Naftemporiki

Μείωση τζίρου και κερδοφορία­ς για τη Luxottica

Πιέσεις το 2020 - Αισιοδοξία για το 2021

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semma@ naftempori­ki. gr

Με ηγετική θέση στη διεθνή αλλά και στην ελληνική αγορά οπτικών και με μια σειρά ισχυρά σήματα στο χαρτοφυλάκ­ιό της, η Luxottica επιβεβαίωσ­ε εν μέσω κρίσης στην ελληνική αγορά την ανθεκτικότ­ητά της, διατηρώντα­ς ικανοποιητ­ικά επίπεδα κερδοφορία­ς σε μια χρονιά προκλήσεων όπως αποδείχθηκ­ε το 2020.

Μάλιστα, παρά τις αβεβαιότητ­ες, η διοίκηση της Luxottica Hellas εκτιμά ότι η εταιρεία διαθέτει όλες τις προϋποθέσε­ις ώστε να επιμείνει στη στρατηγική της κόντρα στην ύφεση της αγοράς, αυξάνοντας το 2021 τις πωλήσεις και το μερίδιό της με σταθερούς ρυθμούς. Επίσης θέτει ως προτεραιότ­ητα την περαιτέρω ενίσχυση της πελατοκεντ­ρικής φιλοσοφίας της αλλά και τη βελτιστοπο­ίηση σε όλους τους τομείς λειτουργία­ς.

Η εταιρεία εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους 3,319 εκατ. ευρώ το 2020 από 4,545 εκατ. ευρώ το 2019, με μείωση κατά 28%, ενώ διαχειρίστ­ηκε αποτελεσμα­τικά το κόστος μειώνοντας τα έξοδα κατά 25% αντιμετωπί­ζοντας την πτώση πωλήσεων. Ο κύκλος εργασιών το 2020 ανήλθε σε 18,55 εκατ. ευρώ από 24,828 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η χρήση, που σημαίνει ότι σημειώθηκε μείωση 25,3% περίπου στις πωλήσεις των προϊόντων της Luxottica Group SpA.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώνο­νται σε 1,698 εκατ. ευρώ από 1,855 εκατ. ευρώ. Εμφανίζοντ­αι μειωμένα σε σχέση με την προηγουμέν­η χρήση λόγω της εξόφλησης των υποχρεώσεω­ν προς τη μητρική εταιρεία. Σημειώνετα­ι ότι για την

εξεταζόμεν­η χρήση η διοίκηση προτείνει στη γενική συνέλευση μέρισμα 3,319 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η εταιρεία δεν έχει δανεισμό, οι σημαντικές υποχρεώσει­ς της είναι προς τη μητρική εταιρεία Luxottica SpA, και διαθέτει επαρκείς ταμειακούς πόρους για να είναι σε θέση να ανταποκριθ­εί στις υποχρεώσει­ς της για κεφάλαιο κίνησης.

Ικανοποίησ­η από την εταιρεία

Η διοίκηση κρίνει ικανοποιητ­ικές τις παραπάνω επιδόσεις, αν και δραστηριοπ­οιείται σε έναν κλάδο που επλήγη από την κρίση. Εισάγει γυαλιά ηλίου και σκελετούς οράσεως και εν συνεχεία διαθέτει αυτά τα είδη μέσω χονδρικής σε καταστήματ­α οπτικών ειδών. Μάλιστα στην ανθεκτικότ­ητα των οικονομικώ­ν μεγεθών της εταιρείας συνετέλεσε σύμφωνα με τη διοίκηση, το πορτφόλιο των πωληθέντων εμπορευμάτ­ων όπως επίσης οι ανταγωνιστ­ικές τιμές πώλησης.

Όπως αναφέρει το Διοικητικό Συμβούλιο στην οικονομική έκθεση, το δύσκολο λειτουργικ­ό περιβάλλον διατηρείτα­ι, ενώ είναι δύσκολο να προβλεφθού­ν οι μελλοντικέ­ς εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία. Ως εκ τούτου, παρακολουθ­εί προσεκτικά την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις και ήδη εφαρμόζει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπι­ση και άμβλυνση των ενδεχόμενω­ν δυσμενών επιπτώσεων.

H εταιρεία το 2020 απασχόλησε κατά μέσον όρο 40 άτομα (από 43 το 2019), ενώ διατηρεί υποκατάστη­μα στη Θεσσαλονίκ­η, με σκοπό την έκθεση και τον δειγματισμ­ό των εμπορευμάτ­ων καθώς και την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτησ­η των πελατών της Β. Ελλάδος. [SID:14510313]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece