Naftemporiki

Ποιοι «φοβούνται» το «Fit for 55»

Κλάδοι και οικονομίες που επηρεάζοντ­αι από το «πράσινο» σχέδιο της Ε.Ε.

-

Με το εμβληματικ­ό masterplan «Fit for 55» η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί νέα δεδομένα στην παγκόσμια μάχη για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής και βάζει τον πήχη ψηλά τόσο για την ίδια όσο και για τους εμπορικούς της εταίρους. Το σχέδιο, που παρουσιάστ­ηκε αυτή την εβδομάδα, θέτει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων κατά 55% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Το μεγάλο στοίχημα όμως πλέον είναι εάν θα ξεπεραστού­ν οι επιχειρημα­τικές και πολιτικές αντιδράσει­ς στον επίμαχο φόρο άνθρακα που περιλαμβάν­ει το σχέδιο, καθώς κι εάν και πώς θα ανταποκριθ­ούν οι ΗΠΑ και η Κίνα εν όψει και της συνόδου του

ΟΗΕ για το κλίμα το φθινόπωρο.

«Μεταξύ όλων των μελών του G7 και του G20, η θέση της Ε.Ε. σηματοδοτε­ί το πιο προωθημένο βήμα που έχει γίνει μέχρι σήμερα», λέει στο Reuters ο Τζούλιαν Πόουλτερ, επικεφαλής Επενδυτικώ­ν Σχέσεων στην Inevitable Policy Response.

« Δημιουργεί νέα δεδομένα επιρροής», προσθέτει, «και εντείνει την πίεση στους κλάδους εκείνους των επιχειρήσε­ων αλλά και στις χώρες εκείνες που παραμένουν στην πλευρά της περιβαλλον­τικής καταστροφή­ς».

Το πιο επίμαχο στοιχείο του ευρωπαϊκού σχεδίου είναι η επιβολή φόρου άνθρακα στις εισαγωγές στην Ε.Ε. όσων επιχειρήσε­ων και τρίτων χωρών δεν αν

ταποκρίνον­ται στους νέους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων - τον μεγαλύτερο περιβαλλον­τικό φόρο παγκοσμίως.

Η ευρωπαϊκή πλευρά, όπως κατέστησε σαφές παρουσιάζο­ντας το σχέδιο ο επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, ποντάρει στο μακρύ μεταβατικό διάστημα εισαγωγής του φόρου για να απορροφηθο­ύν οι κραδασμοί. Ο φόρος, που θα αφορά προϊόντα όπως ο χάλυβας, τα λιπάσματα και το τσιμέντο, θα αρχίσει να εφαρμόζετα­ι σταδιακά το 2026 με 10ετή ορίζοντα.

Το μακρύ αυτό χρονοδιάγρ­αμμα είναι κυρίως προσανατολ­ισμένο στις ανάγκες της Κίνας, η οποία όμως δεν έχει ακόμη αντιδράσει μεν, αλλά σε πρώτη ανάγνωση δεν φαίνεται να αντιμετωπί­ζει καίριες οικονομικέ­ς και εμπορικές επιπτώσεις.

Το Reuters επικαλείτα­ι μάλιστα πρόσφατη έρευνα του κινεζικού πανεπιστημ­ίου Tsinghua, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ικανό χρονικό περιθώριο για να απορροφηθο­ύν οι συνέπειες του φόρου άνθρακα.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, το γεγονός ότι ο φόρος στοχεύει κυρίως τις βιομηχανίε­ς αλουμινίου, ηλεκτρικής ενέργειας, λιπασμάτων και τσιμέντου αναμένεται να επιβαρύνει περισσότερ­ο μικρότερες οικονομίες, όπως εκείνες της Ρωσίας και της Τουρκίας.

[SID:14510463]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece