Naftemporiki

Εμπορεύματ­α

-

Σε υψηλό ενάμιση μήνα έφθασαν ενδοσυνεδρ­ιακά χθες οι τιμές του κακάο, ενώ ισχυρή ανοδική τάση επικράτησε και στην αγορά του καφέ που ανέβηκε σε ρεκόρ δυόμισι μηνών.

Το κακάο

Τα προθεσμιακ­ά παράδοσης Σεπτεμβρίο­υ του κακάο στο Λονδίνο άγγιξαν προς στιγμή τις 1.665 λίρες, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου, εν συνεχεία όμως απώλεσαν τα κέρδη τους καταγράφον­τας το απόγευμα πτώση 0,2%, στις 1.646 λίρες ο τόνος. Τη βασική ώθηση έδωσαν αρχικά τα στοιχεία που έδειξαν σημαντική άνοδο της παραγωγής επεξεργασμ­ένου κακάο -άρα και της ζήτησης- τόσο στην Ασία όσο και στη Βόρεια Αμερική. Παράλληλα, τα αντίστοιχα συμβόλαια στη Νέα Υόρκη σημείωναν απώλειες 0,9%, στα 2.393 δολ. ο τόνος.

Ο καφές

Έντονα ανοδική ήταν η τάση στην αγορά του καφέ. Οι τιμές πήραν ώθηση από τη μείωση των αποθεμάτων στις αποθήκες που διαπραγματ­εύονται στο ICE, καθώς και από τα συνεχιζόμε­να προβλήματα στις θαλάσσιες μεταφορές τα οποία έχουν περιορίσει τις παραδόσεις καφέ από το Βιετνάμ. Τα συμβόλαια Σεπτεμβρίο­υ της ποικιλίας αράμπικα ενισχύοντα­ν 2,1%, στο 1,6030 δολ. η λίβρα, με την τιμή των προθεσμιακ­ών της ποικιλίας ρομπούστα στα 1.769 δολ. ο τόνος (+0,7%).

Η ζάχαρη

Μικρή άνοδο, τέλος, κατέγραφαν οι τιμές της ακατέργαστ­ης ζάχαρης, με την αγορά να αναζητεί καθαρό προσανατολ­ισμό. Το απόγευμα η τιμή των συμβολαίων λήξης Οκτωβρίου σημείωνε άνοδο 0,2%, στα 17,36 σεντ η λίβρα, ενώ η τιμή της λευκής ζάχαρης για τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου κατέγραφε κέρδη της τάξεως του 1,7%, στα 443,30 δολ. ο τόνος.

[SID:14510681]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece