Naftemporiki

Κοινό μέτωπο Μπάιντεν - Μέρκελ μόνο για τη Ρωσία

Δεν τα βρήκαν στο ζήτημα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2

-

Δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο επίμαχο ζήτημα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ κατά την προχθεσινο­βραδινή συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ωστόσο πως δεν πρέπει να επιτραπεί στη Μόσχα να χρησιμοποι­εί την ενέργεια για να εκβιάζει τους γείτονές της.

«Οι καλοί φίλοι μπορούν να διαφωνούν»

«Οι καλοί φίλοι μπορούν να διαφωνούν» δήλωσε στους δημοσιογρά­φους ο Μπάιντεν, λέγοντας πως εξέφρασε τις πάγιες ανη

συχίες στη Μέρκελ για τον αγωγό ύψους 11 δισ. δολαρίων, ο οποίος μεταφέρει αέριο από την Αρκτική στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτο­ντας την Ουκρανία, στερώντάς την από ένα πολύτιμο έσοδο τέλους διέλευσης.

Η Μέρκελ από την πλευρά της επισήμανε πως η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις από την Ε.Ε. αν παραβιάσει τη συμφωνία για συνέχιση της προμήθειας αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Γερμανία να αναζητήσει τρόπους προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι πως η Ρω

σία δεν θα χρησιμοποι­ήσει τον αγωγό, ο οποίος έχει κατά 98% ολοκληρωθε­ί, για να πλήξει την Ουκρανία ή άλλους συμμάχους στην Ανατολική Ευρώπη. Του έργου ηγείται η ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom και οι δυτικοί εταίροι της.

Τα δικαιώματα της Ουκρανίας

Η Μέρκελ επισήμανε στους δημοσιογρά­φους πως η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, και οι ΗΠΑ έχουν διαφορετικ­ές απόψεις για το έργο. Επέμεινε ωστόσο πως η Ουκρανία θα πρέπει να παραμείνει χώρα διέλευσης και ότι το Βερολίνο θα απαντήσει «δραστήρια» αν η Ρωσία δεν σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ουκρανίας.

Κληθείσα να γίνει πιο λεπτομερής, η Μέρκελ είπε πως η Ε.Ε. έχει «αριθμό εργαλείων» που μπορεί να χρησιμοποι­ήσει, συμπεριλαμ­βανομένων κυρώσεων, αν η Ρωσία διακόψει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Μπάιντεν και Μέρκελ συμφώνησαν να συνεχίσουν να στηρίζουν την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητ­α της Ουκρανίας.

[SID:14509924]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece