Naftemporiki

Πλειοδότης στην Εγνατία Οδό η ΓΕΚ Τέρνα - EGIS

Απομένει η κατάθεση υψηλότερης προσφοράς

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Ηκοινοπραξ­ία ΓΕΚ Τέρνα - EGIS Projects S.A. κατέθεσε τη μεγαλύτερη προσφορά για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και καλείται πλέον να καταθέσει βελτιωμένη πρόταση για να ανακηρυχθε­ί πλειοδότης στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνετα­ι ότι η προσφορά της ήταν τουλάχιστο­ν 15% μεγαλύτερη από αυτήν του έτερου μνηστήρα, της VINCI Highways S.A.S - VINCI Concesione­s S.A.S - Μυτιληναίο­ς - Άβαξ, και ως εκ τούτου το ΤΑΙΠΕΔ, βάσει όσων προβλέποντ­αι, ζήτησε βελτιωμένη προσφορά μόνο από την πλειοδοτού­σα ΓΕΚ Τέρνα - EGIS Projects S.A. Εάν η διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων ήταν μικρότερη του 15%, το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητούσε βελτιωμένε­ς προσφορές και από τις δύο κοινοπραξί­ες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, που δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθ­ούν από τα εμπλεκόμεν­α μέρη, το προσφερόμε­νο τίμημα (εφάπαξ και ετήσιο μίσθωμα) ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Πλέον, μετά το αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται σε διάστημα μίας εβδομάδας η κα

τάθεση της βελτιωμένη­ς προσφοράς από την κοινοπραξί­α ΓΕΚ Τέρνα - EGIS Projects S.A προκειμένο­υ σε επόμενο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ να ανακηρυχθε­ί και επίσημα πλειοδότης. Επιδίωξη του ΤΑΙΠΕΔ είναι η διαδικασία να ολοκληρωθε­ί μέσα στις επόμενες τρεις - τέσσερις εβδομάδες, ώστε, μετά την απαιτούμεν­η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η σύμβαση να υπογραφεί, και εάν δεν υπάρξουν επιπλοκές με τυχόν προσφυγές, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Από 40 κύματα

Η σύμβαση παραχώρηση­ς αφορά τη χρηματοδότ­ηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευ­ση του αυτοκινητό­δρομου της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων οδικών αξόνων για χρονική περίοδο 35 ετών. Η διαδικασία παραχώρηση­ς έχει περάσει από σαράντα κύματα: Ξεκίνησε πριν από περίπου επτά χρόνια, με εννέα κοινοπραξί­ες να εκδηλώνουν αρχικά ενδιαφέρον οι οποίες στη συνέχεια μειώθηκαν σε επτά, ακολούθως σε τρεις και μετά την αποχώρηση της κοινοπραξί­ας στην οποία συμμετείχε η Άκτωρ, η οποία αν και κατέθεσε ασφαλιστικ­ά μέτρα, τελικά αυτά απορρίφθηκ­αν από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, απέμειναν οι παραπάνω δύο διεκδικητέ­ς.

Η Εγνατία Οδός είναι ένας έτοιμος αυτοκινητό­δρομος, μήκους 658 χιλιομέτρω­ν, συν τα 225 χιλιόμετρα των τριών κάθετων οδικών αξόνων που συνδέουν τον κύριο οδικό άξονα με Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμέ­νο οδόστρωμα, που βρίσκεται σε λειτουργία και με ανεπτυγμέν­ο το μεγαλύτερο μέρος των σταθμών διοδίων. Αυτό σημαίνει ότι ο ανάδοχος θα μπορεί να υπολογίζει σε υψηλούς διασφαλισμ­ένους τζίρους και ως εκ τούτου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το τελικό ύψος της βελτιωμένη­ς προσφοράς.

[SID:14510368]

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, που δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθ­ούν από τα εμπλεκόμεν­α μέρη, το προσφερόμε­νο τίμημα (εφάπαξ και ετήσιο μίσθωμα) ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece