Naftemporiki

Η πιο φονική φυσική καταστροφή εδώ και 60 χρόνια

Οι πλημμύρες στη Δυτική Ευρώπη χτυπούν «κόκκινο» συναγερμό για την κλιματική αλλαγή

- Του Μωυσή Λίτση m. litsis@ naftempori­ki. gr

Τουλάχιστο­ν 120 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδε­ς αγνοούνται στη Δυτική Ευρώπη μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή και τις οποίες οι επιστήμονε­ς αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή. Η Γερμανία μετρά το υψηλότερο κόστος με περισσότερ­ους από 100 νεκρούς, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να απευθύνει έκκληση για αποφασιστι­κή μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας πως οι πλημμύρες στη Δυτική Ευρώπη αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη της κλιματικής αλλαγής και ότι χρειάζεται επειγόντως δράση.

Στο Βέλγιο ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν σε 23, ενώ από τις φονικές πλημμύρες επλήγησαν η Γαλλία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούρ­γο και η Ελβετία. Στη Γερμανία τα κρατίδια της ΡηνανίαςΠα­λατινάτο και Βόρειας Ρηνανανίας-Βεστφαλία επλήγησαν περισσότερ­ο. Οι επιστήμονε­ς έχουν κατ’ επανάληψη κρούσει τον κώ

δωνα του κινδύνου πως η οφειλόμενη στην ανθρώπινη δραστηριότ­ητα κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα και έντονες βροχοπτώσε­ις σαν αυτές που παρατηρήθη­καν στη Δυτική Ευρώπη.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν πληγεί και εκατοντάδε­ς σπίτια έχουν καταστραφε­ί στις περιοχές στη δυτική Γερμανία και το Βέλγιο. Ολόκληρες κοινότητες κείτονται στα ερείπια καθώς τα ποτάμια υπερχείλισ­αν και πλημμύρισα­ν πόλεις και χωριά στα δυτικογερμ­ανικά κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και Ρηνανίας-Παλατινάτο, καθώς και στο Βέλγιο και την Ολλανδία.

«Ήταν τόσο φρικτό, δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε κανέναν. Οι άνθρωποι ζητούσαν βοήθεια από τα παράθυρα» αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ Ρόιτερς ο Φρανκ Τελ, κάτοικος του Σουλντ, πόλης στη Ρηνανία-Παλατινάτο, μπροστά σε ένα σωρό από ερείπια. Δεκάδες κτήρια στην πόλη κατέρρευσα­ν.

Πιο πληγείσα η Γερμανία

Στη Γερμανία τουλάχιστο­ν 103 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στο Βέλγιο, σύμφωνα με τον χθε

σινό απογευματι­νό απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν σε 23. Ο απολογισμό­ς των νεκρών στη Γερμανία είναι ο υψηλότερος από οποιαδήποτ­ε φυσική καταστροφή, από το 1962 και την πλημμύρα της Βόρειας Θάλασσας η οποία προκάλεσε τον θάνατο 340 ανθρώπων. Στη σύγκρουση τρένων υψηλής ταχύτητας το 1998 είχαν σκοτωθεί 101 άνθρωποι.

Περί τα 114.000 νοικοκυριά στη Γερμανία έμειναν χωρίς ρεύμα και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είχαν καταρρεύσε­ι σε ορισμένες πλημμυρισμ­ένες περιοχές, με αποτέλεσμα οικογένειε­ς και φίλοι να μη μπορούν να επικοινωνή­σουν με τους αγαπημένου­ς τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ κατά την προχθεσινο­βραδινή συνάντησή της με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τα «βαθιά της συλλυπητήρ­ια» και απηύθυνε έκκληση για άμεση αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε από την Ιρλανδία όπου πραγματοπο­ιεί επίσκεψη, ότι οι πλημμύρες στη Δυτική Ευρώπη αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη της κλιματικής αλλαγής και ότι χρειάζεται

επειγόντως δράση. Ο πρωθυπουργ­ός της Βόρειας ΡηνανίαςΠα­λατινάτο Αρμίν Λασέτ δήλωσε πως «το κράτος μας ζει μία πλημμυρική καταστροφή ιστορικών διαστάσεων». Ο Λασέτ ανέφερε πως 23 πόλεις και αγροτικές περιοχές έχουν υποστεί εκτεταμένε­ς ζημιές.

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο 1.300 περίπου άνθρωποι έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενο­ι στην περιοχή Αχρβάιλερ, νότια της Κολονίας. Στο Βέλγιο τα νερά παρέσυραν αυτοκίνητα στην πόλη Βερβιέρ, στην οποία επιβλήθηκε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορία­ς λόγω του φόβου για λεηλασίες. Οι κάτοικοι της Λιέγης, τρίτης μεγαλύτερη­ς πόλης του Βελγίου μετά τις Βρυξέλλες και την Αμβέρσα, πήραν εντολή να εκκενώσουν την πόλη. Όσοι αδυνατούσα­ν να μετακινηθο­ύν κλήθηκαν να καταφύγουν στους επάνω ορόφους των κτηρίων.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψ­αν τα σπίτια τους στη νότια Ολλανδία καθώς τα νερά από τις πλημμύρες έσπασαν ένα ανάχωμα και κατέκλυσαν πόλεις. Ο πρωθυπουργ­ός Μαρκ Ρούτε κήρυξε σε κατάσταση εθνικής καταστροφή­ς την επαρχία του Λίμπουργκ, στα σύνορα μετη Γερμανία και το Βέλγιο.

«Θα μπορούσε να αποφευχθεί»

Η Χάνα Κλοκ, καθηγήτρια Υδρολογίας στο Πανεπιστήμ­ιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία, μιλώντας στο BBC επισήμανε πως «οι θάνατοι και η καταστροφή στην Ευρώπη εξαιτίας των πλημμυρών είναι μια τραγωδία που θα μπορούσε να αποφευχθεί». «Οι μετεωρολόγ­οι είχαν προειδοποι­ήσει στις αρχές της εβδομάδας και όμως οι προειδοποι­ήσεις δεν ελήφθησαν στα σοβαρά και οι προετοιμασ­ίες ήταν ανεπαρκείς. Το γεγονός ότι άλλα μέρη του δυτικού ημισφαιρίο­υ υποφέρουν αυτή τη στιγμή από καύσωνες ρεκόρ και πυρκαγιές θα πρέπει να χρησιμεύσο­υν ως υπενθύμιση για το πόσο πιο επικίνδυνο­ς έχει γίνει ο καιρός μας σε έναν πρωτοφανή ζεστό κόσμο».

[SID:14509698]

 ??  ?? Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν πληγεί και εκατοντάδε­ς σπίτια έχουν καταστραφε­ί στις περιοχές που πλημμύρισα­ν στη δυτική Γερμανία και το Βέλγιο.
Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν πληγεί και εκατοντάδε­ς σπίτια έχουν καταστραφε­ί στις περιοχές που πλημμύρισα­ν στη δυτική Γερμανία και το Βέλγιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece