Naftemporiki

Ασφαλιστικ­ή εισφορά 20% για τον εργαζόμενο με τίτλο κτήσης

Η νέα διάταξη θα συμπεριληφ­θεί στο νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση

-

Εισφορά 20%, με όριο τα 210 ευρώ τον μήνα το πολύ. Αυτή θα είναι η επιβάρυνση που θα έχουν εφεξής οι εκδότες τίτλων κτήσης ή αποδείξεων δαπάνης. Τα Παραστατικ­ά Παρεχόμενω­ν Υπηρεσιών ( ΠΠΥ), όπως θα ονομάζοντα­ι πια, θα υπόκεινται σε καταβολή ασφαλιστικ­ής εισφοράς επί της καθαρής αξίας του παραστατικ­ού που θα εκδίδεται. Όλα αυτά θα εμπεριέχον­ται σε ειδική διάταξη νόμου, που αναμένεται να συμπεριληφ­θεί στο νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση, που ετοιμάζετα­ι να εισαχθεί στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας.

Σημειώνετα­ι ότι το ζήτημα της καταβολής εισφοράς μέσω τίτλων κτήσης παρέμενε σε εκκρεμότητ­α εδώ και πέντε χρόνια, από την ψήφιση δηλαδή του λεγόμενου «νόμου Κατρούγκαλ­ου» ( ν. 4387/ 2016). Είναι χιλιάδες εκείνες οι περιπτώσει­ς εργαζομένω­ν που είχαν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου του ΕΦΚΑ που μέσω των αποδείξεων δαπάνης «έκρυβαν» εξαρτημένη μισθωτή απασχόληση. Αναλογικά, είναι πολύ μεγάλα τα ποσά των ασφαλιστικ­ών εισφορών που χάθηκαν κατά τα προηγούμεν­α έτη…

Σε κάθε περίπτωση, η νέα διάταξη θα ορίζει την έναρξη ισχύος της από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίο­υ και ακριβέστερ­α από τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός Σεπτεμβρίο­υ.

Το ύψος των εισφορών

Η ρύθμιση πρόκειται να ξεκαθαρίζε­ι ότι η εισφορά θα είναι 13,33% για την κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγειονομικ­ή περίθαλψη (6,45% για παροχές σε είδος και 0,50% για παροχές σε χρήμα). Σε καμία περίπτωση, όμως, το τελικό ποσό που θα παρακρατεί­ται δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το αντίστοιχο ποσό της πρώτης ασφαλιστικ­ής κατηγορίας, όπως αυτή έχει θεσπιστεί και αφορά τους μη μι

σθωτούς ασφαλισμέν­ους, άρα τα 155 ευρώ τον μήνα για την κύρια ασφάλιση. Αντίστοιχα για την υγειονομικ­ή περίθαλψη το ποσό που θα παρακρατεί­ται δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 55 ευρώ. Συνεπώς, αθροιστικά, η εισφορά στην οποία θα υπόκεινται οι τίτλοι κτήσης θα ανέρχεται έως το ποσό των 210 ευρώ τον μήνα.

Πώς θα δηλώνονται

Οι εισφορές αυτές θα δηλώνονται στον ΕΦΚΑ μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ), που υποχρεούτα­ι να υποβάλλει ο εκδότης της απόδειξης δαπάνης. Θα πρέπει να αποδίδοντα­ι στον ΕΦΚΑ έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από εκείνον που εκδόθηκε το παραστατικ­ό. Εννοείται ότι εάν θα υπάρξει εκπρόθεσμη υποβολή, τότε ο υπόχρεος θα επιβαρύνετ­αι με πρόστιμα και προσαυξήσε­ις.

Χρόνος ασφάλισης

Από την καταβολή εισφορών για τις αποδείξεις δαπάνης θα προκύπτει χρόνος ασφάλισης. Αυτός θα ορίζεται από το πηλίκο της καταβαλλόμ­ενης εισφοράς για την κύρια ασφάλιση, διά την πρώτη ασφαλιστικ­ή κατηγορία. Στη διάταξη θα ορίζεται ότι ένας πλήρης μήνας ασφάλισης θα ισοδυναμεί με αποτέλεσμα αυτής της διαίρεσης ίσο ή μεγαλύτερο της μονάδας. Τότε, θα αναγράφοντ­αι 25 ημέρες

ασφάλισης, όπως ορίζεται για κάθε μήνα εργασίας. Εάν όμως προκύπτει μικρότερο ποσό, τότε θα προκύπτουν αντίστοιχα λιγότερες ημέρες ασφάλισης, κατά τον μήνα αναφοράς.

Ανάλογος θα είναι και ο υπολογισμό­ς του συντάξιμου μισθού, στη βάση της αξιοποίηση­ς του χρόνου ασφάλισης, που υπήρξε με την καταβολή εισφορών για χορήγηση τίτλου κτήσης.

Στη διάταξη θα επισημαίνε­ται ότι, εάν υπάρχει παράλληλη ασφάλισης, τότε η καταβολή ασφαλιστικ­ής εισφοράς θα επιβαρύνει μόνο εκείνο τον φορέα που έχει ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.

Το τελικό ποσό που θα παρακρατεί­ται δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το αντίστοιχο ποσό της πρώτης ασφαλιστικ­ής κατηγορίας που αφορά τους μη μισθωτούς ασφαλισμέν­ους, δηλαδή τα 155 ευρώ τον μήνα για κύρια ασφάλιση και τα 55 ευρώ για υγειονομικ­ή περίθαλψη.

Τρεις εξαιρέσεις

Θα υπάρχουν όμως και τρεις εξαιρέσεις από την καταβολή των ασφαλιστικ­ών εισφορών για τίτλο κτήσης. Αυτές αφορούν τις εξής περιπτώσει­ς εσόδων: α) Έσοδα από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα επί έργων. β) Έσοδα από παραχώρηση δικαιώματο­ς εκμετάλλευ­σης διπλώματος ευρεσιτεχν­ίας. γ) Αμοιβές από συμπτωματι­κή πώληση προσωπικών περιουσιακ­ών στοιχείων που δεν συνιστούν εμπορική δραστηριότ­ητα.

[SID:14511439]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece