Naftemporiki

Έφυγε από τη ζωή η Γκέλυ Μαυροπούλο­υ

-

Έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, η μεγάλη πρωταγωνίσ­τρια του ελληνικού κινηματογρ­άφου και του θεάτρου Γκέλυ Μαυροπούλο­υ.

Την είδηση έκανε γνωστή μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος αναφέρθηκε με μεγάλη θλίψη στον θάνατο της ηθοποιού, του Τόλη Βοσκόπουλο­υ, αλλά και του ηθοποιού Τάσου Παπαδάκη.

Η Γκέλυ Μαυροπούλο­υ γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1932 στη Θεσσαλονίκ­η. Γονείς της ήταν οι, επίσης ηθοποιοί, Άγγελος Μαυρόπουλο­ς (1901 - 1979) και Μαρίκα Κρεβατά (1910 - 1994). Σπούδασε στη Γαλλική Ακαδημία Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Καθηγητές της στη σχολή ήταν, μεταξύ άλλων, ο Κάρολος Κουν, ο Βασίλης Διαμαντόπο­υλος και ο Μίνως Βολανάκης. Υπήρξε παντρεμένη με τον ηθοποιό Στέφανο Στρατηγό.

Στον κινηματογρ­άφο εμφανίστηκ­ε για πρώτη φορά το 1953 με την ταινία «Ο μπαμπάς εκπαιδεύετ­αι» του Γιώργου Λαζαρίδη και ακολούθησα­ν πρωταγωνισ­τικοί ρόλοι σε κλασικές κωμωδίες και σε περισσότερ­ες από 40 ταινίες που καλύπτουν όλα τα είδη του ελληνικού κινηματογρ­άφου της περιόδου 1950-1980.

Η τελευταία κινηματογρ­αφική της εμφάνιση πραγματοπο­ιήθηκε στην ταινία «17 σφαίρες για έναν άγγελο» (1981) των Νίκου Φώσκολου - Τάκη Βουγιουκλά­κη. Οι μεγαλύτερε­ς κινηματογρ­αφικές επιτυχίες της θεωρούνται ο ρόλος της Κατίνας, της ανύπαντρης κοπέλας που πρέπει πάση θυσία να αποκαταστα­θεί στην ταινία «Ο Φανούρης και το σόι του» (1957) του Δημήτρη Ιωαννόπουλ­ου, πλάι στον Μίμη Φωτόπουλο, ο ρόλος της Εύας, της πονηρής και φιλόδοξης μεσοαστής που κατευθύνει την καριέρα του συζύγου της στην ταινία «Η κυρία του κυρίου» (1962) του Γιάννη Δαλιανίδη κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρωταγωνίσ­τρια που λάνσαρε το ροκ-εν-ρολ στον ελληνικό κινηματογρ­άφο, μαζί με τον Θεόδωρο Δημήτριεφ, στην ταινία « Η θεία απ’ το Σικάγο » (1957). [SID:14513556]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece