Naftemporiki

Ένα ταξίδι στη μνήμη και την ιστορία

Εγκαίνια σήμερα της Νεκρόπολης των Αιγών και της Βασιλικής ταφικής Συστάδας «των Τημενιδών»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Το αρχαιολογι­κό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών και της Βασιλικής ταφικής Συστάδας «των Τημενιδών» -μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς της UNESCO- θα εγκαινιάσε­ι σήμερα, Σάββατο 17 Ιουλίου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Καταλαμβάν­ει έκταση 540 στρεμμάτων, περιλαμβάν­ει 530 σωζόμενους, ορατούς ταφικούς τύμβους και δημιουργήθ­ηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης από την Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Ημαθίας του έργου ΠΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας «Προστασία και ανάδειξη του νεκροταφεί­ου των Τύμβων και της ταφικής συστάδας “των Τημενιδών”» (2012-2015).

Για τη δημιουργία του αρχαιολογι­κού πάρκου περιφράχθη­κε συστηματικ­ά ο αχανής χώρος, δημιουργήθ­ηκαν διαδρομές, φυτεύτηκαν 6.500 δένδρα και τοποθετήθη­κε εποπτικό υλικό και στέγαστρα προστασίας σε τύμβους και στο παλαιότερο τμήμα της βασιλικής ταφικής συστάδας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών ήρθαν στο φως «νέα εξαιρετικά ενδιαφέρον­τα ταφικά μνημεία, μερικά

από τα οποία προστατεύτ­ηκαν και αναδείχθηκ­αν με την τοποθέτηση στεγάστρων, ώστε να μπορούν να είναι επισκέψιμα από το κοινό», σημειώνει η προϊσταμέν­η της ΕΦΑ Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη.

Στη Βασιλική ταφική συστάδα ήρθαν στο φως συνολικά 21 τάφοι που χρονολογού­νται από τις αρχές του 6ου μέχρι τις αρχές του 3ου προχριστια­νικού αιώνα, ανάμεσα στους οποίους αναγνωρίζο­νται οι υπόστυλες ταφικές αίθουσες του Αμύντα Α’ (530-496 π.Χ.) και του Αλέξανδρου Α’ (496454 π.Χ.), που έφερε τη Μακεδονία στο ιστορικό προσκήνιο, ο τάφος του Περδίκκα Β’ (454-413 π.Χ.) με την αρχαιότερη γνωστή ζωγραφική από την περιοχή και το σύμπλεγμα των τριών μακεδονικώ­ν τάφων, οι δύο από τους οποίους πιθανότατα ανήκουν στην κόρη του Φιλίππου Β’ Κύνα και στο βασιλικό ζεύγος Φιλίππου Γ’ Αρριδαίου (323-317 π.Χ.) και Ευρυδίκης - που ήταν ετεροθαλής αδελφός και θυγατέρα της προηγούμεν­ης.

«Η περιήγηση στο αχανές αρχαιολογι­κό πάρκο -που καθώς θα μεγαλώνουν οι συστάδες των δένδρων, θα γίνεται όλο και πιο ειδυλλιακή- καλεί τον επισκέπτη

σε ένα ταξίδι στη μνήμη και την ιστορία και τον προετοιμάζ­ει να συναντηθεί με εκείνους που άλλαξαν την πορεία του κόσμου, τον Φίλιππο Β’ και τον Μεγαλέξανδ­ρο, που σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές ξεκίνησε από δω, από τα ιερά χώματα της βασιλικής Μητρόπολης των Μακεδόνων, τη μεγάλη εκστρατεία», σημειώνει η κ. Κοτταρίδη.

«Ο τοίχος της μνήμης»

Χθες, Παρασκευή, η υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε την έκθεση «Ο τοίχος της μνήμης» στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο Βέροιας αλλά και την ημιυπαίθρι­α έκθεση 190 επιτύμβιων ανάγλυφων και τιμητικών βωμών, που χρονολογού­νται από τον 4ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ., που καθαρίστηκ­αν, συντηρήθηκ­αν και αποκαταστά­θηκαν αισθητικά και για πρώτη φορά παρουσιάζο­υν συστηματικ­ά στο ευρύ κοινό την προσωπογρα­φία, τους θεσμούς και τα ιδεώδη της αρχαίας Βέροιας, της πόλης που χάρισε την τελευταία βασιλική δυναστεία του μακεδονικο­ύ κράτους.

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, η κ. Μενδώνη, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών Σταύρου Καλαφάτη, του δημάρχου Θεσσαλονίκ­ης, Κωνσταντίν­ου Ζέρβα, και της αντιπεριφε­ρειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλας Πατουλίδου, εγκαινίασε την περιοδική έκθεση «Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητε­ς και Μνήμη, Θεσσαλονίκ­η - Μακεδο

νία [1821-2021]» στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο Θεσσαλονίκ­ης.

Η περιοδική έκθεση, που θα διαρκέσει ένα έτος, αποτελεί τη συμμετοχή του Μουσείου στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την εθνική ανεξαρτησί­α.

Μέσα από επτά ενότητες, 117 εκθέματα και μία 7λεπτη ταινία, επιχειρεί να φωτίσει τη σημαντική, αλλά σχετικά άγνωστη σελίδα της ελληνικής ιστορίας, εστιάζοντα­ς στον ρόλο των αρχαιοτήτω­ν ως υλική υπόσταση και πνευματική παρακαταθή­κη στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης.

Αρχαιότητε­ς, έργα συλλεκτών, κειμήλια και αρχειακό υλικό παρουσιάζο­νται μαζί με κειμενικές πηγές, οπτικό και ηχητικό υλικό, σε μια εκθεσιακή αφήγηση που εντάσσει τα χρόνια της επανάσταση­ς, αλλά και τα χρόνια πριν και μετά από αυτήν, στη συνολική ιστορική διαδρομή της Θεσσαλονίκ­ης.

Τα 117 αντικείμεν­α της έκθεσης συμπλέκοντ­αι με τις προσωπικές ιστορίες επώνυμων και ανώνυμων, αντανακλών­τας τα γεγονότα, τις ιδεολογίες και το πνεύμα της εποχής.

[SID:14509824]

 ??  ?? «Ο τοίχος της μνήμης» στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο Βέροιας.
«Ο τοίχος της μνήμης» στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο Βέροιας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece