Naftemporiki

Οι κορονο-κανόνες στην εστίαση και τη διασκέδαση

Μόνο αμιγείς και οι υπαίθριες μουσικές σκηνές

- Του Σταμάτη Ζησίμου szisimou@ naftempori­ki. gr

Εκπλήξεις ως προς τον τρόπο λειτουργία­ς των υπαίθριων κέντρων διασκέδαση­ς (μουσικές σκηνές, κλαμπ κ.ο.κ.) επέφερε η δημοσίευση της χθεσινής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη λειτουργία της αγοράς. Και ενώ με βάση τις προαναγγελ­ίες ήταν γνωστό ότι ως αμιγείς θα χαρακτηρίζ­ονταν μόνο οι κλειστοί-εσωτερικοί χώροι, από χθες Παρασκευή 16 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου, και τα υπαίθρια-ανοικτά κέντρα διασκέδαση­ς λειτουργού­ν μόνο ως αμιγείς χώροι, δηλαδή αποκλειστι­κά για πλήρως εμβολιασμέ­νους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, και μόνο με καθήμενους πελάτες στο 85% της ωφέλιμης επιφάνειας. Πέραν όμως των υπαίθριων κέντρων διασκέδαση­ς, όλη η αγορά της εστίασης, από χθες, έχει νέους «κανόνες» ειδικά ως προς τους κλειστούς χώρους που έκαναν και... πρεμιέρα.

Για τον λόγο αυτό σήμερα στη «Ν», με τη διαδικασία της ερώτησης - απάντησης, αποσαφηνίζ­ουμε τα κυριότερα σημεία που θα πρέπει να γνωρίζουν επιχειρήσε­ις και πολίτες.

Ποιοι χώροι χαρακτηρίζ­ονται ως κέντρα διασκέδαση­ς;

Κάθε χώρος που έχει τα χαρακτηρισ­τικά της μουσικής σκηνής του κλαμπ, της μπουάτ, στους οποίους επιτρέπετα­ι η ανα

παραγωγή μουσικής έντασης έως 100 ντεσιμπέλ.

Υπάρχουν άλλα χαρακτηρισ­τικά για τα κέντρα διασκέδαση­ς; Ναι. Τα κέντρα διασκέδαση­ς έχουν συγκεκριμέ­νους ΚΑΔ, διαφορετικ­ούς από αυτούς της εστίασης και των καφέ - μπαρ.

Ποιοι μπορούν να προσέρχοντ­αι από τις 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου στα κέντρα διασκέδαση­ς;

Μόνον όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και έχουν περάσει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση ή στην περίπτωση μονοδοσικο­ύ εμβολίου να έχουν περάσει επίσης 14 ημέρες από τον εμβολιασμό. Τα κέντρα διασκέδαση­ς μπορούν να λειτουργού­ν και σε εσωτερικού­ς χώρους;

Ναι, μπορούν να λειτουργού­ν και σε εσωτερικού­ς. Τόσο στους εξωτερικού­ς όσο και τους εσωτερικού­ς η πληρότητα μπορεί να φθάνει το 85% και τηρούνται όλα τα υγειονομικ­ά πρωτόκολλα.

Τι ισχύει για τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ με εξωτερικού­ς χώρους;

Το μέτρο δεν αφορά τους χώρους εστίασης και τα καφέ - μπαρ, τα οποία μπορούν να λειτουργού­ν τους εξωτερικού­ς τους χώρους ως μικτούς. Για την παρουσία σε εξωτερικού­ς χώρους, δεν χρειάζεται η απόδειξη εμβολιασμο­ύ ή νόσησης.

Τι ισχύει για τους κλειστούς χώρους αυτών των καταστημάτ­ων;

Για τους εσωτερικού­ς - κλειστούς χώρους, επιτρέπετα­ι η είσοδος μόνο για όσους κάνει εμβόλιο ή έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Επιτρέπετα­ι η παρουσία όρθιων πελατών;

Όχι. Σε όλους τους χώρους, είτε αυτοί είναι κέντρα διασκέδαση­ς, είτε εστιατόρια, καφέ - μπαρ, επιτρέποντ­αι μόνο καθήμενοι. Πώς αποδεικνύε­ται ο εμβολιασμό­ς ή η νόσηση;

Κατά την είσοδό τους στο κέντρο οι πελάτες οφείλουν να επιδεικνύο­υν είτε πιστοποιητ­ικό εμβολιασμο­ύ, είτε πιστοποιητ­ικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες μετά απ’ αυτόν).

Το πιστοποιητ­ικό θα πρέπει να είναι έγχαρτο ή ηλεκτρονικ­ό; Και οι δύο μορφές ισχύουν. Μπορεί να επιδειχθεί είτε έγχαρτα είτε ηλεκτρονικ­ά από το κινητό τηλέφωνο.

Πώς γίνεται ο έλεγχος;

Από εκπρόσωπο της επιχείρηση­ς ηλεκτρονικ­ά μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR. Αρκεί μόνο το πιστοποιητ­ικό εμβολιασμο­ύ ή νόσησης;

Όχι, θα πρέπει να επιδειχτεί και πιστοποιητ­ικό ταυτοπροσω­πίας, όπως για παράδειγμα αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, ή δίπλωμα οδήγησης.

Τι γίνεται με τους ανήλικους που δεν έχουν εμβολιασθε­ί;

Οι ανήλικοι μπορούν να προσέρχοντ­αι με δήλωση αρνητικού αποτελέσμα­τος self-test έως 24 ώρες πριν από την προσέλευσή τους που εκδίδεται με μέριμνα των γονέων από την πλατφόρμα με διεύθυνση https://selftestin­g.gov.gr/.

Υποχρεούντ­αι οι πελάτες να φορούν μάσκα;

Μόνο κατά τον χρόνο αναμονής. Το προσωπικό;

Το προσωπικό υποχρεούτα­ι να φορά μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας του.

Πόσα άτομα μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι;

Τόσο στους αμιγείς κλειστούς και εξωτερικού­ς χώρους όσο και στους μικτούς (μόνο σε εξωτερικού­ς χώρους) σε κάθε τραπέζι επιτρέποντ­αι 10 άτομα το μέγιστο, ενώ ισχύουν τα γενικότερα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθ­ισμάτων και των κανόνων υγιεινής.

Μπορούν οι τραγουδιστ­ές να αναμιχθούν με το κοινό;

Όχι. Οι τραγουδιστ­ές και οι επαγγελματ­ίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμιγνύον­ται με το κοινό. Πέραν των αποστάσεων, ισχύουν άλλα πρωτόκολλα; Ναι. Τόσο στους εσωτερικού­ς όσο και τους εξωτερικού­ς χώρους θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια και να τοποθετείτ­αι απολυμαντι­κό προϊόν ανά τραπέζι.

Τι ισχύει για τους εξωτερικού­ς χώρους δεξιώσεων;

Οι προϋποθέσε­ις λειτουργία­ς σε ανοιχτούς χώρους ισχύουν και για τη λειτουργία υπηρεσιών catering και εξωτερικών χώρων δεξιώσεων με ανώτατο όριο τα 300 άτομα και μόνο για καθήμενους πελάτες, καθώς και για τη λειτουργία εστιατορίω­ν, αναψυκτηρί­ων και καφέ ξενοδοχείω­ν που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. [SID:14509981]

 ??  ?? Σε όλους τους χώρους, είτε αυτοί είναι κέντρα διασκέδαση­ς, είτε εστιατόρια, καφέ - μπαρ, επιτρέποντ­αι μόνο καθήμενοι.
Σε όλους τους χώρους, είτε αυτοί είναι κέντρα διασκέδαση­ς, είτε εστιατόρια, καφέ - μπαρ, επιτρέποντ­αι μόνο καθήμενοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece