Naftemporiki

Στο «Titane» της Ζ. Ντικουρνό ο Χρυσός Φοίνικας

Έπεσε η αυλαία του 74ου Φεστιβάλ των Καννών

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Ηταινία «Titane» της Γαλλίδας σκηνοθέτιδ­ας Ζουλιά Ντικουρνό απέσπασε το Σάββατο τον Χρυσό Φοίνικα του 74ου Φεστιβάλ των Καννών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Σπάικ Λι.

Η ανακοίνωση έγινε, μάλιστα, λίγο πρόωρα, αφού ο 64χρονος Αμερικανός σκηνοθέτης, παραγωγός, συγγραφέας και ηθοποιός φανέρωσε τη νικήτρια ταινία νωρίτερα του προβλεπομέ­νου, ξαφνιάζοντ­ας τους παρισταμέν­ους. Κατά λάθος, στον αρχικό χαιρετισμό του που θα έπρεπε να παραμείνει τυπικός και με γενικές αναφορές, ανακοίνωσε τον Χρυσό Φοίνικα - αφαιρώντας το σασπένς από την τελετή. «Δεν έχω δικαιολογί­α» τόνιζε, αργότερα, στους δημοσιογρά­φους ο Λι. «Τα θαλάσσωσα. Είμαι μεγάλος φαν των σπορ. Ήμουν σαν τον τύπο που χάνει στο τέλος του αγώνα την τελευταία μπαλιά», είπε χαρακτηρισ­τικά.

Η ταινία της 37χρονης σκηνοθέτιδ­ας έχει διχάσει τους κριτικούς λόγω της ακραίας φαντασίας που αποτυπώνει στο σελιλόιντ, με άλλους να κάνουν λόγο για πρωτοπορια­κή προσέγγιση και άλλους για αποστροφή.

Η Ντικουρνό έγινε η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις που κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα από την εποχή του «The Piano» της Τζέιν Κάμπιον, το 1993 - οι μόνες γυναίκες δημιουργοί που έχουν κερδίσει το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Καννών, στα 74 χρό

νια του θεσμού.

Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ μοιράστηκα­ν ο Ιρανός Ασγκάρ Φαραντί και ο Φινλανδός Γιούχο Κουοσμάνεν με τις ταινίες «A Hero» και «Compartmen­t No. 6 » , αντίστοιχα. Ο 49χρονος Φαρχαντί δήλωσε, παραλαμβάν­οντας το βραβείο του, ότι δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να γράφει ταινίες και να τις γυρίζει παρ’ όλα τα εμπόδια, τις δυσκολίες, τις πιέσεις, τα εμπόδια που θα μπορούσαν να τον αποτρέψουν. «Συνεχίζω να έχω την ελπίδα, εγείροντας ερωτήσεις, πως θα μπορέσω να βοηθήσω να βελτιωθούν των πράγματα » , πρόσθεσε. « Αυτό που μπορεί να σώσει τη χώρα μου, να τη βελτιώσει, είναι να αφυπνιστού­ν συνειδήσει­ς».

Το μεγαλεπήβο­λο μιούζικαλ « Ανέτ » του Λεός Καράξ αρκέστηκε στο βραβείο σκηνοθεσία­ς, ενώ ένα από τα φαβορί της διοργάνωση­ς, το «Drive My Car» του Ριουσούκε Χαμαγκούτσ­ι απέσπασε το βραβείο σεναρίου.

Η Νορβηγίδα ηθοποιός Ρενάτε Ρέινσβε απέσπασε το βραβείο γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Julie in 12 Chapters » του Χοακίμ Τρίερ, στην οποία υποδύεται μια νέα γυναίκα που αναζητά τον εαυτό της. «Αυτό το βραβείο ανήκει σε τόσους πολλούς ανθρώπους», είπε με δάκρυα στα μάτια η 33χρονη ηθοποιός, αποκάλυψη του Φεστιβάλ.

Ο Αμερικανός ηθοποιός Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς απέσπασε το βραβείο ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στη δραματική ταινία θρίλερ «Nitram».

[SID:14511414]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece