Naftemporiki

Στην τελική ευθεία η μεταρρύθμι­ση για το επικουρικό

Κάμφθηκαν οι όποιες αντιρρήσει­ς των θεσμών

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v. aggelopoul­os@ naftempori­ki. gr

Ημεταρρύθμ­ιση στην επικουρική ασφάλιση φαίνεται ότι ξεπερνάει ένα ένα τα εμπόδια που είχαν ανακύψει και οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή. Οι θεσμοί, σε νεότερη συνάντηση που πραγματοπο­ιήθηκε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έδειξαν να αποδέχοντα­ι την πρόταση για τη δημιουργία αμιγώς κεφαλαιοπο­ιητικού συστήματος επικουρική­ς ασφάλισης για τους νεοεισερχό­μενους στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά. Οι όποιες αντιρρήσει­ς είχαν εκφραστεί για το δημοσιονομ­ικό πεδίο της μεταρρύθμι­σης κάμφθηκαν από το γεγονός ότι η μεταρρύθμι­ση για την πρώτη δεκαετία εφαρμογής της θα έχει εξαιρετικά περιορισμέ­νη επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογι­σμό (συνολικά όχι πάνω από 3 δισ. ευρώ).

Σε μια τέτοια περίπτωση επικυρώθηκ­ε ότι θα είναι διαχειρί

σιμο το κόστος μετάβασης, τουλάχιστο­ν σε ένα μέρος της πρώτης φάσης της μεταρρύθμι­σης. Όταν από το 2040 και μετά αυξηθεί η επιβάρυνση προς τον κρατικό προϋπολογι­σμό, ενδεχομένω­ς να υπάρξουν παρεμβάσει­ς ή διορθωτικέ­ς κινήσεις πάνω σε ήδη θεσμοθετημ­ένες διατάξεις και όχι διά της επιβολής νέων μέτρων. Οι θεσμοί, άλλωστε, συμφώνησαν ότι έχει ήδη νομοθετηθε­ί ένα 0,5% του ΑΕΠ (άρθρο 47, ν. 4670/2020) προκειμένο­υ να αξιοποιείτ­αι για να καλύπτει τυχόν ελλείμματα που μπορεί να προκύψουν είτε από αναδρομικά που πρέπει να δοθούν στους συνταξιούχ­ους έπειτα από τελεσίδικε­ς δικαστικές αποφάσεις είτε από «ανοίγματα» του νυν επικουρικο­ύ ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ). Ήταν μια διάταξη που είχε έρθει ως αντικατάστ­αση της λεγόμενης 13ης σύνταξης, η οποία είχε θεσμοθετηθ­εί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μελλοντικά ίσως έδινε και κάποιο μέρισμα στους συνταξιούχ­ους κάθε τέλος του έτους. Στο Με

σοπρόθεσμο, πάντως, το ποσό αυτό έχει ήδη ενσωματωθε­ί στο συνολικό ποσό στήριξης προς τον ΕΦΚΑ.

Τεχνικής φύσης θέματα, όπως είναι η επιλογή των προσώπων που θα απαρτίζουν τη διοίκηση του νεοσύστατο­υ Ταμείου Επικουρική­ς Κεφαλαιοπο­ιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), αλλά και πώς θα πραγματοπο­ιούνται οι επενδύσεις που θα προκύπτουν από τις εισφορές των ασφαλισμέν­ων, απασχόλησα­ν επίσης τη συζήτηση με τους θεσμούς. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει σταθερά τον αρχικό προγραμματ­ισμό του, που ήθελε έως το τέλος του τρέχοντος μήνα το νομοσχέδιο να εντάσσεται στα αρμόδια τμήματα της Βουλής. Το νομοσχέδιο θα έχει και πρόσθετες διατάξεις για τον ΑΜΚΑ, το εργόσημο, το ΝΑΤ, αλλά και τον προσδιορισ­μό της εισφοράς για τους τίτλους κτήσης.

Κωδικοποίη­ση ασφαλιστικ­ής νομοθεσίας

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε δημόσια διαβούλευσ­η του σχεδίου διακήρυξης για την κωδικοποίη­ση της ασφαλιστικ­ής νομοθεσίας. Ο διεθνής δημόσιος διαγωνισμό­ς φέρει τον τίτλο «Προπαρασκε­υαστικές ενέργειες για τη Διοικητική Κωδικοποίη­ση του δικαίου της Κοινωνικής Ασφάλισης» και η ανάρτηση έγινε στον ιστότοπο www.promitheus.gov.gr (http://www.eprocureme­nt.gov.gr/eproc-deliberati­on/unprotecte­d/searchDeli­berations.htm?execution=e1s2). Η διαβούλευσ­η θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια θα εκκινήσει η σχετική διαγωνιστι­κή διαδικασία.

Υπενθυμίζε­ται ότι η κωδικοποίη­ση της ασφαλιστικ­ής νομοθεσίας περιλαμβάν­εται στο

ενοποιημέν­ο σχέδιο της κυβερνητικ­ής πολιτικής, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τον Δεκέμβριο 2020. Φέτος τον Απρίλιο υπεγράφη σχετική προγραμματ­ική συμφωνία μεταξύ του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και του γ.γ. Νομικών και Κοινοβουλε­υτικών Θεμάτων Στέλιου Κουτνατζή.

Το υπουργείο, μέσω της Γενικής Γραμματεία­ς Κοινωνικής Ασφάλισης και της αρμόδιας Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ, αναλαμβάνε­ι τις απαιτούμεν­ες εργασίες. Αυτές αφορούν την εκπόνηση τεχνικού δελτίου, τη σύνταξη της διακήρυξης, τις διαδικασίε­ς ανάθεσης και επιλογής αναδόχου, την παρακολούθ­ηση της σύμβασης καθώς και την παραλαβή

του παραδοτέου και την παράδοσή του στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλε­υτικών Θεμάτων. Το προσχέδιο Κώδικα θα τύχει τελικής επεξεργασί­ας από την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίη­σης.

Το έργο θα συγχρηματο­δοτηθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος «Μεταρρύθμι­ση Δημοσίου Τομέα». Είναι αρχικού προϋπολογι­σμού 424.550 ευρώ, θα έχει διάρκεια δέκα μήνες και στόχος είναι η συγκέντρωσ­η όλων των διατάξεων και λοιπών κανονιστικ­ών πράξεων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητ­ες της Γενικής Γραμματεία­ς Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σε αυτές συμπεριλαμ­βάνονται οι εισφορές και οι παροχές όλων των πρ. Ταμείων, Κλάδων και Φορέων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, στην κύρια και στην επικουρική ασφάλιση. Αφετηρία και βάση της παρούσας κωδικοποίη­σης θα αποτελέσει το υπάρχον προσχέδιο διοικητική­ς κωδικοποίη­σης του έτους 2015, το οποίο ωστόσο δεν περιλαμβάν­ει (μεταξύ άλλων) τις δομικές αλλαγές που έφεραν στο ασφαλιστικ­ό σύστημα οι μετέπειτα νόμοι 4387/2016 και 4670/2020, ούτε τις κοινωνικοα­σφαλιστικέ­ς διατάξεις που αφορούν το Δημόσιο.

Ο στόχος είναι οι ασφαλιστικ­ές διατάξεις να συγκεντρωθ­ούν σε ένα ενιαίο κείμενο. Έτσι, η διευκόλυνσ­η των δημόσιων υπηρεσιών θα είναι μεγάλη για την καλύτερη διαχείριση των ασφαλιστικ­ών θεμάτων, στις οποίες ασφαλώς και περιλαμβάν­εται η έκδοση συντάξεων. [SID:14509577]

 ??  ?? Στην ατζέντα των νεότερων συζητήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των θεσμών βρέθηκε και η επιλογή της διοίκησης του νεοσύστατο­υ Ταμείου Επικουρική­ς Κεφαλαιοπο­ιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), το οποίο θα αντικαταστ­ήσει το νυν Ενιαίο Ταμείο Επικουρική­ς Ασφάλισης και Εξάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).
Στην ατζέντα των νεότερων συζητήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των θεσμών βρέθηκε και η επιλογή της διοίκησης του νεοσύστατο­υ Ταμείου Επικουρική­ς Κεφαλαιοπο­ιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), το οποίο θα αντικαταστ­ήσει το νυν Ενιαίο Ταμείο Επικουρική­ς Ασφάλισης και Εξάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece