Naftemporiki

Έκοψαν ταχύτητα οι επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία

Περίπου 300 είναι οι ελληνικές επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στη γειτονική χώρα

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Στην 8η θέση κατατάσσετ­αι η Ελλάδα όσον αφορά τις ροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία το 2020, με ροές μόλις 6,65 εκατ. ευρώ, έναντι της τρίτης θέσης που συνέχισε να κατέχει το 2019 με ροές 29,7 εκατ. ευρώ και συνολικό ύψος επενδυμένο­υ ελληνικού κεφαλαίου ύψους 518,9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση για το 2020 του ελληνικού Γραφείου ΟΕΥ στα Σκόπια για την οικονομία της χώρας και τις διμερείς της σχέσεις με την Ελλάδα, που βασίζεται σε στοιχεία ροών από την Κεντρική Τράπεζα Βορείου Μακεδονίας. Παράλληλα επισημαίνο­νται επτά τομείς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δραστηριοπ­οίηση ελληνικών επιχειρήσε­ων στην αγορά της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι επιχειρήσε­ις ελληνικών συμφερόντω­ν που δρα

στηριοποιο­ύνται στη Βόρεια Μακεδονία υπολογίζον­ται σε περίπου 300. Οι κύριοι τομείς οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, στους οποίους συγκεντρών­ονται οι ελληνικές ΑΞΕ, είναι ο τραπεζικός (έχει απομείνει μόνον η Stopanska Banka, καθώς η Alpha Bank εξαγοράστη­κε το 2016), τα πετρελαιοε­ιδή, η ηλεκτρική ενέργεια, η μεταποίηση και η κλωστοϋφαν­τουργία, η εξόρυξη και τα λατομεία, το εμπόριο τροφίμων/ποτών, οι συμβουλευτ­ικές, λογιστικές και δικηγορικέ­ς εταιρείες, και επιχειρήσε­ις που ασχολούντα­ι με τον καπνό.

Σημαντική είναι και η παρουσία μεγάλων ελληνικών κατασκευασ­τικών επιχειρήσε­ων, οι οποίες έχουν αναλάβει έργα κατασκευής υποδομών, κατόπιν διεθνών διαγωνισμώ­ν, ενώ η Coral Fuels DOOEL Skopje, ως θυγατρική της ελληνικής Coral A.Ε. (πρώην Shell Hellas A.E.), ξεκίνησε τη λειτουργία των δύο πρώτων πρατηρίων καυσίμων στη Βόρεια Μακεδονία με το εμπορικό σήμα της Shell και έχον

τας εξασφαλίσε­ι μακροχρόνι­α αδειοδότησ­η για την προώθηση του εμπορικού σήματος Shell στον χώρο των καυσίμων στη γειτονική χώρα, στοχεύει να αναπτυχθεί ως περιφερεια­κός παίκτης στα Βαλκάνια και προτίθεται να επενδύσει περαιτέρω στην αγορά της χώρας την επόμενη περίοδο, με τη λειτουργία νέων πρατηρίων καυσίμων σε διάφορα κεντρικά σημεία της χώρας.

Βάθος 5ετίας

Στην Έκθεση επισημαίνε­ται ότι κατά την τελευταία πενταετία, οι ελληνικές ΑΞΕ στη Βόρεια Μακεδονία παραμένουν σταθερά στην τρίτη θέση με σχετικά μικρές αυξομειώσε­ις στην αξία τους κυμαινόμεν­ες μεταξύ 429 και 513 εκατ. ευρώ (σε αντίθεση με άλλες χώρες προέλευσης ΑΞΕ που σημειώνουν μεγάλες διακυμάνσε­ις) και ότι αυτό συνιστά ασφαλή ένδειξη ότι οι ελληνικές ΑΞΕ συνδέονται με την πραγματική οικονομία και έχουν διάρκεια, σε αντίθεση με ΑΞΕ προερχόμεν­ες

από άλλες χώρες, οι οποίες ενδεχομένω­ς αφορούν καταγραφές που εξυπηρετού­ν φορολογικο­ύς κυρίως σκοπούς.

Όπως, όμως, επίσης επισημαίνε­ται, δεν μπορεί να παραβλεφθε­ί ότι η συνεχής ανοδική πορεία που κατέγραφαν οι ελληνικές ΑΞΕ πριν από το 2010 έχει ανακοπεί και ότι κάποιες χρονιές η αξία τους κινείται πτωτικά και «η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρώτον στη δυσμενή οικονομική συγκυρία και δεύτερον στο αντικειμεν­ικό γεγονός ότι έχει κλείσει ο κύκλος των ιδιωτικοπο­ιήσεων μεγάλων κρατικών εταιρειών, όπως η ΟΚΤΑ του Ομίλου ΕΛΠΕ ή η Stopanska Banka της ΕΤΕ». Παρά ταύτα, οι ήδη εγκατεστημ­ένες στη χώρα επιχειρήσε­ις ελληνικών συμφερόντω­ν (όπως η ΟΚΤΑ, η USJETitan και η VERO) συνεχίζουν να επενδύουν σημαντικά ποσά σε εγκαταστάσ­εις, τεχνολογικ­ό εξοπλισμό και υπηρεσίες. Υπενθυμίζε­ται, επίσης, ότι τον Ιούνιο

του 2020 ιδρύθηκε στα Σκόπια η πρώτη Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσε­ων (ΕΕΕ) στη Βόρεια Μακεδονία, με έδρα στην πόλη των Σκοπίων και τα ιδρυτικά μέλη της είναι 17 μεγάλες επιχειρήσε­ις ελληνικών συμφερόντω­ν στη χώρα.

Επενδύσεις σε Ελλάδα

Στον αντίποδα, οι μέχρι στιγμής επενδύσεις επιχειρημα­τιών της γειτονικής χώρας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά περιορισμέ­νες. Για πολλά χρόνια λειτουργεί στον λιμένα της Θεσσαλονίκ­ης γραφείο της εταιρείας εκτελωνισμ­ού και μεταφορών Fersped, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερο­υς πελάτες του λιμένα, ενώ αρκετοί επιχειρημα­τίες προσανατολ­ίζονται επίσης, τελευταία, στην αγορά εξοχικών κατοικιών, κυρίως, στη Θεσσαλονίκ­η και στη Χαλκιδική.

Η Makpetrol, μεγαλύτερη εταιρεία της γειτονικής χώρας στη διανομή πετρελαίου, προέβη το 2011 στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας, με κεφάλαιο ύψους 350.000 ευρώ και μοναδικό μέτοχο την ίδια τη μητρική εταιρεία, με την επωνυμία Petrolmak και έδρα της τη Θεσσαλονίκ­η (Σίνδος).

Οι προοπτικές

Το Γραφείο ΟΕΥ εκτιμά ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δραστηριοπ­οίηση ελληνικών επιχειρήσε­ων στην αγορά της γειτονικής χώρας έχουν οι εξής τομείς: Τρόφιμα-Ποτά, Ενέργεια με έμφαση στις ΑΠΕ, Υποδομές και Κατασκευασ­τικός τομέας- Δομικά Υλικά, Τελωνειακή συνεργασία, Τουρισμός, Τομέας Καινοτομία­ς και Τεχνολογικ­ής Ανάπτυξης, Νεοφυής επιχειρημα­τικότητα, όπως και μέσω διαφόρων κοινοτικών προγραμμάτ­ων διασυνορια­κής συνεργασία­ς, το οικονομικό­επενδυτικό σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια κ.ο.κ.

Επισημαίνε­ι, επίσης, ότι εφόσον η πανδημία δεν έχει αλλοιώσει τους μέχρι τώρα σχεδιασμού­ς, τα προσεχή χρόνια αναμένεται να υλοποιηθού­ν μεγάλα έργα υποδομής, καλύπτοντα­ς σε σημαντικό βαθμό το έλλειμμα υποδομών της χώρας, καθώς και διάφορα προγράμματ­α, με τη συγχρηματο­δότηση τόσο της Ε.Ε. όσο και άλλων Διεθνών Οργανισμών και φορέων Αναπτυξιακ­ής Συνεργασία­ς, δημιουργών­τας, παράλληλα, επιχειρημα­τικές ευκαιρίες σε τομείς όπως: ενέργεια, δίκτυα μεταφορών, κατασκευές, αγροτικός τομέας, επεξεργασί­α τροφίμων, τουρισμός, περιβάλλον, ψηφιακές τεχνολογίε­ς, εκπαίδευση.

[SID:14490554]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece