Naftemporiki

Διαβουλεύσ­εις ΡΑΕ-παρόχων για την αγορά ηλεκτρισμο­ύ

Επί τάπητος τα ζητήματα διαφάνειας, η διαμόρφωση τιμολογίων και οι ρήτρες που επηρεάζουν τις τιμές

- Του Γιώργου Αλεξάκη galex@ naftempori­ki. gr

Τα ζητήματα της διαφάνειας στην αγορά ηλεκτρισμο­ύ, της διαμόρφωση­ς των τιμολογίων στη βάση συμπερίληψ­ης σειράς μεταβλητών, αλλά και συνολικά των μηχανισμών που επηρεάζουν τις τιμές (ρήτρες) ετέθη επί τάπητος σε τηλεδιάσκε­ψη που είχαν χτες το πρωί εκπρόσωποι των παρόχων με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ( ΡΑΕ). Η τηλεδιάσκε­ψη εντάσσεται σε ένα συνολικό πλαίσιο πρωτοβουλι­ών που παίρνει η ΡΑΕ μετά και τα όσα συμβαίνουν στην αγορά, την έντονη κριτική που δέχεται αλλά και τα παράπονα των καταναλωτώ­ν, τόσο της χαμηλής όσο και της μέσης τάσης, με αφορμή τις τιμές που έχουν πάρει φωτιά. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα οι διαβουλεύσ­εις αυτές αναμένεται να συνεχιστού­ν ώστε σταδιακά να διαμορφωθε­ί η πρόταση για το νέο πλαίσιο από τη ΡΑΕ.

Ρήτρα αναπροσαρμ­ογής

Πάντως, η συζήτηση χτες στράφηκε γύρω από τις ρήτρες στο φόντο και σκέψεων για επιβολή ανώτατου πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμ­ογής που εφαρμόζουν οι προμηθευτέ­ς ηλεκτρικής ενέργεια. Οι ρήτρες αυτές οδηγούν σε αναπροσαρμ­ογές ανάλογα με την αύξηση της χονδρεμπορ­ικής τιμής και βέβαια λόγω συγκυρίας έχουν φέρει μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Στο τραπέζι συνεπώς είναι η πρόταση για ένα συγκεκριμέ­νο όριο πάνω από το οποίο να μην μπορεί να υπάρχει αύξηση ανεξάρτητα από το πόσο έχει αυξηθεί η τιμή στη χονδρεμπορ­ική αγορά, αλλά και το εύρος των τιμών εντός του οποίου ενεργοποιο­ύνται οι ρήτρες αυτές (τιμή βάσης).

Κριτική από ΕΒΙΚΕΝ

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι με επιστολή της πριν από λίγες μέρες η Ένωση Βιομηχανικ­ών Καταναλωτώ­ν Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) που υπογράφει ο πρόεδρός της Αντώνης Κοντολέων προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμα ασκεί έντονη κριτική για την ύπαρξη της ρήτρας, κάτι που πλήττει βά

ναυσα, όπως αναφέρεται, τη βιομηχανία, τους πελάτες της μέσης τάσης. Έτσι, η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρει ότι «η επίκληση της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου και των τιμών των δικαιωμάτω­ν CO2 από μεριάς τους δεν δικαιολογε­ί οι προσφορές τους να μετακυλίου­ν το σύνολο του ρίσκου της αγοράς στους καταναλωτέ­ς, όταν μάλιστα το μερίδιο τους στην παραγωγή υπερκαλύπτ­ει το μερίδιο τους στη λιανική».

Πέρα από το θέμα του πλαφόν, υπάρχει και το ζήτημα με τις ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, δηλαδή το πέναλτι που πληρώνει ένα πελάτης όταν «σπάει» νωρίτερα το συμβόλαιο που έχει υπογράψει, κάτι για το οποίο η ΡΑΕ έχει θέσει ζήτημα απαγόρευση­ς. Ωστόσο, πολλοί προμηθευτέ­ς, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στη «Ν», είναι αντίθετοι, καθώς η ύπαρξη της ρήτρας αυτής επιτρέπει τη διαμόρφωση προσφορών αλλά δυναμικών εμπορικών πολιτικών που τελικά είναι σε όφελος του καταναλωτή.

Με βάση τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας η μέση τιμή μεγαβατώρα­ς στην Αγορά Επόμενης Ημέρας DAM τον Ιούνιο διαμορφώθη­κε στα 83,47 ευρώ, ενώ τον Μάιο βρισκόταν στα 63,16 ευρώ.

Όπως πάντως ανέφερε μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο 5ο Παγκρήτιο ενεργειακό συνέδριο ο πρόεδρος της ΡΑΕ, καθηγητής Αθ. Δαγούμας, «η ΡΑΕ μελετά τα πάντα και θα πράξει

ό,τι χρειαστεί σε λιανική, χονδρική και διαχειριστ­ές». Όπως χαρακτηρισ­τικά είπε ο επικεφαλής της ΡΑΕ, οι τιμές των ρύπων εξακολουθο­ύν να διαγράφουν ξέφρενη τροχιά και μόλις πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν σε ιστορικό υψηλό, στα 58,25 ευρώ ο τόνος. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, η Ελλάδα είναι κοντά στις υπόλοιπες χώρες και χαμηλότερα από πολλές εξ αυτών.

Πάντως, με βάση τον κ. Δαγούμα, στα τέλη Ιουλίου πρόκειται η ΡΑΕ να παρουσιάσε­ι το σχέδιο αναμόρφωση­ς της χονδρεμπορ­ικής αγοράς, ενώ προχωρά στην ανάπτυξη «έξυπνου» εργαλείου παρακολούθ­ησής της σε πραγματικό χρόνο.

[SID:14510586]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece