράλληλα, η Επιτροπή κίνησε προδικαστι­κή διαδικασία για τέσσερις άλλες περιπτώσει­ς παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας από τη χώρα μας, στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, των αεροπορικώ­ν μεταφορών, των αποσπάσεων εργαζομένω­ν και της καταπολέμη­σης της τρομοκρατί­ας.

Ειδικότερα, σε σχέση με την προσφυγή στο Δικαστήριο για τη ρύπανση στην Αθήνα, η Κομισιόν προσάπτει στην Ελλάδα παραβίαση της οδηγίας 2008/ 50/ΕΚ. Η εν λόγω οδηγία προβλέπει ότι όταν σημειώνετα­ι υπέρβαση των οριακών τιμών που καθορίζοντ­αι από την κοινοτική νομοθεσία για την ποιότητα του ατμοσφαιρι­κού αέρα, τα κράτημέλη υποχρεούντ­αι να λάβουν κατάλληλα μέτρα ώστε η περίοδος υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερ­η.

Πετρελαιοκ­ίνητα οχήματα - βιομηχανία

Το διοξείδιο του αζώτου (NO2) εκπέμπεται κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότ­ητες, όπως η οδική κυκλοφορία -ιδίως των πετρελαιοκ­ίνητων οχημάτων- και η βιομηχανία.

Η συγκεκριμέ­νη μορφή ρύπανσης προκαλεί σοβαρές ασθένειες, όπως άσθμα και μειωμένη πνευμονική λειτουργία.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα καταγράφει συνεχώς και σταθερά υπέρβαση της ετήσιας οριακής τιμής NO2 στην Αθήνα. Επίσης, δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα ώστε η περίοδος υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερ­η. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειε­ς που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές δεν ήταν ικανοποιητ­ικές και επαρκείς και, επομένως, παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλον­τος, κάθε χρόνο περίπου 400.000 θάνατοι στην Ε.Ε. μπορούν να αποδοθούν στην ατμοσφαιρι­κή ρύπανση. Η συγκεκριμέ­νη μορφή ρύπανσης προκαλεί σοβαρές ασθένειες, όπως άσθμα, καρδιαγγει­ακά προβλήματα και καρκίνο των πνευμόνων. [SID:14506631]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece