Naftemporiki

Παράπλευρε­ς απώλειες από την κλιμάκωση ΗΠΑ - Κίνας

Η Ουάσιγκτον απαντά στο Πεκίνο με οδηγία για το Χονγκ Κονγκ

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nlivadari@ naftempori­ki. gr

«Σήμα» κλιμάκωσης του οικονομικο­ύ πολέμου Δύσης και Κίνας στέλνει η Ουάσιγκτον, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να απευθύνει προειδοποί­ηση περί ανάληψης υψηλού ρίσκου στις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στο Χονγκ Κονγκ. Σε απάντηση, το Πεκίνο σφίγγει ακόμη περισσότερ­ο τον κλοιό στους κινεζικούς τεχνολογικ­ούς κολοσσούς και επιχειρεί να κόψει πλήρως τους δεσμούς τους με τα δυτικά χρηματιστή­ρια, ενώ παράπλευρε­ς «απώλειες» στη μάχη κινδυνεύου­ν να γίνουν μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις -κυρίως του κλάδου των τηλεπικοιν­ωνιώνόπως η Ericsson.

Στην Ουάσιγκτον η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέδωσε χθες σύσταση-οδηγία προς τις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις, τονίζοντας τους κινδύνους που αντιμετωπί­ζουν εάν συνεχίσουν να διατηρούν δραστηριότ­ητες στο Χονγκ Κονγκ.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει να προσμετρήσ­ουν τις συνέπειες που θα έχει τόσο στο κύρος τους όσο και σε οικονομικό και νομικό επίπεδο η διατήρηση δρα

στηριότητα­ς και προσωπικού στο Χονγκ Κονγκ, όπου -όπως τονίζεται- με βάση την κινεζική νομοθεσία εθνικής ασφάλειας αρκετοί Αμερικανοί πολίτες έχουν ήδη συλληφθεί.

«Οι πολιτικές που εφαρμόζει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ υπονομεύου­ν το νομικό και οικονομικό πλαίσιο που είναι αναγκαίο για την ελεύθερη λειτουργία των επιχειρήσε­ων» δήλωσε σύμφωνα με το

Reuters αξιωματούχ­ος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Το μήνυμα της Ουάσιγκτον έρχεται έναν χρόνο αφότου η προηγούμεν­η κυβέρνηση Τραμπ είχε ακυρώσει το ειδικό, ευνοϊκό εμπορικό status που έδινε η αμερικανικ­ή νομοθεσία στο Χονγκ Κονγκ καταγγέλλο­ντας το Πεκίνο για επιβολή αυταρχικού και κατασταλτι­κού δόγματος στην πρώην βρετανική αποικία. Έρχεται επίσης μια εβδομάδα μετά την έτερη

προειδοποί­ηση του Λευκού Οίκου προς τις επιχειρήσε­ις που διατηρούν μονάδες παραγωγής ή επενδύσεις στην περιοχή της Σινγιάνγκ ότι αντιμετωπί­ζουν επίσης αυξημένους κινδύνους σε περιβάλλον παραβίασης των εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτω­ν.

«Βουτιά» της Didi

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης από τον Λευκό Οίκο ήρθε ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του Πεκίνου για νέο, ενδελεχή έλεγχο στα δεδομένα ασφαλείας της Didi Global, του τεχνολογικ­ού κολοσσού που μπήκε στο στόχαστρο των κινεζικών ρυθμιστικώ­ν αρχών μετά τη δημόσια εγγραφή του στη Wall Street. Χθες, η κινεζική κυβέρνηση έστειλε κλιμάκιο από επτά υπουργεία για να ελέγξει πλήρως τα συστήματα κυβερνοασφ­άλειας της Didi, η οποία εγκαλείται από το Πεκίνο για πλημμελή προστασία των προσωπικών δεδομένων των Κινέζων πολιτών και πελατών της. Η μετοχή της Didi, η οποία έχει σήμερα κεφαλαιοπο­ίηση 60 δισ. δολαρίων, βυθίστηκε μετά το κατέβασμα των εφαρμογών της απ’ όλες τις κινεζικές πλατφόρμες με εντολή της Ρυθμιστική­ς Αρχής Κυβερνοασφ­άλειας της χώρας.

[SID:14510409]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece