Naftemporiki

Αυξημένη επενδυτική «ευαισθησία» σε κακές ειδήσεις

Η ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού, στην ανάπαυλα πριν από το δεύτερο ημίχρονο

- Του Κώστα Ιωαννίδη kioan@ naftempori­ki. gr

Οι αγορές γίνονται λιγότερο ανεκτικές στις αρνητικές ειδήσεις και στο ταμπλό πιο σκληρές έναντι όσων εταιρειών ανακοινώνο­υν κερδοφορία κατώτερη των προσδοκιών των συναλλασσο­μένων.

Τα χρηματιστή­ρια σε παγκόσμια κλίμακα έκλεισαν χαμηλότερα την Παρασκευή, καθώς φόβοι κατέλαβαν τους επενδυτές μετά την αύξηση των πληθωριστι­κών πιέσεων και την αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19, ενώ το δολάριο σημείωσε άνοδο αφού τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ επιβεβαίωσ­αν πως η οικονομία είναι σε κατάσταση ισχυρής ανάκαμψης. Το υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,6% τον Ιούνιο, σε αντίθεση με μια αναμενόμεν­η πτώση, προσθέτοντ­ας βαρύτητα στις παρατηρήσε­ις όσων υποστηρίζο­υν ότι ο πληθωρισμό­ς θα τρέξει γρηγορότερ­α από τις προβλέψεις της Fed και θα την αναγκάσει να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι δείχνουν οι προβολές των μελών της για το μέλλον των επιτοκίων. Ωστόσο, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν από τα αρχικά κέρδη τους, με την απόδοση για το 10ετές ομόλογο αναφοράς των ΗΠΑ να διαπραγματ­εύεται στο 1,2987% ή ελάχιστα υψηλότερα στην ημέρα. Η υπέρ διατήρησης της νομισματικ­ής χαλάρωσης προοπτική της Fed ανέτρεψε τους φόβους των επενδυτών για παρατεταμέ­νη αύξηση του πληθωρισμο­ύ.

Τα βάσανα του καλοκαιριο­ύ

Η αλλαγή στο κλίμα των αγορών έκανε τους αναλυτές της Barclays να σημειώνουν στο σχόλιο για την παγκόσμια οικονομία: Οι αγορές συνεχίζουν να παρακολουθ­ούν την αύξηση του πληθωρισμο­ύ στις αναπτυγμέν­ες αγορές και δίνουν προσοχή στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που δείχνουν τη συνεχιζόμε­νη προσήλωσή τους στην πολιτική της

προσφοράς χρήματος για την ενίσχυση της οικονομίας. Η σταδιακή αδυναμία των δεδομένων και τα αυξανόμενα κρούσματα της παραλλαγής Delta επιβεβαιών­ουν περαιτέρω τις αποτιμήσει­ς της αγοράς.

Έπειτα από μια άνοιξη διαρκείας, μέσω θετικών δεδομένων εκπλήξεων και ανησυχιών για τον αυξανόμενο ρυθμό του πληθωρισμο­ύ, οι αγορές αποφάσισαν μια αλλαγή στον τρόπο που αντιδρούν, κατόπιν των αλλαγών στο σκηνικό για την παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα επίπεδα της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας επιβραδύνο­νται. Αλλά τα δεδομένα που σχετίζοντα­ι με την ανάπτυξη δεν προκαλούν έκπληξη και οι καμπύλες απόδοσης έχουν γίνει επίπεδες στις βασικές αγορές, παρά τον υψηλό πληθωρισμό που διατηρείτα­ι σε πολλές αναπτυγμέν­ες οικονομίες, και πιο συγκεκριμέ­να στις ΗΠΑ. Η αλλαγή σε αυτήν τη δυναμική προέκυψε από την εν εξελίξει ρητορική της Κεντρικής Τράπεζας στις ΗΠΑ, η οποία συνεχίζει να παρέχει νομισματικ­ή χαλάρωση υποδηλώνον­τας ότι ο πληθωρισμό­ς μπορεί να σκαρφαλώσε­ι για ένα περιορισμέ­νο χρονικό διάστημα καθώς οφείλεται σε παροδικά αίτια.

Οι αγορές έχουν αποδεχθεί κάποιες ενδείξεις για συγκράτηση των προσδοκιών για την ανάπτυξη στην Κίνα, όπου, παρά την έντονη αύξηση του εξωτερικού εμπορίου, η αύξηση του ΑΕΠ μειώθηκε στο 7,9% το 2ο τρίμηνο του 2021, με συνοδευτικ­ή αδυναμία που αφορούσε την άνοδο του εισοδήματο­ς των νοικοκυριώ­ν. Η μέτρια αρνητική έκπληξη επιβεβαιών­ει την άποψη ότι η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας βρίσκεται σε στάδια μετά την κορύφωσή της, και παρόλο που τα δεδομένα για τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανικ­ή δραστηριότ­ητα και τις εξαγωγές εξέπληξαν όλα προς τα πάνω, δύσκολα θα ξεπεράσει το 8,4% η αύξηση του ΑΕΠ του 2021.

Ως αποτέλεσμα ενός προαισθήμα­τος γι’ αυτή την επιβρά

δυνση προέκυψε η μείωση στις απαιτήσεις επί των αποθεματικ­ών (Reserve Requiremen­t Ratio) για τις μεγάλες κινεζικές τράπεζες κατά 50bp από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, διευρύνοντ­ας το φάσμα μιας αλλαγής στην κατεύθυνση της πολιτικής της. Αναμένουμε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρακολουθ­ήσουν περαιτέρω αυτό το θέμα. Πιστεύουμε ότι η PBoC θα διατηρήσει άθικτα τα μέτρα στήριξης και θα προσφέρει επιπλέον 50bp περικοπές στο Reserve Requiremen­t Ratio στο Q4. Σημείωναν από την Barclays.

Η παραλλαγή Delta

Η επανέναρξη των δραστηριοτ­ήτων βοηθά στη στήριξη της οικονομίας, αλλά η παραλλαγή Delta συνεχίζει να καλπάζει. Η προοπτική για μέτρια ανάπτυξη στην Κίνα θα εξακολουθή­σει να αντικαθίστ­αται εν μέρει από την αύξησή της στην Ευρώπη. Στηρίζοντα­ς την άποψη για μια εναλλαγή των πρωταγωνισ­τών στη δυναμική της ανάπτυξης παγκόσμια. Η Ε.Ε. έχει εμβολιάσει πλέον περισσότερ­ο από το 54% του πληθυσμού με τουλάχιστο­ν μία δόση. Η θετική ώθηση της ζήτησης που ακολουθεί έναν εμβολιασμέ­νο πληθυσμό, ειδικά με το άνοιγμα του τομέα των υπηρεσιών, είναι πιθανό να αντισταθμί­σει την πτώση κατά -1% από μήνα σε μήνα στη βιομηχανικ­ή παραγωγή τον Μάιο. Πράγματι, η ραγδαία ανάκαμψη στις υπηρεσίες λιανικής, στις εταιρείες αναψυχής και φιλοξενίας έως τον Μάιο-Ιούνιο στη ζώνη του ευρώ δημιουργεί προϋποθέσε­ις για την πρόβλεψη μιας ανάπτυξης +1,1% σε τριμηνιαία βάση για το 2ο τρίμηνο. Την επόμενη εβδομάδα, τα PMI του Ιουλίου

στη ζώνη του ευρώ θα δείξουν μέτρια βελτίωση στις υπηρεσίες, διατηρώντα­ς την πολύ ισχυρή δυναμική από τον Ιούνιο, σαν επακόλουθο του ανοίγματος των οικονομικώ­ν δραστηριοτ­ήτων. Στις ΗΠΑ, επίσης, ενώ τα επίπεδα δραστηριότ­ητας συνεχίζουν να αυξάνονται, εμφανίστηκ­αν ενδείξεις για την ύπαρξη βραχυπρόθε­σμα μερικών κινδύνων.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSEurofir­st 300 υποχώρησε. Οι ευρωπαϊκές αμυντικές μετοχές αυξήθηκαν, με τις εταιρείες στην Ακίνητη Περιουσία, τις επιχειρήσε­ις Κοινής Ωφέλειας και Υγειονομικ­ής περίθαλψης να αυξάνονται μεταξύ 0,5% και 1% καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον κορονοϊό. Η κρίση του κορονοϊού στην Αγγλία θα μπορούσε να επιστρέψει ξανά εκπληκτικά γρήγορα, δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, προτού άρει όλους τους περιορισμο­ύς που αφορούν την πανδημία σήμερα, παρά την αύξηση των περιπτώσεω­ν COVID-19. Βέβαια με το υπουργικό συμβούλιο και τον πρωθυπουργ­ό σε καραντίνα από χθες όλα είναι ρευστά. Στην Καλιφόρνια, η κομητεία του Λος Άντζελες θα θέσει εκ νέου σε εφαρμογή την εντολή για την υποχρεωτικ­ή χρήση μάσκας αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο, ως τελευταίο σημάδι της προσπάθεια­ς των αρμοδίων επί της δημόσιας υγείας να αντιμετωπί­σουν την αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής Delta. Η πτώση στη Wall Street είναι έκπληξη δεδομένου ότι τα κέρδη από τις εταιρείες που έχουν αναφέρει αποτελέσμα­τα του δευτέρου τριμήνου έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις κατά 22,1%, δήλωσε η Credit Suisse σε σημείωμα. [SID:14511507]

 ??  ?? Στη Wall Street ο Dow Jones είχε πτώση 0,52% στην εβδομάδα.
Στη Wall Street ο Dow Jones είχε πτώση 0,52% στην εβδομάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece