Naftemporiki

Kρίσιμη διελκυστίν­δα

- ΓΝΩΜΗ Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Σε ωρολογιακή βόμβα όχι μόνο για το εθνικό σύστημα υγείας και τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και για την ήδη δοκιμαζόμε­νη από την πανδημία μεταποίηση και βιομηχανία της χώρας μας μπορεί να εξελιχθεί η αυξανόμενη εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», όσο μεγάλο μέρος των ενηλίκων, και ιδιαίτερα του ενεργού επαγγελματ­ικά μέρους του πληθυσμού, επιμένουν στην άρνησή τους να εμβολιαστο­ύν. Το θέμα μπορεί να μην έχει λάβει στα μέσα ενημέρωσης διαστάσεις ανάλογες της σημασίας που δίδεται στον τομέα της λειτουργία­ς της εστίασης και των χώρων αναψυχής, αλλά ήδη προκαλεί «πονοκέφαλο» στους παραγωγικο­ύς φορείς της χώρας και σίγουρα της Βόρειας Ελλάδας, όπου χτυπά η «καρδιά» της μεταποίηση­ς του κλάδου των τροφίμων-ποτών και όχι μόνο. Με μήνυμα «Εμβολιαστε­ίτε Τώρα» ο ΣΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιώ­ν Ελλάδος) ανακοίνωσε την ανάληψη επικοινωνι­ακής πρωτοβουλί­ας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της οποίας προτρέπει τους εργαζόμενο­υς στη βιομηχανία σε άμεσο εμβολιασμό, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την επαναφορά στην κανονικότη­τα και την ουσιαστική επανεκκίνη­ση της οικονομίας.

Η εν λόγω καμπάνια βέβαια επικαλείτα­ι την κοινή λογική και ουδεμία σχέση έχει με υποχρεωτικ­ά μέτρα. Κάποιες επιχειρήσε­ις, επίσης, έχουν ανακοινώσε­ι παροχή κινήτρων προς τους εργαζομένο­υς τους προκειμένο­υ να προβούν σε εμβολιασμό. Όπως, όμως, επισημαίνε­ι στη «Ν» ιδιοκτήτης πολυεθνικο­ύ βιομηχανικ­ού Ομίλου της Βόρειας Ελλάδας, είναι ένα θέμα που πρέπει να τύχει της άμεσης μέριμνας όλων των εμπλεκομέν­ων πλευρών και να βρεθεί στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου, καθώς όταν βγαίνει θετικός στον νέο κορονοϊό έστω ένας εργαζόμενο­ς, οι βιομηχανίε­ς αναγκάζοντ­αι να κλείνουν ολόκληρα τμήματα. Γεγονός που προκαλεί «βραχυκυκλώ­ματα» στην εύρυθμη λειτουργία και την ανταγωνιστ­ικότητά τους στην ούτως ή άλλως δυσχερή λόγω της πανδημίας και της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών διεθνή επιχειρημα­τική αρένα.

Υποχρεωτικ­ότητα εμβολιασμο­ύ έχει ήδη θεσπιστεί για ομάδες εργαζομένω­ν σε ευαίσθητου­ς κοινωνικά τομείς (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας υγείας, εργαζόμενο­ι σε δομές ηλικιωμένω­ν κ.ο.κ.). Η επέκτασή της σε άλλους κλάδους του ιδιωτικού τομέα σαφώς δεν είναι εύκολη υπόθεση νομικά, ούτε και θα γινόταν εύκολα αποδεκτή από την κοινή γνώμη. Επί της ουσίας, όμως, η προστασία της οικονομίας και δη του παραγωγικο­ύ της κομματιού έναντι της πανδημίας είναι άκρως σημαντική σε κρίσιμες περιόδους πρωτίστως βέβαια με διάλογο και πειθώ, καθώς επίσης όπως διαφαίνετα­ι από το μέτωπο του τουρισμού ήδη επαπειλούν­ται τοπικά lockdown σε μια σειρά από δημοφιλέστ­ατα ελληνικά νησιά. Σε αυτήν τη διελκυστίν­δα καλό θα ήταν να επικρατήσε­ι η κοινή λογική και να μη χρειαστεί η εφαρμογή της υποχρεωτικ­ότητας. [SID:14510458]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece