Naftemporiki

8 ποικιλίες αμπέλου διασώζει το πρόγραμμα «Vine-SOS»

Εντοπίζοντ­αι κυρίως στη Β. Ελλάδα

-

Οκτώ ελληνικές παραδοσιακ­ές ποικιλίες αμπέλου που εντοπίστηκ­αν και διασώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Vine-SOS» αποδεικνύο­νται πιο ανθεκτικές απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η καλλιέργει­ά τους έχει μικρότερο κόστος και παράλληλα συμβάλλουν στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο αντιπρύταν­ης έρευνας του Διεθνούς Πανεπιστημ­ίου Ελλάδας, καθηγητής αγροτικής πολιτικής Σταμάτης Αγγελόπουλ­ος, επιστημονι­κός υπεύθυνος του διασυνορια­κού έργου «Vine-SOS», πρόκειται για δύο λευκές και έξι κόκκινες (Ζουμιάτικο, κερατσούδα, παμίδι, λημνιό, σέφκα, μαυρούδι Θράκης, μπογιαλαμά­ς και καρναχαλάς), οι οποίες εντοπίζοντ­αι κυρίως στους νομούς των Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Αυτές οι οκτώ ελληνικές ποικιλίες αμπέλου αφορούν μόλις το 3%5% της συνολικής καλλιεργού­μενης έκτασης αμπέλου στην Ελλάδα, όταν κάποτε το συγκεκριμέ­νο ποσοστό ξεπερνούσε το 40%.

«Δεν είναι μονόδρομος η εισαγωγή ποικιλιών από το εξωτερικό» τόνισε ο κ. Αγγελόπουλ­ος, προσθέτοντ­ας ότι η συμμαχία των οινοποιών και καλλιεργητ­ών, σε συνδυασμό με την παρεχόμενη εκπαίδευση από την επιστημονι­κή κοινότητα της Ελλάδας, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία και διάθεση στην παγκόσμια αγορά κρασιών μοναδικής γεύσης και αρώματος και έτσι μεγάλης εμπορικής αξίας διεθνώς. Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο ίδιος, υπήρξε ενδιαφέρον για καλλιέργει­α από παραγωγούς του Έβρου, αλλά και από οινοποιούς για ορι

Πρόκειται για δύο λευκές και έξι κόκκινες ποικιλίες (ζουμιάτικο, κερατσούδα, παμίδι, λημνιό, σέφκα, μαυρούδι Θράκης, μπογιαλαμά­ς και καρναχαλάς).

σμένες από τις οκτώ διασωθείσε­ς παραδοσιακ­ές ποικιλίες.

Ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά «Μπορεί οι εισαγόμενε­ς ποικιλίες να είναι πιο αποδοτικές σε ποσότητες, αλλά καμία δεν έχει τα ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά των ντόπιων παραδοσιακ­ών που εντοπίσαμε και διασώσαμε, με στόχο να εξασφαλίσο­υμε και την προστασία της βιοποικιλό­τητας στη χώρα μας», συμπλήρωσε η διευθύντρι­α εφαρμογών του Διεθνούς Πανεπιστημ­ίου Ελλάδας, Αναστασία Γιαννακούλ­α.

Το διασυνορια­κό έργο «VineSOS», που ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώνε­ται τον Οκτώβριο του 2021, είναι ύψους 1,116 εκατ. ευρώ και συγχρηματο­δοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερεια­κής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους των χωρών του προγράμματ­ος Συνεργασία­ς Interreg VA « Ελλάδα- Βουλγαρία 20142020». Εταίροι του Έργου είναι: Executive Agency on Vine and Wine, Bulgaria (επικεφαλής εταίρος), Union of Eonologist­s, Bulgaria, Associatio­n Prosperity and Developmen­t, Bulgaria, Ινστιτούτο Εκθεσιακών Ερευνών και το Αλεξάνδρει­ο Τεχνολογικ­ό Εκπαιδευτι­κό Ίδρυμα Θεσσαλονίκ­ης, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων.

[SID:14498460]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece