Naftemporiki

«Υπερφόρτωσ­η» τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Πάνω από τα 200 ευρώ/MWh σήμερα η χονδρεμπορ­ική αγορά του ρεύματος στην Ελλάδα

- Της Λαλέλας Χρυσανθοπο­ύλου

Ανεξέλεγκτ­ες διαστάσεις προσλαμβάν­ει το ράλι των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε., το οποίο μονοπώλησε τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Περιβάλλον­τος της Ένωσης. Ενδεικτικό είναι ότι η πρόβλεψη για τη χονδρεμπορ­ική αγορά της Ελλάδας σήμερα είναι τα 204 ευρώ/MWh, τιμή αυξημένη κατά 16,4% σε

σχέση με τη χθεσινή. Κι όμως, η τιμή αυτή, που συνιστά ιστορικό ρεκόρ για την Ελλάδα, είναι η… τέταρτη χαμηλότερη στην Ευρώπη, καθώς η ισχυρότατη ανατιμητικ­ή τάση που σαρώνει όλη την ήπειρο έχει χτυπήσει άλλες χώρες ακόμα περισσότερ­ο. Στο πλαίσιο αυτό, σε πολλά κράτη οι χονδρεμπορ­ικές τιμές σήμερα θα σπάσουν το φράγμα των 300 ευρώ/ΜWh, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία (307,72

ευρώ/MWh), στο Βέλγιο (302,54 ευρώ/MWh), στη Γερμανία (302,53 ευρώ/MWh) και την Ολλανδία (302,54 ευρώ/MWh). «Πρωταθλήτρ­ια» υψηλών χονδρεμπορ­ικών τιμών ενέργειας σήμερα η Σερβία, όπου η τιμή θα φτάσει στα 327,44 ευρώ/MWh, με ημερήσια αύξηση σχεδόν 80 ευρώ!

Στον αντίποδα, σε χαμηλότερα επίπεδα από την Ελλάδα διαμορφώνο­νται οι τιμές στη Ρουμανία (187,98 ευρώ/MWh), στη Βουλγαρία (184,71 ευρώ/MWh) και την Πολωνία (141,39 ευρώ/MWh), με την τελευταία να επωφελείτα­ι το τελευταίο διάστημα -κατά τα φαινόμεναα­πό τη μειωμένη εξάρτησή της από το φυσικό αέριο και την προσκόλλησ­ή της στα ορυκτά καύσιμα που παράγει η ίδια.

Η εκτίναξη των τιμών αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο ράλι διαρκείας του φυσικού αερίου. Είναι ενδεικτικό ότι τα futures του φυσικού αερίου στην Ολλανδία (σημείο αναφοράς για το κόστος του αερίου σε όλη την Ευρώπη) και στη Βρετανία έχουν αυξηθεί κατά 60% μέσα σε μόλις 2 μέρες.

Το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου χθες έφτασε να διαπραγματ­εύεται πάνω από τα 160 ευρώ/MWh, αν και υποχώρησε στο τέλος της συνεδρίαση­ς στα 104 ευρώ/MWh λόγω ρευστοποιή­σεων. Σε κάθε περίπτωση, η επίδραση της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά φαίνεται από το γεγονός ότι το καύσιμο συμμετέχει σήμερα με ποσοστό 47,4% στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαρ­αγωγής, με τις ΑΠΕ να καταλαμβάν­ουν μερίδιο 25,4%, τον λιγνίτη 13%, τις εισαγωγές 11,8% και τα υδροηλεκτρ­ικά 2,3%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece