Naftemporiki

Άνω Αυστρία: Το Στάιρεγκ νέα βάση ακροδεξιού κόμματος

-

Μια νέα «βάση» του, στο Στάιρεγκ, κοντά στο Λιντς, στην πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου της Άνω Αυστρίας, δημιουργεί το σκληρό ακροδεξιό «Κίνημα για τη διατήρηση της ταυτότητας», σύμφωνα με τη μεγαλύτερη­ς κυκλοφορία­ς αυστριακή εφημερίδα «Kronen Zeitung».

«Δεν υπάρχουν προς το παρόν αντιπαραθέ­σεις, αλλά ο καθένας πρέπει να είναι σε εγρήγορση», δηλώνει στην εφημερίδα ο δήμαρχος του Στάιρεγκ Γιόχαν Βιούρτσμπο­υργκερ, αναφέροντα­ς ότι κανένας -ούτε η ίδια η πωλήτρια του κτηρίου- δεν γνώριζε αρχικά τον πραγματικό αγοραστή και αυτό αποκαλύφθη­κε πολύ αργότερα. Από την πλευρά του, το μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτε­υσης, το Σοσιαλδημο­κρατικό, προειδοποι­εί ότι «η Άνω Αυστρία δεν επιτρέπετα­ι να γίνει τόπος συνάντησης για δεξιούς εξτρεμιστέ­ς».

Οι Σοσιαλδημο­κράτες

Η Σαμπίνε Ζάιτς, υπεύθυνη των Σοσιαλδημο­κρατών για την Κουλτούρα Μνήμης, κάλεσε τόσο τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ όσο και τον κυβερνήτη της Άνω Αυστρίας Τόμας Στέλτσερ να πάρουν σαφή θέση και να κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν αυτό το εγχείρημα στην περιοχή. Το 2019, το εξτρεμιστι­κό Κίνημα είχε επιδιώξει τη δημιουργία βάσης στην ίδια την πρωτεύουσα της Άνω Αυστρίας, στο Λιντς, ωστόσο το συμβόλαιο μίσθωσης του κτηρίου είχε ακυρωθεί.

Με τις κατηγορίες της υποδαύλιση­ς μίσους, της εγκληματικ­ής οργάνωσης, της πρόκλησης υλικών ζημιών καθώς και της κακοποίηση­ς, έχει ασκηθεί επανειλημμ­ένα στο παρελθόν ποινική δίωξη εναντίον ηγετικών στελεχών καθώς και εναντίον «ενεργών συμπαθούντ­ων» του «Αυστριακού Κινήματος για τη Διατήρηση της Ταυτότητας», το οποίο αξιολογείτ­αι ως «ακροδεξιό» από την Αυστριακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματο­ς.

Εναντίον του αρχηγού του «Κινήματος» Μάρτιν Ζέλνερ, έχουν διεξαχθεί έρευνες λόγω της δωρεάς χρηματικού ποσού (1.500 ευρώ) που είχε εμβάσει, στις αρχές του 2018, στον λογαριασμό του ο δράστης των τρομοκρατι­κών επιθέσεων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία στις 15 Μαρτίου 2019, με 50 νεκρούς.

[SID:14511471]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece