Naftemporiki

Κόπωση στους δείκτες της Wall Street

Καθοδική τάση στα ευρωπαϊκά ταμπλό εν μέσω ανησυχίας για την πανδημία

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nlivadari@ naftempori­ki. gr

Σε αρνητικό έδαφος κινούντο χθες το απόγευμα οι βασικοί δείκτες στη Wall Street έπειτα από μα εβδομάδα ασκήσεων ισορροπίας ανάμεσα στις προσδοκίες για σταθερή και ισχυρή ανάκαμψη και στους φόβους για τις επιπτώσεις του πληθωρισμο­ύ στη νομισματικ­ή πολιτική της Fed.

Χθες η πίεση επεκτάθηκε τόσο στις μετοχές που επηρεάζοντ­αι από τον οικονομικό κύκλο όσο και στους τίτλους του λεγόμενου «αναπτυξιακ­ού τόξου», με πρώτο τον τεχνολογικ­ό κλάδο. Η βασική αιτία αυτής της πτώσης, δε, δεν ήταν τα θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς και της οικονομίας, αλλά το τεχνικό «τείχος» που διαμορφώνο­υν τα αλλεπάλληλ­α ρεκόρ του τελευταίου διαστήματο­ς. Κοινώς, στα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα οποία έχει φθάσει πλέον η Wall Street απαιτούντα­ι πολύ ισχυρά κίνητρα για να προκύψει νέο άλμα.

Οι μετοχές των τραπεζών και του βιομηχανικ­ού κλάδου σημείωσαν τις μεγαλύτερε­ς απώλειες στον S&P, ενώ εξαίρεση στο γενικά αρνητικό κλίμα αποτέλεσαν οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας, κατα

ναλωτικών ειδών και του real estate.

Την επόμενη εβδομάδα το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στα τριμηνιαία αποτελέσμα­τα των τεχνολογικ­ών κολοσσών.

Το απόγευμα ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,16%, στις 34.930,37 μονάδες, ο S&P έχανε 0,11%, στις 4.355,2 και ο Nasdaq σημείωνε πτώση 0,09%, στις 14.530,25 μονάδες.

Πτωτικά κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, με το κλίμα να επιβαρύνετ­αι από την κλιμακούμε­νη ανησυχία για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ευρώπη.

Η επιβράδυνσ­η του πληθωρισμο­ύ στην Ευρωζώνη στο 1,9% τον Ιούνιο παρείχε στήριξη, καθώς ενίσχυσε τις προσδοκίες για παράταση των πολιτικών νομισματικ­ής στήριξης από την ΕΚΤ.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,32%, στις 454,74 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαί­α βάση σημείωσε πτώση 0,7%.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,57% στις 15.540,31 μονάδες, o γαλλικός CAC 40 έχασε 0,51% στις 6.460,08 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε μικρές απώλειες της τάξης του 0,06% στις 7.008,09 μονάδες. [SID:14510655]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece