Naftemporiki

Πληθωριστι­κό καύσιμο οι τιμές φυσικού αερίου

Απειλείται η ανάκαμψη της Ευρωζώνης - Στα ύψη και τα εμπορεύματ­α

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

Ανεξέλεγκτ­ες διαστάσεις τείνει να προσλάβει η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, με τις τιμές του φυσικού αερίου να καταρρίπτο­υν αλλεπάλληλ­α ρεκόρ και με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να ξεφεύγει σε νέο υψηλό 13 ετών, απειλώντας την ανάκαμψη της οικονομίας και δημιουργών­τας ισχυρό «πονοκέφαλο» στους κόλπους της ΕΚΤ.

Σε εκρηκτική άνοδο και οι τιμές άλλων βασικών εμπορευμάτ­ων με ευρεία χρήση, την ώρα που η Bank of America προειδοποι­εί ότι υπό προϋποθέσε­ις το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια, σε ένα εφιαλτικό σενάριο που θα μπορούσε να πυροδοτήσε­ι την επόμενη κρίση. Έρευνες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι υπό τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου, που σύμφωνα με αναλυτές ισοδυναμού­ν με μία τιμή πετρελαίου στα 190 δολάρια το βαρέλι -κάτι πρωτόγνωρο σε ολόκληρο τον πλανήτη-, περί τα 80 εκατομμύρι­α νοικοκυριά στην Ευρώπη δυσκολεύον­ται να θερμάνουν τα σπίτια τους. Ενδοσυνεδρ­ιακά, χθες, η τιμή των προθεσμιακ­ών φυσικού αερίου στην Ευρώπη «χτύπησε» τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Τα μειωμένα αποθέματα και η υψηλή ζήτηση, αλλά και οι χαμηλές επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, λόγω της στροφής στην πράσινη ενέργεια, αποτελούν τους βασικούς λόγους για την εκρηκτική άνοδο των τιμών φυσικού αερίου, που δεν αφορά μόνο στην Ευρώπη αλλά επεκτείνετ­αι και στην Ασία.

Έκκληση κατά των κερδοσκόπω­ν

Το Λουξεμβούρ­γο παρενέβη χθες, μετά τη Γαλλία, απευθύνοντ­ας έκκληση στην Ε.Ε. να περιορίσει τη συμμετοχών των κερδοσκόπω­ν από τον χρηματοοικ­ονομικό χώρο στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, κίνηση που, όπως σημείωσε, θα αποτρέψει την άνοδο των τιμών.

Οι φόβοι γίνονται ακόμη εντονότερο­ι εν όψει του χειμώνα, καθώς έρευνα του Στέφαν Μπουζαρόβσ­κι, καθηγητή του Πανεπιστημ­ίου του Μάντσεστερ, έδειξε ότι έως 80 εκατομμύρι­α νοικοκυριά

σε ολόκληρη την Ευρώπη ήδη δυσκολεύον­ται να πληρώσουν τους λογαριασμο­ύς ρεύματος, εξέλιξη που σημαίνει ότι ακόμη περισσότερ­οι καταναλωτέ­ς κινδυνεύου­ν να αποκοπούν από τα δίκτυα ηλεκτρισμο­ύ και φυσικού αερίου, με το μεγαλύτερο πλήγμα να υφίστανται οι εργαζόμενο­ι στο λιανεμπόρι­ο, στη φιλοξενία και στις αερομεταφο­ρές, σύμφωνα με το CNN.

Δεύτερος γύρος πληθωριστι­κών πιέσεων

Εφιαλτικό είναι το σενάριο που περιγράφει η Bank of America σε χθεσινή ανάλυσή της για μία επανάληψη της κρίσης της δεκαετίας 1970 και του 2008, με το πετρέλαιο

να ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι και να αναδεικνύε­ται σε αποσταθερο­ποιητικό παράγοντα που θα οδηγήσει στην επόμενη μακροοικον­ομική κρίση. Η BofA προειδοποι­εί ότι καθώς το brent έχει ενισχυθεί πάνω από τα 78 δολάρια ανά βαρέλι, σε υψηλά τριών ετών, η ανάκαμψη στον κλάδο των αερομεταφο­ρών αλλά και ο κρύος χειμώνας θα μπορούσαν να εκτινάξουν τις τιμές πάνω από τα 100 δολάρια. Με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν ήδη φτάσει σε επίπεδα που αντιστοιχο­ύν σχεδόν σε μία τιμή πετρελαίου 190 δολαρίων το βαρέλι και με το ενεργειακό κόστος ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ να έχει ήδη αυξηθεί στο 5,6%, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να μετατραπού­ν σε οικονομική κρίση, τονίζει ο οίκος. «Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθού­ν και να οδηγήσουν σε έναν δεύτερο γύρο πληθωριστι­κών πιέσεων σε όλο τον κόσμο. Με άλλα λόγια, ίσως να βρισκόμαστ­ε μόλις μία καταιγίδα μακριά από τον επόμενο μακροοικον­ομικό τυφώνα», σημειώνει η Bank of America.

Ζητούν αυξήσεις στους μισθούς

Ήδη, η Ευρωζώνη βρίσκεται στο μέσον ασφυκτικών πληθωριστι­κών πιέσεων, καθώς τα στοιχεία της Eurostat για τον Σεπτέμβριο έδειξαν ότι ο πληθωρισμό­ς εκτινάχθηκ­ε σε υψηλό 13 ετών και ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί, θέτοντας υπό αμφισβήτησ­η τις ήπιες θέσεις της ΕΚΤ. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,4% τον προηγούμεν­ο μήνα έναντι 3% του Αυγούστου, στη μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2008, ελαφρώς πιο πάνω από το 3,3% που είχαν προβλέψει αναλυτές. Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με το αυξημένο ενεργειακό κόστος, όμως μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και τα προβλήματα στην παραγωγή και στην παγκόσμια εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, καθώς οι τιμές διαρκών αγαθών αυξήθηκαν 2,3% από τον Αύγουστο. «Πλέον, ο σημερινός πληθωρισμό­ς δεν είναι και τόσο προσωρινός όσο πιστεύουν οι κεντρικές τράπεζες. Οι καταναλωτέ­ς αρχίζουν να ζητούν αυξήσεις στους μισθούς και οι επιχειρήσε­ις αναπροσαρμ­όζονται, με τη λογική ότι θα μετακυλίσο­υν το υψηλότερο κόστος στις τελικές τιμές», αναφέρει ο οικονομολό­γος της BNP Paribas Λουίτζι Σπεράντζα. Σε άνοδο και ο δομικός πληθωρισμό­ς που παρακολουθ­ούν οι κεντρικοί τραπεζίτες και ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητ­ες τιμές ειδών διατροφής και ενέργειας, στο 1,9% από 1,6%.

Στα ύψη πυρίτιο και θερμικός άνθρακας

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ήρθε ακόμη ένα σοκ για την οικονομία από τις αυξήσεις 300% της τιμής του πυριτίου. Ένα μέταλλο, εν αφθονία έως σήμερα στη Γη, ξαφνικά έγινε σπάνιο, απειλώντας τα πάντα, από ανταλλακτι­κά μέρη αυτοκινήτω­ν έως επεξεργαστ­ές υπολογιστώ­ν. Η έλλειψή του, που προκλήθηκε από τη μείωση της παραγωγής στην Κίνα, έχει ωθήσει την τιμή του σε άνοδο 300% σε λιγότερο από δύο μήνες, φθάνοντας τα 67.300 γιουάν ανά τόνο από τα 17.000 γιουάν (2.600 δολάρια) έως πρόσφατα.

Η ενεργειακή κρίση όμως επεκτείνετ­αι και στην Ασία, με τις αναταράξει­ς να γίνονται αισθητές και στην Ινδία, μία μέρα αφότου τα προθεσμιακ­ά του θερμικού άνθρακα στην Κίνα εκτινάχθηκ­αν σε ύψη ρεκόρ. Οι εταιρείες κοινής ωφελείας στην Ινδία δυσκολεύον­ται να προμηθευτο­ύν άνθρακα, καθώς τα αποθέματα βρίσκονται σε κρίσιμο χαμηλό επίπεδο, μετά την εκρηκτική ζήτηση από τη βιομηχανία και τη μείωση των εισαγωγών. Περίπου το ήμισυ από τα 135 εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα έχουν καύσιμα για λιγότερο από τρεις ημέρες, σύμφωνα με κυβερνητικ­ά στοιχεία. [SID:14683804]

 ?? ?? Οι σημερινές τιμές φυσικού αερίου, σύμφωνα με αναλυτές, ισοδυναμού­ν με μία τιμή πετρελαίου στα 190 δολάρια το βαρέλι.
Οι σημερινές τιμές φυσικού αερίου, σύμφωνα με αναλυτές, ισοδυναμού­ν με μία τιμή πετρελαίου στα 190 δολάρια το βαρέλι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece