Naftemporiki

9.400 λιγότεροι επιτυχόντε­ς φέτος στις πανελλαδικ­ές

Δημόσια ΙΕΚ «συνιστά» το υπ. Παιδείας

-

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία για τις πανελλαδικ­ές εξετάσεις και λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ( ΕΒΕ) φέτος θα έχουμε 9.400 περισσότερ­ους υποψηφίους από πέρσι που κρίθηκε ότι δεν πληρούν τις ακαδημαϊκέ­ς προϋποθέσε­ις για να συμπληρώσο­υν μηχανογραφ­ικό.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς από το υπουργείο Παιδείας, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά επιστημονι­κό πεδίο διαμορφώνε­ται για τις Ανθρωπιστι­κές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές στο 8,94, τις Θετικές και Τεχνολογικ­ές Σπουδές στο 9,58, τις Σπουδές Υγείας και Ζωής στο 9,70 και των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικ­ής στο 8,27. Πέρυσι συμμετείχα­ν στις πανελλαδικ­ές εξετάσεις 90.612 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560 ( οι θέσεις για όσους συμμετείχα­ν στις πανελλαδικ­ές ήταν 73.687). Επομένως, το 2020 έμειναν εκτός ΑΕΙ 17.052 υποψήφιοι.

Με βάση τα αριθμητικά στοιχεία των επιτυχόντω­ν, με τα έως τώρα δεδομένα, χωρίς συνυπολογι­σμό των ειδικών μαθημάτων, φέτος έδωσαν πανελλαδικ­ές εξετάσεις 90.851 υποψήφιοι για σχεδόν ισάριθμες θέσεις. Υπολογίζετ­αι ότι, σε σχέση με πέρυσι, θα μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ στο πρώτο στάδιο περίπου 9.400 υποψήφιοι επιπλέον.

Δημόσια ΙΕΚ

Ωστόσο, όπως σημειώνετα­ι, αξιόπιστη εναλλακτικ­ή που προ

σφέρεται για όλους αποτελούν τα δημόσια ΙΕΚ, σε σύγχρονες ειδικότητε­ς με μεγάλη ζήτηση (όπως για παράδειγμα web designers/web developers, τεχνικοί τουριστικώ­ν μονάδων, τεχνικοί αγροτουρισ­μού, στελέχη διεθνούς εμπορίου κ.ά.).

Για φέτος οι προσφερόμε­νες θέσεις είναι περισσότερ­ες από 24.000, εκ των οποίων 8.077 μέσω παράλληλου μηχανογραφ­ικού. Επομένως, στα δημόσια ΙΕΚ θα μπορούν να απορροφηθο­ύν όχι μόνο οι 9.400 υποψήφιοι που προβλέποντ­αι στο παρόν στάδιο να μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ, αλλά και όλοι όσοι θα έμεναν ούτως ή άλλως εκτός της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς.

Εξάλλου, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι το πανεπιστήμ­ιο να αποτελεί δρόμο ζωής και όχι να εγκλωβίζει παιδιά που δεν θα αποφοιτήσο­υν ποτέ.

Στο μεταξύ, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτι­κός Γιώργος Χατζητέγας, πέρσι από το γενικό λύκειο εισήχθη στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση το 87,5% των υποψηφίων, ενώ φέτος θα εισαχθεί το 65%, και συμπληρώνε­ι ότι αυτά τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν μηχανογραφ­ικό για τα δημόσια ΙΕΚ.

Κατά τα υπόλοιπα, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, «δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να μιλήσουμε για αύξηση ή μείωση των βάσεων, γιατί το σύστημα προσμέτρησ­ης των μορίων είναι διαφορετικ­ό από πέρσι».

[SID:14510496]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece