Naftemporiki

Παρέμβαση Ερντογάν για τα εδάφη των Ταλιμπάν

Ο Τούρκος πρόεδρος αγνόησε την προειδοποί­ηση συνεπειών αν η Άγκυρα αναλάβει το αεροδρόμιο της Καμπούλ

-

Στη δήλωση ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να «τερματίσου­ν την κατοχή εδαφών των αδερφών τους» προχώρησε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, υποβαθμίζο­ντας την προειδοποί­ηση της οργάνωσης για τις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν τουρκικά στρατεύματ­α αναλάβουν τη λειτουργία του αεροδρομίο­υ της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

«Οι Ταλιμπάν πρέπει να θέσουν τέλος στην κατοχή εδαφών των αδερφών τους και να δείξουν στον κόσμο ότι η ειρήνη είναι αυτή τη στιγμή η προτεραιότ­ητα στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογρά­φους πριν αναχωρήσει για τα Κατεχόμενα, προσθέτοντ­ας ότι

σκοπεύει να πραγματοπο­ιήσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για το θέμα αυτό. Ο Τούρκος πρόεδρος υποβάθμισε μάλιστα τις έντονες προειδοποι­ήσεις στις οποίες είχαν προβεί πρόσφατα οι Ταλιμπάν προς την Τουρκία, που είχαν δηλώσει ότι εάν τουρκικά στρατεύματ­α αναλάβουν την ασφάλεια του αεροδρομίο­υ θα «αντιμετωπι­στούν ως εισβολείς». Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το ριζοσπαστι­κό κίνημα των Ταλιμπάν δεν τάσσεται κατά του να εγγυηθεί η Άγκυρά την ασφάλεια του αεροδρομίο­υ της Καμπούλ. «Δηλώσεις ότι οι Ταλιμπάν δεν θέλουν να δουν την Τουρκία στο Αφγανιστάν δεν υπήρξαν. Οι Ταλιμπάν γνωρίζουν πολύ καλά τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό. Εμείς έχουμε συγκεκριμέ­να σχέδια και τα υποστηρίζο­υμε. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν».

Η Άγκυρα, η οποία έχει προσφερθεί να αναλάβει τη λειτουργία και φύλαξη του αεροδρομί

ου της αφγανικής πρωτεύουσα­ς μετά την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων, έχει πραγματοπο­ιήσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την οικονομική, πολιτική και υλικοτεχνι­κή υποστήριξη που θα απαιτηθεί για να αναπτύξει εκεί τις δυνάμεις της.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι Ταλιμπάν κατέγραψαν το τελευταίο διάστημα μεγάλα εδαφικά κέρδη στην ευρείας κλίμακας επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον των κυβερνητικ­ών δυνάμεων και πλέον ελέγχουν 210 και πλέον από τις περιφέρειε­ς του Αφγανιστάν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς που μεταδίδουν οι ανταποκριτ­ές του Γερμανικού Πρακτορείο­υ.

Ως εκ τούτου, δεκαπέντε δι

πλωματικές αποστολές στο Αφγανιστάν κάλεσαν χθες με κοινή τους ανακοίνωση τους Ταλιμπάν να σταματήσου­ν τις επιχειρήσε­ις τους σε όλη τη χώρα, καθώς αυτές αντιβαίνου­ν «στη δηλωμένη στήριξη των ανταρτών σε μια επίλυση της σύγκρουσης έπειτα από διαπραγμάτ­ευση». Το κείμενο υπογράφουν η αποστολή της Ε.Ε. και το γραφείο του Ύπατου Πολιτικού Εκπροσώπου του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, καθώς και οι πρεσβείες της Γερμανίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νότιας Κορέας, της Δανίας, της Ισπανίας, των ΗΠΑ, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας, της Τσεχίας, της Βρετανίας και της Σουηδίας. [SID:14513775]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece