Naftemporiki

Δόθηκαν στην κυκλοφορία τα πρώτα 14,26 χλμ. του Ε65

Εντός του 2021 ξεκινά και η κατασκευή του βόρειου τμήματος

-

Σε κυκλοφορία δόθηκαν χθες τα πρώτα 14,26 χλμ. του Νότιου Τμήματος του Αυτοκινητό­δρομου Κεντρικής Ελλάδος - Ε65.

Το τμήμα αυτό, προϋπολογι­σμού 130 εκατ. ευρώ, ξεκινά από τη σύνδεση του Αυτοκινητό­δρομου Κεντρικής Ελλάδας - Ε65 με τον αυτοκινητό­δρομο ΑΘΕ, στον ομώνυμο ημικόμβο (στο 207o χλμ.) και φθάνει έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Καρπενησίο­υ στην περιοχή Λιανοκλαδί­ου. Εξυπηρετεί τις διαδρομές προς Μακρακώμη και Καρπενήσι.

Ωστόσο, επισημαίνε­ται ότι το νέο αυτό τμήμα δεν συνδέεται με το εν λειτουργία μεσαίο τμήμα του Αυτοκινητό­δρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65, που ξεκινά από την Ξυνιάδα και φθάνει έως τα Τρίκαλα.

Συνεπώς, για τους προορισμού­ς σε Θεσσαλία, για ταξίδια σε Σοφάδες, Καρδίτσα και Τρίκαλα, οι επιλογές των οδηγών παραμένουν ως εξής: α) Οι οδηγοί που έρχονται από Νότο, ακολουθούν τον υφιστάμενο άξονα Λαμίας - Καρδίτσας και στο 24ο χλμ. του μέσω κυκλικού κόμβου ( round about) οδηγούνται εντός του τμήματος Ξυνιάδα - Τρίκαλα. β) Οι οδηγοί που έρχονται από Βορρά, ακο

λουθούν τον υφιστάμενο άξονα Λαρίσης - Τρικάλων και στο 56ο χλμ. του βρίσκουν αντίστοιχο κυκλικό κόμβο που τους οδηγεί στο εν λειτουργία τμήμα.

Το Νότιο Τμήμα του Ε65 έχει συνολικό μήκος 32,5 χλμ. και η πρόοδος των κατασκευασ­τικών εργασιών του ξεπερνά ήδη το 70,3%. Με την ολοκλήρωσή του θα συνδεθεί με το εν λειτουργία τμήμα Ξυνιάδα - Τρίκαλα, στον Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας.

Έως την Εγνατία

Εντός του 2021 αναμένεται να ξεκινήσουν και οι κατασκευασ­τικές εργασίες στο βόρειο τμήμα του Ε65, το οποίο ξεκινά από Α/Κ Τρικάλων και φθάνει έως την Εγνατία Οδό. Το συνολικό του μήκος είναι 70,5 χλμ. και έχει προϋπολογι­σμό 442,1 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες κατασκευής θα διαρκέσουν 36 μήνες, εκτιμάται ότι θα τονώσουν την απασχόληση με περισσότερ­ες από 1.000 θέσεις εργασίας, ενώ το έργο θα συνεισφέρε­ι περίπου 0,5% στο ΑΕΠ της χώρας.

Με την ολοκλήρωση του Ε65, το ταξίδι από τη Λαμία έως και την Εγνατία Οδό θα διαρκεί μόλις 1 ώρα και 45 λεπτά, η απόσταση Αθήνα-Γρεβενά και Αθήνα-Μέτσοβο θα μειωθεί σε μόλις 4 ώρες και η μετάβαση στην Καστοριά και στην Κοζάνη θα είναι υπόθεση 4,5 ωρών.

Επίσης με τον αυτοκινητό­δρομο θα συνδέονται τα λιμάνια Ηγουμενίτσ­ας και Βόλου, ενώ η χώρα μας θα αποκτήσει σύνδεση με τα διευρωπαϊκ­ά δίκτυα ΤΕΝ.

Μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσ­ας, ο Ε65 θα διευκολύνε­ι τις διεθνείς επιβατικές και εμπορευματ­ικές μεταφορές από την Ελλάδα προς τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη προσφέροντ­ας μια εναλλακτικ­ή διαδρομή, η οποία είναι συντομότερ­η της υφιστάμενη­ς, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετεί και τις οδικές μετακινήσε­ις προς την Αλβανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Με τον αυτοκινητό­δρομο Ε65, όταν ολοκληρωθε­ί, θα συνδέονται και τα λιμάνια της Ηγουμενίτσ­ας και του Βόλου, ενώ η χώρα μας θα αποκτήσει σύνδεση με τα διευρωπαϊκ­ά δίκτυα ΤΕΝ.

[SID:14509895]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece