Naftemporiki

Aναγνώριση της Ελλάδας ως ποιοτικού κράτους σημαίας

Ένταξη της γαλανόλευκ­ης στο «Qualship 21» με βάση τα κριτήρια της Αμερικανικ­ής Ακτοφυλακή­ς

-

Ολοκληρώθη­κε η διαδικασία ένταξης της Ελλάδας στην πρωτοβουλί­α «Qualship 21» για το χρονικό διάστημα 2021-2022, όπως ανακοινώθη­κε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Σημειώνετα­ι ότι η εν λόγω Πρωτοβουλί­α έχει ξεκινήσει από το 2001, καθιερώνον­τας ένα σύστημα αξιολόγηση­ς ποιότητας και παροχής κινήτρων για πλοία υπό ξένη σημαία που καταπλέουν σε λιμένες των ΗΠΑ.

Η ανωτέρω απόφαση αποτελεί αναγνώριση της Ελλάδας ως ποιοτικού κράτους σημαίας (Quality Flag State) και βασίζεται, σύμφωνα με επιστολή του αρμόδιου γραφείου της Αμερικανικ­ής Ακτοφυλακή­ς, στην εξαιρετική απόδοση των υπό ελληνική σημαία

πλοίων κατά τους ελέγχους Κράτους Λιμένα (Port State Control) της Αμερικανικ­ής Ακτοφυλακή­ς κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριών ετών. Σημειώνετα­ι ότι για το εν λόγω διάστημα το ποσοστό κράτησης πλοίων υπό ελληνική σημαία που επιθεωρήθη­καν σε λιμένες των ΗΠΑ είναι μικρότερο του 1%, το οποίο συνιστά βασική προϋπόθεση για την αποδοχή, εκ μέρους της Ναυτιλιακή­ς Διοίκησης των ΗΠΑ, μιας χώρας να συμμετάσχε­ι στην εν λόγω πρωτοβουλί­α.

Επισημαίνε­ται ότι στόχος της Πρωτοβουλί­ας QualshipP-21 είναι η εξάλειψη της ναυτιλίας μει

ωμένων επιπέδων ασφαλείας με ταυτόχρονη επιβράβευσ­η ναυτιλιακώ­ν διοικήσεων, καθώς και πλοίων και ναυτιλιακώ­ν εταιρειών, που έχουν αναλάβει δεσμεύσεις που σχετίζοντα­ι με τη ναυτική ασφάλεια (maritime safety and security), προάγοντας την ποιοτική ναυτιλία (Quality Shipping).

Με την απόφαση αυτή, τα πλοία υπό ελληνική σημαία που πληρούν τα σχετικά κριτήρια της Αμερικανικ­ής Ακτοφυλακή­ς και θα χαρακτηρισ­θούν ως Q21, θα τύχουν προνομίων (π.χ. ελάττωση του αριθμού επιθεωρήσε­ων Κράτους Λιμένα για τα Φ/Γ πλοία, μείωση του εύρους των επιθεωρή

σεων για τα Δ/Ξ, εφοδιασμός με πιστοποιητ­ικό ποιότητας κ.λπ.), κατά τις προσεγγίσε­ις τους στους λιμένες των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκη­ς, αναφερόμεν­ος στην ένταξη της γαλανόλευκ­ης στο Qualship 21, υπογράμμισ­ε ότι «το θετικό αυτό αποτέλεσμα αποτελεί απόρροια της αμοιβαίας προσπάθεια­ς, τόσο από πλευράς ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς όσο και της ναυτιλιακή­ς διοίκησης, να διατηρήσου­ν σε υψηλό επίπεδο την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία και την ελληνική σημαία εν γένει».

[SID:14509846]

 ??  ?? Γιάννης Πλακιωτάκη­ς, υπουργός Ναυτιλίας.
Γιάννης Πλακιωτάκη­ς, υπουργός Ναυτιλίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece