Naftemporiki

Διεύρυνε τα κέρδη το δολάριο

Οριακή υποχώρηση του ευρώ - Σε πτώση η στερλίνα

- Του Μωυσή Λίτση m. litsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Νέα ώθηση στο δολάριο έδωσαν τα χθεσινά στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ, οι οποίες αυξήθηκαν αναπάντεχα τον Ιούνιο χάρη στην ισχυρή ζήτηση για αγαθά. Η αύξηση των πωλήσεων λιανικής ενισχύει τις προσδοκίες για επιτάχυνση της αμερικανικ­ής ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο και επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια για ενδεχόμενη νωρίτερα αύξηση των επιτοκίων της Fed.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων ενισχύθηκε 0,157% στο 92,718. Ο δείκτης βρίσκεται καθ’ οδόν να καταγράψει εβδομαδιαί­α άνοδο 0,6%, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α άνοδο εδώ και περίπου έναν μήνα. Το ευρώ υποχώρησε οριακά 0,03% στο 1,1809 δολάριο.

Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν παρά τη στροφή προς τις υπηρεσίες και τη μείωση στις πωλήσεις αυτοκινήτω­ν λόγω των ελλείψεων σε εξαρτήματα που έχει προκαλέσει το διεθνές έλλειμμα σε ημιαγωγούς.

Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν τον Ιούνιο 0,6%. Τα στοιχεία για τον Μάιο αναθεωρήθη­καν προς τα κάτω, με τις πωλήσεις να μειώνονται 1,7% αντί του αρχικού 1,3%. Σε ετήσια βάση αυξήθηκαν τον Ιούνιο 18% και βρίσκονται πάνω από τα προ

της πανδημίας επίπεδα.

Τα χθεσινά στοιχεία ενισχύουν την εκτίμηση πως η Fed ίσως τραβήξει νωρίτερα τη σκανδάλη και αυξήσει τα επιτόκια πριν από το 2023. Ο πρόεδρος της Fed πάντως Ζερόμ Πάουελ επέμεινε στην προχθεσινή κατάθεσή του στο Κογκρέσο πως η αύξηση του πληθωρισμο­ύ θα είναι μάλλον προσωρινή και πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία.

Η στερλίνα υποχώρησε έναντι του δολαρίου και καταγράφει τη χειρότερη εβδομάδα εδώ και έναν μήνα. Το βρετανικό νόμισμα πλήττεται από την αυξανόμενη ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού διεθνώς, με την Αγγλία να ετοιμάζετα­ι από Δευτέρα να προχωρήσει στην άρση και των τελευταίων περιοριστι­κών μέτρων. Η Βρετανία καταγράφει σχεδόν 50.000 κρούσματα την ημέρα.

Η αγγλική λίρα υποχώρησε 0,3% στο 1,3805 δολ. Σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραφε χθες αργά το απόγευμα ανάλογες απώλειες, σηματοδοτώ­ντας τη χειρότερη εβδομάδα από τα μέσα Ιουνίου. Έναντι του ευρώ υποχώρησε οριακά στις 85,48 πένες, απομακρυνό­μεμη περαιτέρω από το υψηλό των τρεισήμισι μηνών στο οποίο είχε φθάσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας ενισχύθηκε 0,47% στο 0,70150 δολ. μετά τα στοιχεία που έδειξαν πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Νέα Ζηλανδία αυξήθηκε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, ενισχύοντα­ς τις προσδοκίες στην αγορά για αύξηση των επιτοκίων ίσως και τον Αύγουστο.

To καναδικό δολάριο ενισχύθηκε 0,1% στο 1,2588 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο, μία ημέρα αφότου είχε υποχωρήσει κοντά στο χαμηλό των τριών μηνών.

[SID:14510298]

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 19ης IOYΛIOY 2021

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece