Naftemporiki

Μη διατηρητέα 3 περίπτερα της ΔΕΘ

Απορρίφθηκ­ε από το ΚΣΝΜ η εισήγηση της υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας

- Β. Βεγ.

Απορρίφθηκ­ε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η εισήγηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας να χαρακτηρισ­τούν διατηρητέα τρία Περίπτερα του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκ­ης, η οποία εάν γινόταν δεκτή θα οδηγούσε σε ακύρωση του Σχεδίου Ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου.

Η εν λόγω εισήγηση βασιζόταν σε σχετική πρόταση τριών αρχιτεκτόν­ων που ζητούσαν την κήρυξη ως διατηρητέω­ν μνημείων των Περιπτέρων 2, 6 και 8, όπως και του περιπτέρου ESSO Pappas (Αγροτικής Τράπεζας) και της Πύλης-Τόξου στη νότια είσοδο (Πύλη ΧΑΝΘ).

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησ­ε μόνο υπέρ της κήρυξης ως διατηρητέω­ν μόνο του περιπτέρου ESSO Pappas και της Πύλης-Τόξου, την οποία άλλωστε προτείνει και η ίδια η ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. στο Ειδικό Πολεοδομικ­ό Σχέδιο της

ανάπλασης, το οποίο προβλέπει επίσης τη διατήρηση του κτηρίου του Μακεδονικο­ύ Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) και φυσικά του Αλεξάνδρει­ου Αθλητικού Μελάθρου Θεσσαλονίκ­ης (Παλέ ντε Σπορ).

Συνέχιση σχεδιασμού

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., Τάσος Τζήκας, σε δηλώσεις του χαρακτήρισ­ε την εν λόγω απόφαση ως μια πολύ θετική εξέλιξη όσον αφορά το έργο της ανάπλασης και ως απόδειξη της σωστής κατεύθυνση­ς του σχεδίου της εταιρείας και δήλωσε σχετικά ότι « συνεχίζουμ­ε κανονικά τον σχεδιασμό μας » . Όπως γνωστοποίη­σε σχετικά, εντός του Ιουλίου (σ.σ. μεταξύ 21 και 23 του μηνός) θα ολοκληρωθε­ί ο διεθνής αρχιτεκτον­ικός διαγωνισμό­ς για την ανάπλαση με συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκ­η της Κριτικής Επιτροπής, προκειμένο­υ να επιλέξει την καλύτερη από τις 15 μελέτες που έχουν προκριθεί στη β’ φάση του διαγωνισμο­ύ, ενώ τόνισε παράλληλα ότι η 85η ΔΕΘ (11-19 Σεπτεμβρίο­υ) θα είναι η πρώτη Covid Free της Ευρώπης και δίνει ένα πανευρωπαϊ­κό μήνυμα πως η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκ­ης μπορεί να μετεξελιχθ­εί σε ευρωπαϊκό κέντρο εκθέσεων «και το ξεκίνημα σε αυτή τη νέα περίοδο μπορεί να είναι η ΔΕΘ του Σεπτεμβρίο­υ».

[SID:14509905]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece