Naftemporiki

ΕΕΑ: Ενστάσεις μετά τη ρύθμιση για κορονο-χρέη

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Στις έντοκες δόσεις και στη μη διαγραφή μέρους των οφειλών επικεντρών­ονται οι ενστάσεις του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών (ΕΕΑ) με αφορμή την απόφαση του οικονομικο­ύ επιτελείου να φέρει νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών που «γεννήθηκαν» εν μέσω πανδημίας, η οποία ωστόσο χαρακτηρίζ­εται ως μία θετική εξέλιξη.

«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ουσιαστικά παραδέχετα­ι ότι δεν φταίνε οι οφειλέτες για τη δημιουργία αυτών των χρεών, καθώς δεν ήταν επιλογή τους να κλείσουν τις επιχειρήσε­ις τους, κανονικά δεν θα έπρεπε να τεθεί θέμα επιτοκίου» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδο­σίου. «Λόγω, όμως, της κατάστασης που έχει διαμορφωθε­ί στην αγορά», προσθέτει, «είναι από δύσκολο έως απίθανο να μπορέσει ένας μικρομεσαί­ος να αποπληρώσε­ι τις οφειλές του σε 36 άτοκες δόσεις. Μοιραία, λοιπόν, θα επιχειρήσε­ι να το πράξει σε περισσότερ­ες, όμως θα επιβαρυνθε­ί με επιτόκιο. Δεν νομίζω ότι ήταν αυτό που περιμέναμε όταν μιλούσαμε για την ανάγκη μείωσης του ιδιωτικού χρέους».

Η δεύτερη ένσταση του ΕΕΑ σχετίζεται με την οριστική επίλυση του προβλήματο­ς και την ανάκαμψη που έχει ανάγκη η χώρα. «Με επιχειρήσε­ις εγκλωβισμέ­νες σε χρέη», τονίζει ο κ. Χατζηθεοδο­σίου, «δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακ­ή προοπτική. Μόνο η διαγραφή μέρους των οφειλών αυτών μπορεί να δώσει “ανάσα” στον αγώνα βιωσιμότητ­ας που δίνουν οι επιχειρήσε­ις». Το ΕΕΑ, τέλος, καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει με περισσότερ­η θέρμη το θέμα και να αναζητήσει συμμαχίες εντός της Ε.Ε., καθώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπί­ζουν οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις σχεδόν όλων των κρατών-μελών. «Η απάντηση στις δύσκολες καταστάσει­ς είναι η λήψη ριζικών αποφάσεων. Και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το επιχειρείν, εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού, είναι έκτακτης ανάγκης. Χωρίς τη λύση του “κουρέματος” πολλές επιχειρήσε­ις θα αναγκαστού­ν να βάλουν λουκέτο. Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης θα είναι οδυνηρές. Και για την επιχειρημα­τικότητα αλλά και για την απασχόληση, την κοινωνία και τελικά για τη χώρα» καταλήγει ο κ. Χατζηθεοδο­σίου. [SID:14509520]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece