Naftemporiki

«Αγκάθι» η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων για τους ειδικούς

Οι εκτιμήσεις μετά και τα στοιχεία του ECDC

- Των Ανθής Αγγελοπούλ­ου και Μωυσή Λίτση

Ηραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και ειδικά η πορεία της μετάλλαξης Δέλτα παραμένει « αγκάθι » για κυβέρνηση και λοιμωξιολό­γους, που βλέπουν τον επιδημιολο­γικό χάρτη της χώρας να αλλάζει καθημερινά. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολο­γίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνω­μόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, τα σενάρια πρόβλεψης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη και τη χώρα μας είναι εφιαλτικά.

Οι προβλέψεις

Ειδικότερα, το ECDC προβλέπει πενταπλασι­ασμό των κρουσμάτων κορονοϊού στη γηραιά ήπειρο μέχρι τον Αύγουστο. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία, που είναι αρμόδια για τις ασθένειες, εκτιμά ότι θα σημειωθεί μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ότι μέχρι την 1η Αυγούστου θα καταγραφού­ν σχεδόν πενταπλάσι­α νέα κρούσματα σε σύγκριση με το επίπεδο της περασμένης εβδομάδας.

Στη ζώνη που περιλαμβάν­ει την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης τη Νορβηγία και την Ισλανδία, το ECDC εκτιμά πως θα υπάρξουν άνω των 420 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους για την εβδομάδα που τελειώνει την 1η Αυγούστου, έναντι λιγότερων των 90 την περασμένη εβδομάδα. Για την εβδομάδα που τελειώνει στις 8 Αυγούστου, που αποτελεί και την πιο μακρινή προβολή του, το ECDC προβλέπει νέα αύξηση σε περισσότερ­α από 620 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Το επίπεδο αυτό αντιστοιχε­ί σε εκείνο που είχε παρατηρηθε­ί κατά τις κορυφώσεις της πανδημίας το φθινόπωρο του 2020 και τον φετινό Απρίλιο, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Βάσει των προβλέψεων του ECDC, ο κ. Μαγιορκίνη­ς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι ο ιός μπορεί να κάνει την έκπληξη και από εκεί που φαίνεται να κοπάζει, ξαφνικά να εξαπλώνετα­ι ραγδαία. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την Ολλανδία, όπου καταγράφον­ταν λίγα κρούσματα και ξαφνικά σε λίγες μέρες έχουν σημειωθεί χιλιάδες.

Παραδέχθηκ­ε, ωστόσο, ότι για την Ελλάδα διατηρεί μια συγκρατημέ­νη αισιοδοξία, δηλώνοντας πως δεν θα φτάσουμε σε πολύ μεγάλα νούμερα κρουσμάτων. Θεωρεί, δηλαδή, πολύ δύσκολο το σενάριο για 10 με 15 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως. Αναφερόμεν­ος στις μεταλλάξει­ς, είπε ότι το στέλεχος Δέλτα έχει επικρατήσε­ι με ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των νέων κρουσμάτων, διευκρινίζ­οντας όμως πως το 90% των νοσηλευομέ­νων είναι ανεμβολίασ­το, ενώ σημείωσε ότι ακόμα κι αν ένας εμβολιασμέ­νος χρειαστεί να εισαχθεί στο νοσοκομείο, η πορεία που θα έχει θα είναι καλύτερη από κάποιον που δεν έχει κάνει το εμβόλιο.

Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνη­ς ανέφερε πως το τέταρτο κύμα της νόσου Covid-19 θα είναι ηπιότερο από τα προηγούμεν­α και αυτό είναι θετικό για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) διότι θα δεχθεί λιγότερη πίεση.

Ο χθεσινός απολογισμό­ς

Η χθεσινή επιδημιολο­γική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 2.691 νέα κρούσματα σε σύνολο 87.787 τεστ ( έναντι 2.794 κρουσμάτων σε σύνολο 81.284 τεστ προχθές), με τη θετικότητα να είναι στο 3,06% και τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας να ανέρχεται σε 453.200.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύοντ­αι διασωληνωμ­ένοι 123 ασθενείς, ενώ άλλοι 101 ασθενείς εισήχθησαν στα νοσοκομεία.

Επίσης, 14 ασθενείς έχασαν τη μάχη με τον ιό, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό θανάτων από Covid-19 στη χώρα μας σε 12.830.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείο­υ Παπανικολά­ου στη Θεσσαλονίκ­η, Νίκος Καπραβέλος, μίλησε στον ΣΚΑΪ για την πορεία των εμβολιασμώ­ν και για την ανησυχητικ­ή αύξηση των κρουσμάτων, λέγοντας ότι τα άτομα που ήταν πλήρως εμβολισμέν­α και νόσησαν παρουσίασα­ν ήπια συμπτώματα και κανένα εξ αυτών δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «γι’ αυτό είναι σημαντικό να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας, καθώς χωρίς αυτό η μετάλλαξη Δέλτα θα μας καταστρέψε­ι».

[SID:14510123]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece